tsekouras-thanasis

Ο «καλός» και ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Τσεκούρας

Ασφαλώς και έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για την πιθανή μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «καθωσπρέπει» οσιαλδημοκρατικό και ευρωπαϊκό κόμμα. Μια προκαταρκτική παρατήρηση μόνο. Η κουβέντα είναι παλιά. Ξεκίνησε μετά τις «δίδυμες» εκλογές του 2012, με πρωταγωνιστές ανθρώπους προερχόμενους από τους κύκλους του «παλιού» ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί πρωτοείδαν το όραμα. Τον Αλέξη δηλαδή ως τον «νέο Ανδρέα» και έσπευσαν να κλείσουν θέσεις στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς στις μέρες μας ξαναζούμε το κλασικό remake της παλιάς συζήτησης.

Μια δεύτερη προκαταρκτική παρατήρηση. Οι πρώτοι που είδαν την επιφοίτηση του «καλού ΣΥΡΙΖΑ» δεν νομίζω ότι υπήρξαν ανιδιοτελείς. Μέρισμα στην αναδυόμενη νέα εξουσία διεκδίκησαν. Και το πήραν. Απλώς φρόντισαν να εξασφαλίσουν και ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα. Από το παλιό ΠΑΣΟΚ στο νέο ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι σημερινοί «πεφωτισμένοι» είναι το ίδιο ιδιοτελείς.

Τι ακριβώς είναι και πώς τους χτύπησε ξαφνικά η επιφοίτηση; Για να μη διολισθήσουμε στις θεωρίες συνωμοσίας, ας ξεκινήσουμε με την πιο καλόπιστη εκδοχή. Οι άνθρωποι απλώς είναι θύματα του λάθους τους. Ενα λάθος που αφορά την πολιτική ανάγνωση της συγκυρίας και στη συνέχεια την εσφαλμένη πρόβλεψη για το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στον ρεαλισμό μόνο όταν έσπασε τα μούτρα του στο τείχος των αριστερίστικων ιδεοληψιών του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης. Με ένα και μοναδικό κίνητρο, την παραμονή στην εξουσία. Εκτοτε, αντί να αποδεχθεί θετικά τον ιστορικό συμβιβασμό, τον «κρύβει» ως αναγκαία προδοσία για την εξυπηρέτηση του μεγάλου στόχου, τη διατήρηση στην εξουσία.
Ερώτηση: είναι πιθανή η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον; H απάντηση δεν μπορεί να είναι αρνητική. Με δύο υπεραναγκαίες προϋποθέσεις όμως.

Η πρώτη είναι η εκλογική ήττα. Μόνο όταν ο μεγάλος στόχος, η με κάθε κόστος διατήρηση στην εξουσία, ακυρωθεί μπορεί να προκύψει ο επόμενος. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κανονικό κόμμα. Γιατί μόνο ένας μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πιθανότητες για μια εκ νέου διεκδίκηση της εξουσίας στο μέλλον.

Και η δεύτερη προϋπόθεση: η εκλογική ήττα να μην είναι καταστροφική. Γιατί σε αυτή την περίπτωση η δυναμική της διάλυσης θα σαρώσει όλες τις απόπειρες μετασχηματισμού.
Αυτά όμως αφορούν το μέλλον. Σήμερα ζούμε στην εποχή του απεχθούς ΣΥΡΙΖΑ. Και θα συνεχίσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Τειρεσίας

Ο Τσίπρας θα φέρει τον βασιλιά, τάδε έφη ο γέροντας Βασίλειος ο Καυσοκαλυβίτης πριν χρόνια, πάρτε όλοι για αρχή έναν Κάρολο, το έδαφος προετοιμάζεται, δεν θα μας ρωτήσουν καν αν θέλουμε βασιλιά ή όχι (το είπε η γερόντισσα Λαμπρινή Βέτσιου πριν πολλά χρόνια θα φέρουν άτομο από έξω για βασιλιά) όσοι δεν πιστεύετε στις προφητείες θα εκπλαγείτε από τις εξελίξεις που δεν γίνονται αυθόρμητα, είναι σχέδιο η αποικία θα έχει γκλαμουράτο διοικητή, πάψτε να είστε ρομαντικοί

MARINA.

Κύριε Τσεκούρα δεν υπάρχει καλός ΣΥΡΙΖΑ.Το πολιτικό και ανθελληνικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κακό και θανάσιμο δηλητήριο, που καθημερινά δολοφονεί την Ελλάδα.Μετασχηματισμό σε κανονικό κόμμα δεν πρόκειται να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ.Ό Τσίπρας ενώνει στο πολιτικό του μόρφωμα κοινωνικές μειονότητες, όπως είχε ενώσει σε ενιαίο πολιτικό φορέα τις διάφορες συνιστώσες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον ένας νέος Ανδρέας, ο πολιτικός απατεώνας Τσίπρας.Ό Ανδρέας Μινέικο Παπανδρέου ήταν ένας Αμερικανοεβραίος καθηγητής του Μπέρκλευ με πολιτικές φιλίες κυρίως στις ΗΠΑ, τις οποίες υπηρέτησε στο Πολεμικό τους Ναυτικό.Ό Τσίπρας είναι ένας άκαπνος επαγγελματίας καταληψίας και μπαχαλάκιας, που δεν δούλεψε ποτέ στην ζωή του αφού τα βρήκε όλα από το συνεργάτη της επταετίας πατέρα του.Δούλεψε έναν τριτοκοσμικό λαό όπως είναι οι Έλληνες ψηφοφόροι και χαίρεται εδώ και τρία χρόνια, μια κυριολεκτικά αιματοβαμμένη εξουσία. Τι Τζέφρυ Παπανδρέου, τι Αλέξης Τσίπρας. Μιά από τα ίδια χάλια.

Ντίνος

Κάποτε με είχε ρωτήσει μια παλαβή συνάδελφος που διάβαζε κάτι βιβλία από ακόμα πιο θεόμουρλους γκουρού, τι θα έκανα αν έπαιρνε φωτιά το σπίτι μου. Απάντησα (λογικά) ότι από τη στιγμή που όλοι ήταν ασφαλείς έξω, θα έπαιρνα τηλέφωνο την Πυροσβεστική. Με απορία με κοίταξε και είπε "Καλά, δεν θα ήθελες να θαυμάσεις τη φωτιά και να σκεφτείς τι συμβολισμούς μπορεί να έχει;" Να, κάπως έτσι είναι κι η συζήτηση για εκλογές, τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, και δεν ξέρω τι άλλο. Έλληνες, σας έχουν πάρει όχι μόνο το σπίτι αλλά τη χώρα ολόκληρη. Στη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, κάνουν κουμάντο Γερμανοί αξιωματικοί και "Ευρωπαίοι" (sic) λιμενικοί. Στη Πλατεία Βικτωρίας και την Ομόνοια κάνουν κουμάντο... τα Ηνωμένα Έθνη, όλοι εκτός από Έλληνες. Στη Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζουν αγωγό φυσικού αερίου που θα θεωρείται προστατευόμενη περιοχή από το ΝΑΤΟ (γιατί ο Τσίπρας μέσα στην απέραντη εξυπνάδα του δεν ήθελε να πληρωθεί η Ελλάδα τέλη διέλευσης, που για όσους γνωρίζουν νομικά κατοχυρώνουν το δικαίωμα κυριαρχίας). Εμπρός λοιπόν, συνεχίστε να μιλάτε για εκλογές, δημοκρατία, κόμματα.

V

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι συντριπτική και απόλυτη. Και για να το θέσω στη διάσταση του, η ήττα της "αριστεροθολούρας" που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι απόλυτη. Τα περί "κανονικότητας" τα ακούω βερεσέ. Αυτός ο χώρος συν-αποτελείται από άτομα/συνιστώσες/φράξιες με πολύ συγκεκριμένες εμμονές, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα βαρίδι. Ζουν παρασιτικά, εκτοξεύοντας τσιτάτα περί του "δημοσίου συμφέροντος", αλλά το μόνο συμφέρον που τους απασχολεί είναι το προσωπικό τους- ως συνδικαλιστές και άλλοι σχετικοί αερολόγοι. Δεν είναι λοιπόν- έτσι απλά- η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το ξερίζωμα της αριστεροθολούρας που αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

αστειος

ερώτημα γεννάται μέγα: τί είναι "κανονικό κόμμα",,, το ΠΑΣΟΚ? η ΝΟΥΔΟΥ? χαχαχα... το "φοράω γραβάτα, στέκομαι προσοχή με επιτηδευμένη σεμνότητα στους εθνικούς ύμνους, διορίζω κομματοντογκς, αλλά γραβατομένα και με θητεία (σε ΚΨΜ Υπουργείου αλλά θητεία) σε εμφανείς θέσεις και από πίσω ΦΟΡΟΛΟΓΩ και ΔΙΟΡΙΖΩ, προστατεύοντας τις "ευαίσθητες" ομάδες μου" είναι το κανονικό κόμμα στο οποίο αν "μετεξελιχθεί" ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ανακουφισμένοι να ελπίζουμε και σε μια ελέω απλής αναλογικής συγακατοίκηση με τα ορφανά του Ανδρέα και το "μεγάλο γραβατωμένο αστικό κόμμα" που λέγεται ΝΟΥΔΟΥ? ποιό θα είναι το όφελος? πέραν την επιβεβαίωση (για πολλοστή φορά) της νεοελληνικής αρχής ότι "ό,τι και να ψηφίσεις στο τέλος βγαίνει πασοκ"... δεν βλέπω καν το διδακτικόν του πράγματος.

Κατερίνα

Την επομένη των εκλογών δεν θα ανιχνεύεται καν δημοσκοπικά.Εδώ θα είμαστε.

κωστας

Αν ειναι ετσι, να περιμενουμε και την μετεξελιξη της ΧΑ σε κανονικο κομμα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία