Το παιχνίδι της συναίνεσης θέλει δύο
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Το παιχνίδι της συναίνεσης θέλει δύο

Στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη, η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν τέτοια που πήρε όλο το κόστος, χωρίς το παραμικρό όφελος: Εκείνοι που διαφωνούν με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια – πρακτικά, οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας, γνωρίζουν σήμερα ότι η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει υπέρ κι ας ψήφισε κατά

Εκείνοι που συμφωνούν με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, στην καλύτερη περίπτωση βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε κυβίστηση, που λέει κι ο Πιερρακάκης. Άρα, το ταμείον είναι μείον και από τις δύο ομάδες του εκλογικού σώματος.

Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να θεμελιώσει συνταγματολογικά την άρνησή του να υπερψηφίσει επί της αρχής την λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Επρόκειτο για μία κίνηση υπονομευμένη από την πρώτη στιγμή, αφού οι εμβληματικοί συνταγματολόγοι της παράταξης – ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος – είχαν εγκαίρως δηλώσει ότι κρίνουν μία τέτοια εξέλιξη συμβατή με το σύνταγμα, με μία ανάγνωσή του με το φίλτρο του ευρωπαϊκού Δικαίου. Θα ήταν άλλωστε παράξενο να χαρακτηριστεί ως «ιδιώτης» που εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 16 ένα πανεπιστήμιο όπως – για παράδειγμα - εκείνο της Σορβόνης, τα στελέχη του οποίου έχουν μπει σε συζήτηση για τη δημιουργία ενός παραρτήματος στη χώρα μας.

Τι θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Να καταγραφεί ως ο εγγυητής του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των νέων τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων – γιατί αυτό είναι το ζητούμενο της συγκυρίας: Ό,τι κι αν δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και λειτουργεί μια χαρά στη χώρα μας, απολύτως κερδοσκοπική (πλην δύο περιπτώσεων) και απολύτως ανεξέλεγκτη. Για ποιο λόγο θα τρέξουν πίσω από ένα κόμμα που εντέλει λέει να περιμένουμε τρία - τέσσερα χρόνια για να αλλάξουν τα πράγματα και να αρχίσει να ρυθμίζεται αυτή η αγορά;

Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της αναθεώρησης του άρθρου 16, που θα λύσει – εφόσον γίνει πραγματικότητα – μία για πάντα το ζήτημα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Είναι προφανές ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, όταν μιλούν για μη κρατικά ΑΕΙ δεν εννοούν και μη κερδοσκοπικά - δεν ξέχασε να το πει μιλώντας στη Βουλή. Επομένως, όταν απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει από την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκινά στα τέλη του 2024, στην αναθεώρηση του άρθρου 16 χωρίς δέσμευση ότι η συζήτηση για μη κρατικά αφορά μόνον μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ουσιαστικά ζητούν υποταγή στην άποψη του κ. Βορίδη, η οποία είναι διαφορετική από του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας.

Κλείσιμο
Η ανάγκη 180 ψήφων στην δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης – δηλαδή στην επόμενη Βουλή – είναι αυτονόητη προϋπόθεση για να αναζητηθεί συναίνεση. Αν το άρθρο γίνει αναθεωρητέο στην πρώτη φάση με 180 ψήφους και η ΝΔ νικήσει και στις επόμενες εκλογές, θα χρειάζεται μόνον 151 βουλευτές για να αλλάξει το άρθρο 16. Τότε, η σύνθεση των απόψεων θα πάει περίπατο και πολλοί στη ΝΔ θα θυμηθούν ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν και κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Αυτό υπονοεί άλλωστε η παρέμβαση του κ. Βορίδη την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή: Να γίνουν αναθεωρητέα με 180 ψήφους όποια άρθρα συμφωνήσουμε και στην επόμενη Βουλή ο νικητής των εκλογών θα κάνει μόνος του την αναθεώρηση που νομίζει, επειδή θα του βγαίνουν τα κουκιά….
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα