21η Μαΐου 2023: Οι εκλογές που έκλεισαν τον κύκλο των Μνημονίων
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

21η Μαΐου 2023: Οι εκλογές που έκλεισαν τον κύκλο των Μνημονίων

Στις χθεσινές εκλογές, άρχισε να κλείνει ένας κύκλος που άνοιξε το Μάιο 2012: Τότε, η οργή για τα μνημόνια είχε ρίξει τη Νέα Δημοκρατία κάτω από 20% , είχε αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, είχε αναδείξει σε κοινοβουλευτικό κόμμμα την Χρυσή Αυγή και είχε κάνει «παίκτη» τον Πάνο Καμμένο

Τον Ιούνιο εκείνης χρονιάς, στις δεύτερες εκλογές που ακολούθησαν, οι ψηφοφόροι άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, οι πολίτες έδωσαν δεύτερη εντολή ισχυρής αυτοδυναμίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τιμώρησαν αναδρομικά τον ΣΥΡΙΖΑ και έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να δώσουν μεσοπρόθεσμα την ευθύνη της αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν χρειάζεται ερώτημα ποιος είναι ο μεγάλος νικητής της χθεσινής βραδιάς: Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης εν μέσω κρίσεων και κάποιων σοβαρών αστοχιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αυξήσει το πανελλαδικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδα «παλιού δικομματισμού». Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στις δεύτερες εκλογές δεν θα φτάσει σε εξωπραγματικά ποσοστά που θα παραπέμπουν στις δεκαετίες του '90 και του 2000.

Ερώτημα δεν χρειάζεται και για τον μεγάλο ηττημένο: Καμία δημοσκόπηση δεν κατάφερε να «διαβάσει» την κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ , που όντας στην αντιπολίτευση, έχασε 11,5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2019 . Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και μία καταστροφική προεκλογική καμπάνια - με επιστράτευση σεναρίων για κυβερνήσεις ανοχής, ειδικού σκοπού και ό,τι άλλο παραπέμπει σε απόλυτο χάος, όπως και φωνές ακόμα για επαναφορά των εισφορών Κατρούγκαλου για να σταματήσει την κατρακύλα του οριακά πάνω από το 20%.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον κυρίαρχος σε ένα κόμμα που κατεβαίνει με το ασανσέρ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει από την σκάλα: Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, κάποια στιγμή θα συναντηθούν...

Κλείσιμο
Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη πέτυχε σχεδόν απόλυτα τον στόχο του για την αύξηση των δυνάμεών του, παρότι έμεινε σε μονοψήφια ποσοστά σε όλες τις περιφέρειες του λεκανοπεδίου της Αττικής. Το ηγεμονικό ποσοστό που πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης του δίνει την πολυτέλεια να δηλώσει ότι θέλει να δώσει τη μάχη της αντιπολίτευσης για να πετύχει αυτό που ήταν από την πρώτη στιγμή ο στρατηγικός στόχος του Ανδρουλάκη: να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του κυρίαρχου στον χώρο της κεντροαριστεράς. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ακόμα πιο κρίσιμες για την Χαριλάου Τρικούπη, που κατάφερε να μειώσει την αναλογία του 1:4 με τον ΣΥΡΙΖΑ σε λιγότερο από 1:2.

Για την χώρα, το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης είναι ένα καλο χαρτί: Ουδείς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μπορεί πλέον να έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της απόλυτης σταθερότητας, σε ένα διεθνές περιβάλλον μεγάλων αβεβαιοτήτων. Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, ενώ και οι επενδυτές έχουν ακόμα ένα λόγο να «ψηφίσουν» Ελλάδα. Τα μνημόνια τελείωσαν το 2018 - χθες τελείωσε και η μνημονιακή ψυχολογία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ