Φωτιά στον Σχίνο: Βαμπίρ και βρυκόλακες
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Φωτιά στον Σχίνο: Βαμπίρ και βρυκόλακες

Το βραδάκι της Τετάρτης που μας πέρασε, οι μετεωρολογικές συνθήκες στον Κορινθιακό έμοιαζαν αρκετά με εκείνες του μεσημεριού της 23η Ιουλίου του 2018 στην βορειοανατολική Αττική: ένας «καθαρός» δυτικός άνεμος, που έδινε τοπικά ριπές 7-8 μποφόρ. Και μετά, ξέσπασε η φωτιά στον Σχίνο και στα Γεράνεια. Η συνέχεια είναι γνωστή- και για τότε και για σήμερα…

Στο twitter, η φωτιά στον Σχίνο ήταν το πρώτο trend την Πέμπτη: λογικό. Τα trolls του ΣΥΡΙΖΑ γυρεύουν διαχρονικά την ρεβάνς για το Μάτι- να αποδείξουν ότι δεν ήταν θέμα ανικανότητας οι 102 νεκροί, αλλά ότι ήταν γραφτό να συμβεί, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Ότι δεν έφταιγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , αλλά τα αυθαίρετα της περιοχής, που έκλειναν τον δρόμο προς τον Ευβοϊκό. Και ότι η κυβέρνηση «του Κούλη» είναι σαφώς χειρότερη από εκείνη των Τσίπρα-Καμμένου, διότι δεν κατάφερε να σβήσει την φωτιά στο πρώτο πεντάλεπτο.

Η απανθρωπιά είναι το βασικό χαρακτηριστικό εκείνων που ανωνύμως «σχολιάζουν» στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα. Η πολιτική στόχευση προφανής, ακόμα και από εκείνους που δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής που πλήττεται από μία πυρκαγιά. Αν εντρυφήσει κανείς στα σχόλια στο twitter, θα μυρίσει τον καπνό της αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή, θα αντιληφθεί την ακόρεστη δίψα για αίμα και καμένη σάρκα, προκειμένου να αποδειχθεί ότι «οι δικοί μας» είναι καλύτεροι από «τους άλλους».

Δυστυχώς- και πέρα από το twitter και τις τρολιές- αυτός είναι ο τρόπος που παραδοσιακά διεξάγεται η δημόσια συζήτηση στην χώρα μας: Πολλοί είναι πρόθυμοι να αναρτήσουν ειρωνικά το περιβόητο «ναι, αλλά για την Marfin δεν λέτε τίποτα», προκειμένου να υποβαθμίσουν την δολοφονία τριών ανθρώπων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν έξυπνη ιδέα να κάνουν μήνυση στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την καταγγελία Καλογρίτσα για παραποίηση των πρακτικών, επειδή ο πρόεδρος της Επιτροπής αφαίρεσε μία ατυχέστατη φράση του, που δεν είχε να κάνει με την υπόθεση. Πως γίνεται να παραποιούνται τα πρακτικά σε μία Επιτροπή στην οποία μετέχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Απλά δεν γίνεται. Αλλά ποιος κάθεται να ασχοληθεί με την υπόθεση, όταν μπορεί να ασχοληθεί με τα κουτσομπολιά;

Κλείσιμο
Το ίδιο και η κυβέρνηση: Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα, όπου κάποιος ή κάποιοι πήγαν να κάψουν κλαριά, μετά από κλάδεμα σε ελιές. Μέχρι χθες το βράδυ, ουδείς πρόσθεσε το παραμικρό σε αυτή την καταγγελία, παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς τα τέλη Μαΐου και η καύση ξερόχορτων είναι πλέον ποινικό αδίκημα.

Γιατί σιώπησε ως προς αυτό ο κ. Χαρδαλιάς; Μήπως οι κρατικές Αρχές θέλουν να κρατήσουν μυστικότητα ως προς τον άνθρωπο που έβαλε φωτιά για να κάψει τις κλάρες την Τετάρτη το βράδυ, για τους δικούς τους λόγους; Μήπως έκαναν λάθος και δεν μπήκε έτσι η φωτιά;

Αλήθεια, ήταν η συγκεκριμένη περιοχή σε κάποια λίστα αυξημένης επικινδυνότητας για πυρκαγιά εκείνη την ημέρα; Το Meteo- που είναι ένας ιστότοπος του Αστεροσκοπείου Αθηνών- έγραψε ότι είχε προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς την περασμένη Τετάρτη. Γιατί κανείς δεν έβγαλε μία ανακοίνωση; Γιατί δεν υπήρξε μία κινητοποίηση; Γιατί δεν υπήρχε επιφυλακή; Γιατί κανείς δεν εξέδωσε μία ανακοίνωση ότι απαγορεύεται η καύση ξερόκλαδων; Αρκεί ότι υπάρχει ο νόμος που απαγορεύει τέτοιες ενέργειες μετά από την πρωτομαγιά; Στην Ελλάδα δεν ζούμε; Πως ξεκίνησε η φωτιά στο Μάτι, στα τέλη Ιουλίου; Από κάψιμο ξερόκλαδων…

Έχουμε συνηθίσει να περνάμε χωρίς να δίνουμε σημασία φράσεις όπως «δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες». Τι θα πει «δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες»; Η Δασική Υπηρεσία δεν έχει εδώ και χρόνια αρμοδιότητα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά έχει αρμοδιότητα στην πρόληψη, κάτι που είναι πολύ πιο ουσιαστικό. Ποιος δασάρχης έχει την ευθύνη για τα Γεράνεια; Γιατί δεν υπάρχει καμία αντιπυρική ζώνη στην περιοχή; Υπάρχει έλλειψη κονδυλίων; Ή μήπως υπάρχει έλλειψη υπηρεσιακής βούλησης; Και ποιος θα το διερευνήσει αυτό;

Αλλά μήπως έχει διαφορά η Πάρνηθα; Μήπως έχει κάποια διαφορά η Πεντέλη; Μήπως έχουν κάποια διαφορά οι ενέργειες των δασαρχών σε αυτές τις περιοχές; Έχουν καθαριστεί τα δάση αυτά, που είναι περιαστικά; Έχουν κάνει καθαρισμούς οι Δήμοι; Υπάρχουν περιπολίες πυροσβεστικών- που δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα στην ανατολική Αττική την 23η Ιουλίου του 2018; Έχουν οι Δήμοι καθαρίσει όλα τα κλαδιά που έπεσαν στην τελευταία χιονόπτωση; Στο Μαρούσι και στον Διόνυσο πάντως, αυτό δεν έχει γίνει.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο νόμο για τα πυρόπληκτα κτίρια της καταστροφής στο Μάτι , ότι για να επισκευαστούν ή να ανακατασκευαστούν έπρεπε να έχουν έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών ότι δεν ήταν κατασκευασμένα σε δασική έκταση. Όπως αποδείχθηκε, εκατοντάδες κτίσματα ήταν σε περιοχές που δεν ήταν δασικές, αλλά οι δασάρχες τις εμφάνιζαν ως δασικές στους δασικούς χάρτες , επειδή δεν είχαν – τάχα- χρόνο να ξεκαθαρίσουν τα έγγραφα της ίδιας της Υπηρεσίας τους.

Μήπως λύθηκε το θέμα με την κυβέρνηση της ΝΔ; Όχι ,βέβαια- μετά από τρία χρόνια, οι Διευθύνσεις Δασών επικαλούνται τώρα το …ψηφιακό κράτος και τον Κυριάκο Πιερρακάκη και αρνούνται να απαντήσουν στις αιτήσεις των ιδιοκτητών. «Οι Υπηρεσίες το βλέπουν στις οθόνες τους, γιατί θέλετε χαρτί από εμάς;» - κι ας τι λέει ο νόμος.

Μέχρι την επόμενη καταστροφή, οπότε όλοι μαζί θα επικαλούνται την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και τα δασικά αυθαίρετα που κλείνουν τις διόδους για την σωτηρία των ανθρώπων από την φωτιά. Και καλά στο Μάτι- στα Παπαγιαννέικα , που δεν τα έχει ούτε ο χάρτης του Google;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ