felekis_nikos

Ο Τσίπρας δεν είναι «το καλό παιδί»

Νίκος Φελέκης

«Εξάντληση της τετραετίας με εκλογές το φθινόπωρο του 2019 δεν παίζει με τίποτα.

Το λέμε γιατί έτσι πρέπει να λέει η κάθε κυβέρνηση», υποστηρίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και ο λόγος είναι απλός: η ήττα στις ευρωεκλογές -πιθανολογείται βασίμως- θα είναι μεγάλη. Ενδεχομένως, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτω από 20%. Ενα ποσοστό κάτω από 20% ή ακόμη και λίγο πάνω από το 20% «θα είναι καταστροφικό»

Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι θεωρούν ότι ο Τσίπρας θα πάει στις κάλπες σαν πρόβατο για σφαγή. Μόνο όσοι δεν ξέρουν καθόλου τον πρωθυπουργό μπορούν να πιστεύουν ότι μετά το τέλος του Προγράμματος Διάσωσης τον Αύγουστο, ο Αλέξης θα συνεχίσει να είναι το ίδιο υπάκουος στους δανειστές.

Ο Τσίπρας δεν είναι το «καλό παιδί» που ξαφνικά επέλεξε να γίνει ο «yes man» των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο άνθρωπος που εισέβαλε στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα ως «ταραχοποιός» και «αριστερός επαναστάτης» έχει μεταλλαχθεί σε έναν ρεαλιστή, νουνεχή και απολύτως προβλέψιμο πολιτικό. Επιπροσθέτως, ο Αλέξης δεν είναι «statesman», ένας πολιτικός που υπεράνω όλων θα τοποθετήσει τα συμφέροντα του κράτους. Πολιτεύεται έχοντας ως προτεραιότητα τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, τα σχέδια της παρέας του - αφού θεωρεί ότι είναι οι παρέες που γράφουν την Ιστορία. Και φυσικά και του κόμματός του, το οποίο, σημειωτέον, σε αυτή τη φάση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το όνειρό του είναι να ηγηθεί (ΠΡΟΣΟΧΗ: ως αρχηγός και όχι ως πρόεδρος) ενός ευρύτερου σχήματος του προοδευτικού χώρου, της Κεντροαριστεράς περιλαμβανομένης. Είναι μέγα λάθος της αντιπολίτευσης εάν θεωρεί ότι ο Τσίπρας είναι απλός «ψεύτης» και «κωλοτούμπας» και επομένως το τέλος του είναι προδιαγεγραμμένο. Ο Αλέξης τρέφεται από τις συγκρούσεις και εμφανίζεται ως πραγματιστής μόνο για όσο χρόνο οι καταστάσεις τον εξυπηρετούν. Είναι κυνικός και σκληρός και όχι ένα παιδάκι που το έβαλαν στο βρακί τους η Μέρκελ και ο Τραμπ. 

Ικανός να... ξεψηφίσει τον νόμο για τις συντάξεις

Τα ανωτέρω δεν είναι απλώς δικές μας εκτιμήσεις, αλλά και η περιγραφή ανθρώπου που συνομιλεί μαζί του εδώ και χρόνια και τον γνωρίζει σαν κάλπικη δεκάρα. Και μας τα είπε αυτά για να καταλήξει ότι δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη επιχειρήσει να «ξεψηφίσει» τον νόμο για τον επανυπολογισμό (κόψιμο) των συντάξεων. Την ίδια γνώμη έχουν και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, μεταξύ των οποίων βουλευτές και υπουργοί, και μάλιστα το έχουν εισηγηθεί («προκειμένου να αποφευχθεί η συντριβή στις εκλογές») στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως μας λένε, «το ακούει με ενδιαφέρον, χωρίς όμως και να εκφέρει γνώμη». Και χωρίς να προσθέτει, όπως μας λέει πασοκογενής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τη χαρακτηριστική εκείνη φράση του Ανδρέα στους συνομιλητές του: «Τι μου λες!». 

Αναφερθήκαμε στον Παπανδρέου επειδή ο Τσίπρας ψάχνει, λένε, απεγνωσμένα μια κίνηση που θα γυρίσει υπέρ του το παιχνίδι, όπως έκανε ο Ανδρέας το 1985 με τον Καραμανλή. Οταν εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα προτείνει την επανεκλογή του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Παπανδρέου πρότεινε για το ύπατο αξίωμα τον Χρήστο Σαρτζετάκη, αλλάζοντας άρδην και υπέρ του το πολιτικό σκηνικό. Μια αντίστοιχη θεαματική κίνηση ψάχνει και ο Τσίπρας. Και η μόνη στην οποία έχουν καταλήξει οι σύμβουλοί του είναι να πάει κόντρα στην απαίτηση των δανειστών να κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019. Το επιχείρημα που θα προβάλει, όπως λένε, είναι ότι «τα δημοσιονομικά πάνε καλά, έχω κάνει όλα όσα μου ζητήσατε, το πλεόνασμα είναι περισσότερο κι απ’ αυτό που έχουμε συμφωνήσει, οι συντάξεις είναι πλέον πολύ χαμηλές και δεν χρειάζεται να κοπούν κι άλλο χωρίς να κινδυνεύσει η κοινωνική συνοχή και η πολιτική σταθερότητα». 
Διακομματική ανυπακοή

Στην περίπτωση αυτή θα ζητήσει από τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα να επιδείξουν ανυπακοή στους εταίρους-δανειστές και να ψηφίσουν και αυτά την αλλαγή του νόμου. Αν ο Μητσοτάκης, στο όνομα της υπευθυνότητας, δεν συμφωνήσει, επειδή η χώρα πρέπει να υλοποιήσει όσα έχει δεσμευθεί, τότε, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, η εκλογική αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Και θα εξελιχθεί σε ντέρμπι επειδή «παράλληλα θα τρέχουν και τα θέματα κάθαρσης και σύγκρουσης με τη διαπλοκή», τα οποία «συσπειρώνουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και αγγίζουν ευρύτερες μάζες». Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική του Μαξίμου: «Αφού δεν μπορούμε να δώσουμε άρτο, να δώσουμε θέαμα». Μάλιστα, σημαντικός παράγων του ΣΥΡΙΖΑ μάς λέει χαρακτηριστικά: «Οση Novartis και όσο Μαρινάκη να δώσουμε, την τσέπη του κόσμου δεν τη γεμίζουμε. Χωρίς άρτο, το θέαμα δεν αποδίδει. Και ο Ανδρέας που έκανε θεαματικές πολιτικές κινήσεις, τις έκανε, και ήταν αποδοτικές για το ΠΑΣΟΚ, επειδή κυβέρνησε σε μια εποχή που η οικονομία ήταν σε άνοδο, τα κοινοτικά κονδύλια και τα Μεσογειακά Προγράμματα έρεαν άφθονα και δεν υπήρχαν υπερχρέωση και μνημόνια». 

Πάντως, και αυτός συμφωνεί ότι μια πολιτική ανυπακοής στους δανειστές μετά την έξοδο από τα μνημόνια «θα έχει ακροατήριο και μπορεί εκτός από πολιτικά να αποδώσει και εκλογικά». Οπως συμφωνεί και με το ότι «εκλογές το 2019 με τις συντάξεις να έχουν κοπεί ισοδυναμούν με καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ». Και η αλήθεια είναι ότι στην Κουμουνδούρου συνεχώς κερδίζει έδαφος η άποψη για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο. «Αν οι ξένοι συμφωνήσουν να μην κοπούν το 2019 οι συντάξεις και να πάνε για το 2020, μαζί με το αφορολόγητο, έχει καλώς. Μπορούμε να κάνουμε εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και νωρίτερα, τον Ιανουάριο», μάς λέει βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός, όπως και σχεδόν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι το ακρότατο χρονικό όριο για τις εκλογές είναι η 26η Μαΐου. «Εξάντληση της τετραετίας με εκλογές το φθινόπωρο του 2019 δεν παίζει με τίποτα. Το λέμε γιατί έτσι πρέπει να λέει η κάθε κυβέρνηση», υποστηρίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού. 

Και ο λόγος είναι απλός: η ήττα στις ευρωεκλογές -πιθανολογείται και βασίμως- θα είναι μεγάλη. Ενδεχομένως, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτω από 20%. Και είναι λογικό. Οταν όλες οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί για την εθνική κάλπη που κάνουν ακόμη και τα στελέχη της Κουμουνδούρου δίνουν στο κόμμα του Τσίπρα ποσοστό 22%-25%, είναι λογικό στις ευρωεκλογές να πάει πιο κάτω, αφού οι πολίτες θα θέλουν να στείλουν το μήνυμα της δυσαρέσκειάς τους. Και ένα ποσοστό κάτω από 20% ή ακόμη και λίγο πάνω από το 20% «θα είναι καταστροφικό». Αυτομάτως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κατεβάσουν τα μολύβια, κανείς δεν θα υπογράφει αποφάσεις και συμβάσεις μιας κυβέρνησης που θα βρίσκεται σε αποδρομή. Ακόμη και οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θα περιμένουν 3-4 μήνες για να κάνουν δουλειές με την επόμενη κυβέρνηση.  

Και βέβαια, το ηθικό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στα Τάρταρα, ενώ η δημοτικότητα της ΝΔ που θα εμφανίζεται -και θα είναι- ως η ερχόμενη κυβέρνηση θα εκτιναχτεί στα ύψη και ενδεχομένως, σε συνδυασμό και με την αποχή, να φτάσει στην αυτοδυναμία. Επομένως το αργότερο που μπορούν να στηθούν οι εθνικές κάλπες είναι τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και εφόσον δεν έχουν περικοπεί οι συντάξεις. Υπό τύπον αστεϊσμού κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μάς λέει: «Οι εθνικές εκλογές έχουν γίνει κινητή εορτή. Σίγουρα θα γίνουν ευρωεκλογές τον Μάιο, σίγουρα δημοτικές τον Οκτώβριο, άγνωστο όμως είναι πότε θα γίνουν εθνικές. Το 2018 ή το 2019. Τον φετινό Νοέμβριο ή τον Ιανουάριο, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο του χρόνου; Ολα είναι ανοιχτά. Οπως ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα γιορτάζουν οι Γιώργηδες έτσι και οι εκλογές: το πότε θα γίνουν θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί με τις συντάξεις». 

Σημειώνουμε ότι ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες απέκλειαν κατηγορηματικά την περίπτωση να γίνουν εκλογές το 2018. Μέχρι που ήρθε το χτύπημα του Ευκλείδη. Ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκάλυψε απλώς ότι οι δανειστές δεν συζητούν αναβολή της περικοπής των συντάξεων, αλλά ότι και ο ίδιος συμφωνεί με την όλη προσέγγιση του ΔΝΤ στο θέμα! Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιπροσθέτως, θέλει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, δεν επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές και μάλιστα με ατζέντα σύγκρουσης. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να έχει πιο ψηλά στις προτεραιότητές του την αποδοχή του ιδίου από τους ξένους, ως παράγοντα τον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν, παρά να βρίσκεται στην ίδια πλευρά του ποταμού με τον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του Μαξίμου σχετικά με τις πολιτικές και εσωκομματικές εξελίξεις. Οσοι γνωρίζουν καλά τον Ευκλείδη υποστηρίζουν πως τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να οικοδομήσει το προφίλ του «αριστερού εκσυγχρονιστή» απέναντι στον «λαϊκιστή» Τσίπρα. Μάλλον, λένε, το κοστούμι του αριστερού ριζοσπάστη και του επικεφαλής της αριστερής αντιπολίτευσης δεν του αρέσει πια και προτιμά -με τη βοήθεια διεθνών και εγχώριων παραγόντων, που εκτιμούν τη συνέπειά του στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί- να μετεξελιχθεί σε ένα είδος Σημίτη του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να παίξει μελλοντικά ρόλο στη συνεργασία της Κεντροαριστεράς με την ευρωπαϊκή-μεταρρυθμιστική Αριστερά. 

Η ανταρσία του Τσακαλώτου

Το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό ο Τσακαλώτος και οι «53» του να θέσουν με ένταση θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας και πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχουν σχηματίσει εδραία την πεποίθηση ότι ο Τσίπρας επιχειρεί να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αμιγώς αρχηγικό κόμμα με τον ίδιο σε ρόλο μόνιμου και αδιαμφισβήτητου ηγέτη, όπως οι ιδρυτές των κομμάτων του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμάται ότι δρομολογείται σε διαφορετική και εν πολλοίς αποκλίνουσα πορεία από τον πρωθυπουργό. «Θα επιμείνει», λένε πολιτικοί του φίλοι, «στην τακτική να λέει την αλήθεια. Οπως είπε ότι θα μείνουν τρία-τέσσερα θέματα -η αλήθεια είναι όλες οι αποκρατικοποιήσεις- για μετά την έξοδο από τα μνημόνια ή ότι η εποπτεία θα συνεχιστεί και δεν θα είναι ίδια με της Κύπρου και της Πορτογαλίας αλλά ενισχυμένη, έτσι και τώρα λέει για τις συντάξεις και αύριο θα πει κι άλλα, εφόσον ο Αλέξης συνεχίσει να επιμένει στη ρόδινη εκδοχή των πραγμάτων». Οι φίλοι του Αλέξη και αντίπαλοι του Ευκλείδη πάντως δεν φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις διαφοροποιήσεις Τσακαλώτου όχι μόνο επειδή «είναι αυτός που υλοποίησε με περισσό ζήλο τα μνημόνια και επομένως δεν μπορεί να έχει μέλλον στην Αριστερά και μάλιστα ως εκφραστής της ριζοσπαστικής εκδοχής της», αλλά και γιατί «περισσότερο του ταιριάζει ο ρόλος του Στουρνάρα παρά του Σημίτη στις διεργασίες που θα γίνουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο μετά τις εκλογές». 

Εκτός από τη «δεύτερη ανταρσία του Ευκλείδη» (η πρώτη ήταν όταν είπε ότι η εποπτεία θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο) στο Μαξίμου, ο προβληματισμός είναι έντονος και για δύο ακόμη λόγους: πρώτον, η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις και οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν το ερχόμενο δεκαήμερο θα είναι πολύ πιο δύσκολες απ’ ό,τι ανέμεναν και πιθανώς να ζητηθούν και επιπλέον μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που ο εύκολος τρόπος να εξευρεθούν είναι να εφαρμοστεί και το αφορολόγητο (ύψους 1,8 δισ.) από 1/1/2019, κάτι που όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να το ακούσει, αλλά ούτε και οι δανειστές το απαιτούν. Στην ακραία περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να φέρει νωρίτερα και το αφορολόγητο τότε «δεν θα μπορεί να σταθεί με τίποτε. Οι εκλογές θα γίνουν σίγουρα τον Οκτώβριο». Ενας επιπλέον λόγος που προβάλλουν όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών το φθινόπωρο του 2018, είναι ότι από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάιο δεν πρόκειται να αλλάξει θεαματικά η κατάσταση στην οικονομία. «Μπορεί η έξοδος από τα μνημόνια να αποδώσει καρπούς σε οκτώ μήνες;» αναρωτιούνται και προσθέτουν: «Η καθαρή έξοδος θα πρέπει να έχει αντίκρισμα στην κοινωνία και να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες. Αν η οικονομική τους κατάσταση και μετά την έξοδο παραμείνει ως έχει, γιατί να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο; Για να εισπράξουμε και το κόστος από το κόψιμο των συντάξεων που ο Ευκλείδης προεξόφλησε;».

Τέλος, οι οπαδοί της επίσπευσης των εκλογών θεωρούν πως ούτε το σχέδιο Καμμένου -που έχει και την ευλογία Τσίπρα- να δημιουργηθεί «ο ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς» θα τελεσφορήσει και πάντως δύσκολα μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από 4%, ούτε το σκάνδαλο Novartis θα φέρει αποτελέσματα και μάλιστα σε χρόνο που να μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, όπως λένε, «αν οι εκλογές καθυστερήσουν, μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει το Κίνημα Αλλαγής και τα δεδομένα να αλλάξουν σε βάρος μας». Και η αλήθεια είναι ότι με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 20% και το ΚΙΝΑΛ κάτω από 10% το παιχνίδι στον ενδιάμεσο χώρο της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται στρατηγικά να το κερδίζει ο Αλέξης και όχι η Φώφη. Προσώρας, η αταξία που επικρατεί στο Κέντρο σώζει την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία - ίσως της ερχόμενης εβδομάδας...

ΣΧΟΛΙΑ (44)

zaf

Τι έγινε ρε παιδιά;Όλοι οπαδοί της ΝΔ είστε;Δυστυχώς,δεν υπάρχει σωτηρία.Αν δεν έχετε κάποιο προσωπικό συμφέρον και γράφετε αυτά που γράφετε γιατί τα πιστεύετε τότε δυστυχώς θα μας βρούν κι άλλες καταστροφές.Βρείτε μου έναν μέσα απο την ΝΔ που να μπορεί να καταλάβει πως είναι να ζείς με 500 ευρω σύνταξη ή μισθό ώστε να αγωνιστεί για το συμφέρον του απλού ανθρώπου...Αν πιστεύετε οτι οι ίδιοι άνθρωποι που στήριζαν του μεγαλοεπιχειρηματίες,τους τραπεζίτες,τους μεγαλοδικηγόρους,τους μεγαλογιατρούς και γενικά όλο το σύστημα που έφαγε το χρήμα και το έχει βγάλει έξω θα στηρίξει τον ταλαίπωρο και φτωχό έλληνα τότε έχω έρθει από άλλον πλανήτη και μάλλον θα πρέπει να ξαναπάω.Ελπίζω να είστε κάποιοι που έχουν συμφέρον και τα γράφετε αυτά γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει σωτηρία.Το κόμμα δεν είναι ομάδα που δεν την αλλάζουμε μέχρι να πεθάνουμε.Μυαλό δεν βάζουμε.Ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου φαινόταν απο μακρυά οτι θα είναι καταστροφή και όμως επειδή ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έγινε πρωθυπουργός και μας ισοπέδωσε.Τώρα είναι ο Κυριάκος που φαίνεται απο μακρυά οτι δεν κάνει και με το ζόρι πρέπει να γίνει πρωθυπουργός για να μας αποτελειώσει.Σηκώνω τα χέρια ψηλά.Πώς γίνεται ο απλός άνθρωπος να τρώει τόσο παραμύθι ξανά και ξάνα και μυαλό να μην βάζει;

trent

Γιατί αυτά που θα σου "χαρίσει" τώρα ο Τσίπραρος, θα τα πληρώσεις 10πλάσια ένα χρόνο μετά. Αυτός θα έχει ξαναεκλεγεί βέβαια, που είναι ο στόχος του.

Με λιγα λογια...

Ο Τσιπρας ειναι ακομα στο μυαλο του ενας παντελως ανευθυνος πιτσιρικας. Στο βωμο της τυχον επανεκλογης του θα ξαναθυσιασει την χωρα μη δισταζοντας να μας φεσωσει για δευτερη φορα, αλλα 100 δις, προκειμενου να απειλησει να ξε-παρει ενα μετρο. Αν και δεν πιστευω οτι εχει την δυνατοτητα να παει μεχρι εκει. Θα πεταξει σαν ιδεα οτι σκεφτεται να επαναφερει τις συνταξεις και καλα, θα σκασει την παραιτηση για να παει σε εκλογες και μετα θα ωρυεται θα χτυπιεται και θα προσπαθει να καψει την Αθηνα γιατι η ΝΔ λεει θα εφαρμοζει μνημονιακα μετρα που ο ιδιος δεν θα εθετε σε εφαρμογη ποτε.

Χωρίς σχόλια...

Του Χρήστου Μυτιλινιού. Λίγη ντροπή. Λίγη ντροπή. Λίγος σεβασμός απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι ναι μεν έκαναν το λάθος να σας ψηφίσουν, αλλά το έκαναν γιατί πίστεψαν σε αυτά τα ανείπωτα ψέματα που όμως εσείς τα είπατε. Έκαναν το λάθος να σας ψηφίσουν γιατί στην απελπισία τους θεώρησαν ότι εσείς θα είστε η λύση του προβλήματος. Και σήμερα σας βλέπουν να τους δημιουργείτε κάθε μέρα κι ένα καινούργιο πρόβλημα. Έκαναν το λάθος και σας πίστεψαν, θεωρώντας ότι πρεσβεύετε κάτι νέο.Και τελικά είστε ποτισμένοι με ό,τι σάπιο και δυσώδες κυκλοφόρησε ποτέ στην πολιτική πιάτσα. Έκαναν το λάθος και σας ψήφισαν, πιστεύοντας στα μεγάλα λόγια περί του μεγάλου ΟΧΙ απέναντι σε μια Ευρώπη δανειστών, τοκογλύφων και τραπεζιτών. Σήμερα πλέον, τους αποδείξατε περίτρανα οτι είστε το πιο πειθήνια τσιράκια, ανδρείκελα που σας νοιάζει μονο η καρέκλα. Εκαναν το λάθος να σας ψηφίσουν, πιστεύοντας ότι θα χτυπήσετε τη διαπλοκή. Σήμερα αποδεικνύετε ότι το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν να χτίσετε την απολύτως δίκη σας διαπλοκή. Έκαναν το λάθος και σας ψήφισαν. Κι εσείς τους στείλατε στην ουρά μιας τράπεζας, να ικετεύουν στον γκισέ για να μπορέσουν να "σηκώσουν" μόλις 60 ευρώ απο τη σύνταξη ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. Και μετά απο αυτόν τον εμπαιγμό, τους λέει σήμερα ο Κούλογλου ότι μετά τον Αύγουστο σας λύνονται τα χέρια για να δώσετε τη 13η σύνταξη. Έχετε άφθονο Τσίπρα και καθόλου τσίπα! Πώς θα δώσετε 13η σύνταξη; Με 12 κομμένες απο 200 ευρώ; Ή θα μιμηθείτε τον Ιησού Χριστό να κάνετε τα 2 ευρώ 5000; Κοροϊδία και προπαγάνδα. Τα μόνα που ξέρετε να κάνετε με επιτυχία. Αλλά όχι, όχι άλλο, ως εδω! Δεν έχετε πλέον ερείσματα. Ο κόσμος, σας ήξερε από την καλή, σας έμαθε και απο την ανάποδη.Κάποτε κάποιοι ταύτισαν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το μόνο που κέρδισε επάξια ως τίτλο τελικά, είναι η απόλυτη αποτροπή του Ανδρέα. Κατάφερε να γίνει το καλύτερο γκαρσόνι της Ευρώπης. Yes men, ανδρείκελο, υποτακτικό αντράκι, που κάνει δημόσιες σχέσεις για να τακτοποιηθεί την ημερα που η πρωθυπουργία θα αποτελεί παρελθόν.

Ατραξ

Κυριε Φελεκη εσεις ενας απο τους πιο γνωστους δημοσιογραφους γραφετε χωρις ντροπη ,οτι τον κ.Τσιπρα δεν τον ενδιαφερει το συμφερονhi της Ελλαδος αλλα το προσωπικο του συμφερον!!!! Οσα και να γραψετε εσεις το ποταμι δεν γυριζει πισω θα γινει καταρρακτης και σας παρασυρει στηθαλασσα της ατιμωσης και της τιμωριας!

Montazieros

Τώρα κύριε Φελέκη ασχολείστε σοβαρά ακόμη με τον κ. Τσιπρα? Και μόνο η συζήτηση ότι θα ξεψηφίσει αυτά που μόνος του ψήφισε και θα την πέσει τον Μητσοτάκη που δεν τα ξεψηφίζουν παρέα είναι το λιγότερο σουρεαλιστική και τρομερά αστεία. Αυτά κάθονται και συζητούν όλη μέρα στο Μαξίμου με τις κλούβες των ΜΑΤ απέξω σε σχηματισμό Lego? Οι χρήσιμοι ηλίθιοι πέθαναν πείτε του. Αν θέλει να πάρει την χώρα στο λαιμό του θα την πάρει μόνος του λεβέντικα και επαναστατικά. Πάντως αν την Ιστορία την γράφουν οι παρέες με τέτοια παρέα που μπλέξαμε μάλλον τον ήπιαμε.

MARINA.

Ούτε επαναστάτης υπήρξε ο Τσίπρας,ούτε επικίνδυνος. Ένας υπηρέτης της Μέρκελ, του Σοιμπλε και των ξένων τοκογλύφων υπήρξε, ένας επαγγελματίας τεμπέλης και μπαχαλάκιας.Αυτόν τον τυχοδιώκτη εμπιστεύθηκαν κάποια ζώα Έλληνες για να κάνουν την επαναστασή τους και τελικά βρέθηκαν με μνημόνια και επιτοπεία ακόμα και μετά τον θάνατο τους κάπου στο μακρυνό 2060.

SPARTA.

Ποτέ δεν τήρησε αυτή η ανίκανη κυβέρνηση αυτά που έλεγε.Έτσι δεν θα τηρήσει και τον χρόνο των εκλογών. Αιφνιδιαστικά και ύπουλα όπως το συνηθίζει, ο πολιτικός απατεώνας Τσίπρας μετά το τέλος του μνημονείου το οποίο θα παρουσιάσει σαν καθαρή έξοδο, θα προσφύγει σε Εθνικές εκλογές ζητώντας καθαρή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση αυτών που ο ίδιος έχει ψηφίσει.Θα προσπαθήσει να πάρει μαζί του τον καιροσκόπο Ραγκούση που του έκανε δώρο τον νόμο έκτρωμα της ιθαγένειας των λαθρομεταναστών, όπως και τον πολιτικό τυχοδιώκτη Θεοδωράκη που ψάχνει ρόλο για τον ίδιο, αφού ποτάμι πιά δεν υπάρχει. Σταύρος και Ραγκούσης μαζί το πολύ να αριθμούν μισό της εκατό.Κατόπιν θα πάρει μαζί του λάθρο,λέσβο,γκέι, νάρκο και όποια άλλη μειονότητα προσεγγίσει με νόμους σαν τις Ελληνοποιήσεις εξπρές, τα σύμφωνα συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών από τα ομόφυλλα ζευγάρια.Μέτρα που δεν στοιχίζουν τίποτα στον Τσίπρα και του φέρνουν ψήφους.Θα στοιχίσουν αιματηρά σε μισθωτούς και συνταξιούχους το τέταρτο Συριζαίικο μνημόνιο.Την ιστορία στην Ελλάδα δεν την γράφουν οι παρέες.Αυτή την φορά την γράφει μιά συμμορία. Αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακομη και η Μερκελ τον σιχαινεται

Ο Τσιπρας συνηθισε την Μερκελ να είναι στα 4 σαν ενας ανευ προηγουμένου Γερμανοτσολιάς (μόνιμα μέτρα 14,1 δις ευρω). Ο Γερμανος πρέσβης στέλνει καθημερινά ριπόρτα στο Βερολίνο για τις πονηρές σκέψεις και τους τυχοδιωκτισμούς του Τσιπρα να το παίξει επαναστάτης για να κρατησει καποια ποσοστά (ενώ έγλειφε την Μερκελ με 4 τηλεφωνήματα τη μερα επι 3 χρόνια!)

Xenos

Πολύ μεγάλος τυχοδιώκτης πολιτικός και Πολ ανώριμος / βολεμένος λαός

V

Αυτό που δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν αυτά τα ταγάρια- προεξέχοντος του Τσίπρα- είναι το εξής: Μετά τις 20 Αυγούστου (και εάν και εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα), δεν θα έχεις απέναντι σου μόνο τους δανειστές. Θα έχεις και τις αγορές. Και εκεί δεν μπορείς να πάρεις τηλέφωνο τον Μακρόν να του κλαφτείς. Την έκανες τη μακακία, δεν τηρείς τα συμφωνηθέντα, δεν κόβεις συντάξεις- αφορολόγητο; Τρως την κατραπακιά- την υποβάθμιση- και δεν ξέρεις από που σου ήρθε. Και αρχίζεις να κοιτάς ξανά τα spreads των ομολόγων με το... τηλεσκόπιο. Στις 20 Αυγούστου δεν τελειώνει η ελληνική περιπέτεια. Ξεκινά ένας νέος κύκλος της, που μπορεί να αποδειχτεί πιο δραματικός, αν αυτοί οι αχρείοι αποφασίσουν να το ξανά παίξουν αριστεροί επαναστάτες.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Εκείνο που ξεχνάς,είναι ότι οι καραγκιόζηδες αυτοί έχουν μαζέψει αρκετά Δις υπερφορολογώντας μας,οπότε θα μπορέσουν να αντέξουν κάποιο καιρό χωρίς να πάρουν λεφτά από τις Αγορές.

Αχαχα

Θα τα μοιράσουν όλα για να επανεκλεγούν. Αν επανεκλεγουν θα ξανασκισουν την μεσαία τάξη στην φορολογία για να ξαναμαζεψουν. Αν δεν επανεκλεγούν, θα αφήσουν την βόμβα στον επόμενο που θα βγει κυβέρνηση εν μέσω πτώχευσης, πραγματικής πλέον.

MIK

Έχει "κάβα" το υπερπλεόνασμα μέχρι τις εκλογές και στηριζόμενος σ'αυτό, θα κάνει τον "επαναστάτη". Γιαυτό το μαζεύει, γδέρνοντάς μας στην υπερφορολόγηση. Με τον τρόπο αυτό θα πάρει καλό ποσοστό, ικανό να κάνει δύσκολη τη ζωή σε όποια κυβέρνηση.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία