Xθεσινοί σύντροφοι, σημερινοί εχθροί
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Xθεσινοί σύντροφοι, σημερινοί εχθροί

Οι μέχρι πρότινος συνεργάτες και φίλοι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς χύνουν τώρα φαρμάκι ο ένας για τον άλλον - Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι συσχετισμοί αλλάζουν και οι συμμαχίες αναδιατάσσονται - Μόνος ωφελημένος προς το παρόν ο Στέφανος Κασσελάκης που φαίνεται να μαθαίνει πιο γρήγορα από την «ιστορική ηγεσία της Κουμουνδούρου»

Οι άνθρωποι που θέλουν να πάρουν ή να κρατήσουν την εξουσία είναι ικανοί για τα πάντα. Ακόμη και να προδώσουν τους πιο κοντινούς τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότερες από τις παλιές φιλίες τελείωσαν. Το είδαμε στο συνέδριο και το πώς αντιμετωπίστηκε η παρέμβαση Τσίπρα από δικούς του ανθρώπους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Νίκου Παππά. Οι μέχρι πρότινος αγαπημένοι σύντροφοι έγιναν μισητοί εχθροί που πλέον χύνουν φαρμάκι ο ένας για τον άλλον. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, οι συμμαχίες αναδιατάσσονται.

Και ο μόνος ωφελημένος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα από τους περισσοτέρους που φέρουν τον τίτλο «ιστορική ηγεσία της Κουμουνδούρου» ότι τα παλιά τζάκια είναι όπως οι αρχαίοι πολιτισμοί, δύουν και πεθαίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στις έρευνες που ακολούθησαν το συνέδριο ο Κασσελάκης εμφανίζεται ενισχυμένος. Μάλιστα δείχνει να συγκρατεί την περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ή, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, τη δεύτερη θέση δεν είναι σίγουρο ότι θα την κερδίσει το ΠΑΣΟΚ εκτοπίζοντας δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, η μικρή υποχώρηση της Χαριλάου Τρικούπη και η ελαφρά άνοδος της Κουμουνδούρου οφείλονται αφενός στην ήκιστα ελκυστική εικόνα που εμφανίζει επ’ εσχάτων το ΠΑΣΟΚ -ιδιαίτερα με τον διχασμό των βουλευτών του στα θέματα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των ιδιωτικών πανεπιστημίων- και αφετέρου στην επικράτηση του Κασσελάκη έναντι του Ανδρουλάκη στη μεταξύ τους δημόσια σύγκριση. Τα ποσοστά πρωθυπουργισιμότητας του Κασσελάκη έχουν βελτιωθεί και είναι σχεδόν ίδια (10%) με αυτά που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, το ποσοστό του Ανδρουλάκη είναι το μισό από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, ο Κασσελάκης, συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί του, έχει ένα αφήγημα το οποίο ακούγεται ευχάριστα σε ειδικά κοινά ψηφοφόρων. Οι άλλοι αναφέρονται στην Αριστερά, στο Κέντρο, στη Δεξιά και πολιτεύονται με παραδοσιακούς όρους, ενώ ο Stefanos αγρεύει από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τους απολιτίκ νέους, τον κόσμο της Καινούργιου και του Λιάγκα, τον ψηφιακό κόσμο και την πλαστική ζωή που ονειρεύονται τα αγοροκόριτσα της υποαμειβόμενης και ανασφάλιστης εργασίας.
kasselakis

Ομως και οι δύο, σύμφωνα με αναλύσεις ειδημόνων περί τα δημοσκοπικά, μπορεί να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους αν τη δεύτερη θέση, για την οποία ερίζουν και στην οποία έχουν ποντάρει όλα τους τα λεφτά, τους την κλέψει στο νήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου φαίνεται να καρπούται κατά κύριο λόγο την κυβερνητική φθορά. Αν μάλιστα η απόφαση του δικαστηρίου είναι, όπως φημολογείται, να αφαιρεθούν οι έδρες από τους Σπαρτιάτες λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας, τότε το κόμμα του Βελόπουλου μπορεί να ενισχυθεί έτι περαιτέρω.

Αυτό θα συμβεί αν η απόφαση γίνει γνωστή πριν από τις ευρωεκλογές και δεν επιτραπεί στο κόμμα του Βασίλη Στίγκα να συμμετάσχει σε αυτές. Στην περίπτωση αυτή το μεγαλύτερο μερίδιο από το περίπου 3% των Σπαρτιατών θα το πάρει, όπως πιθανολογείται, και μάλλον βασίμως, το κόμμα του Βελόπουλου. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης για να μη βρεθούν προ οδυνηρής εκπλήξεως θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία, να ανάψουν κερί και να δεηθούν υπέρ του Δημήτρη Νατσιού προκειμένου οι Βορειοελλαδίτες ψηφοφόροι που διαφωνούν με τον γάμο των ομοφυλοφίλων να προτιμήσουν τη Νίκη αντί για την Ελληνική Λύση. Οι πιστοί στον Χριστό και την Εκκλησία του είναι ίσως οι μόνοι που μπορούν να ανακόψουν την άνοδο του ανθρώπου που διατυμπανίζει πως κάνει θαύματα με κεραλοιφές και έχει στα χέρια του επιστολές του Ιησού!

Παρών ο Τσίπρας

Πάντως, στην περίπτωση που οι Σπαρτιάτες τεθούν εκτός Κοινοβουλίου, ο Κασσελάκης -παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 3 (η Ν.Δ. 6, το ΠΑΣΟΚ 2 και το ΚΚΕ ή ο Βελόπουλος 1) από τις 12 έδρες των Σπαρτιατών- μάλλον δεν θα ενισχυθεί εσωκομματικά. Το αντίθετο. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει 3 έδρες, το πιθανότερο είναι να τις πάρουν ο Νίκος Βούτσης στην Α’ Αθήνας, ο Γιάννης Δραγασάκης στον Δυτικό Τομέα και ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική. Και οι τρεις είναι απέναντι στον Κασσελάκη.

Κλείσιμο
Οι δύο πρώτοι θα ενισχύσουν τη Νέα Αριστερά, ενώ ο τρίτος θα κάνει τη ζωή του Stefanos όσο μπορεί πιο δύσκολη. Και με την κάθε ευκαιρία θα θέτει ως προτεραιότητα την ένωση σε σάρκα μία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ενωση που θα καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία αν τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές την καταλάβει το κόμμα του Βελόπουλου.
tsipras_1

Στην περίπτωση αυτή η ευρύτερη Κεντροαριστερά θα έχει υποστεί στρατηγική ήττα καθώς το γκουβέρνο, τουλάχιστον για το προβλεπτό μέλλον, θα είναι αποκλειστικά υπόθεση της Δεξιάς - είτε με την εκδοχή της Κεντρώας Δεξιάς που προωθεί ο Μητσοτάκης είτε της Ακραίας και Λαϊκιστικής που υπηρετεί ο Βελόπουλος. Εξυπακούεται πως οι διαδικασίες κομματικής αναδιοργάνωσης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς θα περιλάβουν και την αναζήτηση ηγεσίας, η οποία θα μπορέσει να ξαναδώσει κυβερνητική προοπτική στην Προοδευτική Παράταξη.

Ενδεχομένως, αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να θέτει τέρμα στη στάση αποχής από τις εγχώριες εξελίξεις. Μετά την πολιτική παρέμβαση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να αρθεί η εμπιστοσύνη στον Κασσελάκη και την αυτοκριτική, καθώς και στο συνέδριο της «Καθημερινής για λάθη (Novartis και τηλεοπτικές άδειες) της διακυβέρνησής του, ήρθε προχθές, Παρασκευή, και η δήλωσή του για τον νόμο Πιερρακάκη, στον οποίο είναι μεν αντίθετος, αλλά για πρώτη φορά δεν εμφανίζεται αντίθετος με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Είναι νωρίς να υποστηρίξουμε ότι η επιστροφή του Τσίπρα στην εγχώρια πολιτική δράση συνδέεται με την πιθανή αποτυχία των Κασσελάκη - Ανδρουλάκη, όμως ο Αλέξης στέλνει, όπου δει, το μήνυμα ότι ωριμάζει. Και αλλάζει. Ο λαϊκιστής πολιτικός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τελείωσε. Ζήτω ο εχέφρων πολιτικός της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς! Προφανώς, μεταξύ των άλλων που μέτρησε στην απόφασή του για επαναφορά, είναι και η συνειδητοποίηση ότι ο Κασσελάκης μπορεί μαζί με το νερό να πετάξει από την μπανιέρα της Αριστεράς και τον Αλέξη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τύχη του Κασσελάκη στις ευρωεκλογές είναι συνδεδεμένη κυρίως με αυτή του Ανδρουλάκη και όχι του Τσίπρα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων, να έρθει δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, ακόμη κι αν το ποσοστό του είναι μειωμένο, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τον αμφισβητήσει. Τη «λευκή επιταγή» μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που ζητά θα την έχει πάρει. Και φυσικά στο καταστατικό συνέδριο, που σχεδιάζεται να γίνει το φθινόπωρο, θα αλλάξει άρδην το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι μόνο ως προς τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό, στη δομή και τη λειτουργία του, αλλά και στο όνομά του, με επικρατέστερο το «Προοδευτική Συμμαχία». Να αφαιρέσει δηλαδή το πρώτο συνθετικό (ΣΥΡΙΖΑ) και να κρατήσει το δεύτερο. Ο Stefanos θα προτιμούσε τον τίτλο «Δημοκρατικό Κόμμα», αλλά λέγεται ότι είναι κατοχυρωμένο από άλλον. Μπορεί βεβαίως να το κάνει ΠΑΔΗΚ (Πατριωτικό Δημοκρατικό Κόμμα) ή ΕΛΔΗΚ (Ελληνικό Δημοκρατικό Κόμμα).

Κεντρική επιτροπή

Υπεύθυνος για να κατοχυρώσει νομικά τον τίτλο του κόμματος των kasselistas θα είναι ο νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος ασχολείται και με τον τρόπο που μπορεί ο Κασσελάκης να ξεμπλέξει από τις -κολάσιμες και ποινικά- οικονομικές του περιπέτειες εξαιτίας του δανείου προς τη μιντιακή εταιρεία του ΣΥΡΙΖΑ Left, αλλά κυρίως επειδή συνεχίζει να έχει εταιρείες στην αλλοδαπή ακόμη και μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, κάτι που απαγορεύεται ρητώς με νόμο που ψήφισε το 2016 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω κάποιων εταιρειών που είχε η σύζυγός του Μαρέβα στο εξωτερικό όταν οι δυο τους ήταν σε διάσταση.

Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιο Γεωργόπουλο, τον οποίο απέλυσε ο Κασσελάκης, το δάνειο επεστράφη μετά από πέντε ημέρες, στις 4 Ιανουαρίου, στον Stefanos. Αρα ο Κασσελάκης δεν είναι ο «ευεργέτης» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θέλει να εμφανίζεται, λένε οι επικριτές του. Και σε κάθε περίπτωση, ο Γεωργόπουλος δεν δέχτηκε το δάνειο να γίνει, και δεν έγινε, προς το κόμμα - και μάλιστα με υποθήκη του κτιρίου, όπως έλεγαν οι φήμες. Η επίθεση του Κασσελάκη στη Δικαιοσύνη για τα «γρήγορα αντανακλαστικά της», σε αντίθεση με την ολιγωρία που επέδειξε σε άλλες ή και παρεμφερείς περιπτώσεις, βρίσκει σύμφωνους όλους -kasselistas και αντιφρονούντες- στην αξιωματική αντιπολίτευση.
OynYNAHtu1Q

Η επόμενη πράξη του δράματος «Stefanos κατά Θύμιου» θα παιχτεί στην Κεντρική Επιτροπή, της οποίας ο Γεωργόπουλος είναι μέλος. Η οποία, αφού ακούσει τα όσα «ανησυχητικά», όπως λέει ότι έχει να πει για τα οικονομικά του κόμματος και τον Κασσελάκη, θα αποφανθεί αν θα τον παραπέμψει με το ερώτημα της διαγραφής στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η Κεντρική Επιτροπή είναι δύσκολο πάντως να συνέλθει τον Μάρτιο, αφού ο Stefanos θα πρέπει να εκπληρώσει και την, έστω ολιγοήμερη, στρατιωτική του θητεία.

Μετά την απόλυσή του από τον Στρατό θα συνεχίσει να επισκέπτεται, με την ταχύτητα πολυβόλου, πόλεις ανά την επικράτεια και να στρατολογεί τους kasselistas που θα στελεχώνουν τα τοπικά γραφεία προέδρου, με τα οποία θα αντικαταστήσει τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν τον στηρίζουν - αρκετές προσχώρησαν στη Νέα Αριστερά, ενώ μετά το συνέδριο έχουμε συνεχείς παραιτήσεις και αποχωρήσεις. Και μάλιστα σε βαθμό που να μην μπορούν ακόμη και πολυπληθείς οργανώσεις, όπως η Παπάγου - Χολαργού, να εκλέξουν Συντονιστικές Επιτροπές.

Στις επόμενες 90 ημέρες ο Stefanos θα πρέπει να βρει τρόπο να γεφυρώσει τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία. Οσο συνεχίζονται οι τρεις παράλληλοι κόσμοι στους οποίους ζει η Κουμουνδούρου -ένας του Κασσελάκη να επιβληθεί, ένας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να τον διώξουν και ένας των πολιτών που ενδιαφέρονται για τη λύση των προβλημάτων τους και όχι για τα κομματικά βιλαέτια-, σωσμός για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει.

Και στις 10 Ιουνίου θα βγουν τα μεγάλα μαχαίρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση αν η Νέα Αριστερά καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή - και μάλιστα με ποσοστό που να προεξοφλείται η είσοδός της και στην ελληνική Βουλή. Με την πάροδο του χρόνου οι δημοσκοπικές επιδόσεις της βελτιώνονται. Σε αντίθεση δε με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η Ιδρυτική Συνδιάσκεψή της έδειξε ένα ελκυστικό πρόσωπο. Και αρκετός κόσμος συμμετείχε. Και συζητήσεις σοβαρές έγιναν. Και η Κεντρική της Επιτροπή εξελέγη με συναίνεση. Και το κυριότερο, δεν υπήρξαν εχθροπραξίες ανάμεσα στα ηγετικά της στελέχη, όπως γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Αριστερά υπό την ηγεσία του Αλέξη Χαρίτση δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Πολιτικό. Και ήπιο. Μεταρρυθμιστικό. Και μαχητικό, που παραπέμπει στις καλές ημέρες της Ανανεωτικής Αριστεράς. Σαφώς με προβλήματα αναγνωρισιμότητας και διείσδυσης στην κοινωνία, όμως είναι ένα κόμμα που μπορεί, έχοντας σύμμαχο και τον χρόνο, να γίνει αποκούμπι της προοδευτικής διανόησης και υποδοχέας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεχομένως και αριστερόστροφων οπαδών της Χαριλάου Τρικούπη, αν στις ευρωεκλογές το ποσοστό δεν είναι αυτό που θα επιτρέψει στον Ανδρουλάκη να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται ο δεύτερος ισχυρός πόλος στο κυβερνητικό παιχνίδι. Αν μάλιστα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές καταφέρουν αφενός να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους αξιόλογες προσωπικότητες και προοδευτικές συλλογικότητες και αφετέρου να κατέβουν μαζί με τον Κόσμο, το οικολογικό κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, τότε οι προοπτικές τους μπορεί να γίνουν καλύτερες...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ