Τέξας, Φανάρι, Σπέτσες (οι ιδέες του Κασσελάκη τρελαίνουν την Κουμουνδούρου)
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Τέξας, Φανάρι, Σπέτσες (οι ιδέες του Κασσελάκη τρελαίνουν την Κουμουνδούρου)

Παρά την αρνητική πορεία που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι το κόμμα τους θα είναι πάνω από το ΠΑΣΟΚ. Οι υπολογισμοί για τις έδρες και το ποσοστό που θεωρούν ότι δεν θα αφήσει περιθώριο για αμφισβήτηση του αρχηγού. Νέα εστία εσωστρέφειας η πρόσκληση στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τριήμερο στις Σπέτσες

Οι καλικάντζαροι, τα παγανά, οι κωλοβελόνηδες, τα τσιλικρωτά ανέβαιναν στη γη στη διάρκεια του Δωδεκαημέρου, μεταξύ της παραμονής των Χριστουγέννων και της παραμονής των Θεοφανίων. Μετά επέστρεφαν στα έγκατα για να συνεχίσουν τη δουλειά που είχαν αφήσει στη μέση: το πελέκημα του δέντρου (με τσεκούρια, με πριόνια ή και με τα δόντια τους) που κρατά όρθιο τον κόσμο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σίγουρος ότι ο αγιασμός των υδάτων (στον Βόσπορο από τον Πατριάρχη, στην τελετή που παρέστη και ο ίδιος) θα τον βοηθήσει να διώξει όλα τα δαιμόνια από την Κουμουνδούρου. Και είναι σίγουρος επειδή ο ίδιος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, είναι θρήσκος και πιστεύει, όπως άλλωστε οι περισσότεροι Ελληνες και ιδιαίτερα οι ομογενείς, στις παραδόσεις.

Θεωρεί μάλιστα ότι «κάποια πολιτικά καρκατζέλια του πριονίζουν την καρέκλα προκειμένου μετά τις ευρωεκλογές να τον αναγκάσουν να επιστρέψει εκεί απ’ όπου ήρθε». Τουλάχιστον αυτό μεταδίδεται από το fan club του Stefanos, αλλά και λέγεται με κάθε σοβαρότητα από συνεργάτες του.

Πάντως, ο ίδιος και οι kasselistas εμφανίζονται σίγουροι ότι οι... κωλοβελόνηδες του ΣΥΡΙΖΑ -οι περισσότεροι των οποίων ομνύουν στο ηρωικό παρελθόν της διακυβέρνησης Τσίπρα- δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Φέρνουν δε ως παράδειγμα τις δημοσκοπήσεις! Ναι, ναι, τις δημοσκοπήσεις!

Πληρώσαμε ακριβά

Σε αντίθεση με τους αναλογιστές, τους αναλυτές και όσους ασχολούνται επισταμένως με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, το ηγετικό απαράτ της Κουμουνδούρου είναι σίγουρο ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τη δεύτερη θέση και «οι δημοσκόποι θα πρέπει να βρουν τρύπα να κρυφτούν». Ετσι είναι αν έτσι νομίζουν. Πάντως, το καθοδικό σπιράλ του ΣΥΡΙΖΑ το καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις και όχι τα «κυβερνητικά φερέφωνα» ή κάποιοι που «για δικά τους συμφέροντα θέλουν να πριμοδοτήσουν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη και να τελειώσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά».

Τα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διαφωνούν με τέτοιες προσεγγίσεις, αλλά και διατείνονται πως «είναι λάθος να ανοίξουμε πόλεμο με τις δημοσκοπικές εταιρείες - το κάναμε και παλιότερα, επί Τσίπρα, και το πληρώσαμε ακριβά, αφού αυτοί δικαιώθηκαν κι εμείς γίναμε καταγέλαστοι». Υπάρχει πάντως μια αλήθεια στα λεγόμενα των kasselistas. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρατήσει τη δεύτερη θέση, υπολείπεται λίγο του ΠΑΣΟΚ και το ποσοστό του είναι πάνω από 13%-14%, τότε δύσκολα θα αμφισβητηθεί ο Κασσελάκης.

Αν στο ποσοστό που θα πάρει προστεθεί και το 2%-3% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Αριστερά, τότε η πτώση κατά 2-3 μονάδες μπορεί να δικαιολογηθεί ή εν πάση περιπτώσει θα δυσκολέψει την έξωση Κασσελάκη από αυτούς που συμφώνησαν να του δοθεί μια ευκαιρία μέχρι τις ευρωεκλογές για να δείξει αν μπορεί ή όχι να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα και όχι οι προσυνεδριακές διαδικασίες είναι αυτά που απασχολούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Οι υπολογισμοί που γίνονται δεν είναι για τους συνέδρους που θα εκλέξουν ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και οι εναπομείναντες πιστοί στον Τσίπρα. Οι πολλαπλασιασμοί και οι διαιρέσεις γίνονται για τους 21 ευρωβουλευτές. Για το πόσους θα εκλέξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα. Και ιδιαίτερα αν η Νέα Αριστερά θα εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή.

Πάντως, στην Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση του Κώστα Πουλάκη υστερούν πολύ στα εκλογικά και δημοσκοπικά μαθηματικά. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «τα έχουν και λίγο έως πολύ μπερδεμένα». Ενώ το σύστημα είναι η απλή αναλογική που ισχύει και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, συνεργάτες του Κασσελάκη «λένε δράκους», ότι δήθεν οι αδιάθετες έδρες δεν διανέμονται με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο, αλλά η κατανομή τους ξεκινά από τα υπόλοιπα των μεγάλων κομμάτων. Κάτι που δεν ισχύει.

Κλείσιμο
Αν, για παράδειγμα, ένα κόμμα πάρει 3,1% και υπάρχει αδιάθετη έδρα, θα την πάρει αυτό και όχι το πρώτο κόμμα αν έχει μικρότερο υπόλοιπο. Αυτό που έχει αλλάξει στον νόμο είναι ότι το εκλογικό μέτρο δεν είναι το 4,76% που ήταν μέχρι τώρα και το οποίο προέκυπτε από τη διαίρεση του 100, το σύνολο δηλαδή των εγκύρων ψηφοδελτίων, διά του 21, που είναι οι έδρες που έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εκλογικό μέτρο

ΕΦεξής, το μέτρο θα προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία υπερβαίνουν το όριο του 3%. Αν το ποσοστό των κομμάτων που ξεπερνούν το 3% είναι 90% η διαίρεση με το 21 γίνεται με το 90 και όχι με το 100. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό πρόσκτησης έδρας είναι το 4,28% και όχι το 4,76%. Αντίστοιχα, αν η αναντιπροσώπευτη ψήφος (τα εκτός του ορίου 3%) είναι 85%, τότε το μέτρο εκλογής ευρωβουλευτή είναι 4,04%.

Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα των κυλιόμενων και ποιοτικών μετρήσεων, η πρόθεση ψήφου, όχι η αναγωγή, δίνει στη Ν.Δ. 32,5%, στο ΠΑΣΟΚ 12,5%, στον ΣΥΡΙΖΑ 11%. Κατά συνέπεια και με βάση τους υπολογισμούς των κομματικών επιτελείων, η Ν.Δ. θα πάρει 8 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 3, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, το ΚΚΕ 2 και μία η Ελληνική Λύση, ενώ θα απομείνουν και 5 για τα κόμματα Νίκη, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25, εφόσον λάβουν το όριο του 3%, αλλά και για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση εάν έχουν μεγαλύτερα υπόλοιπα από κάποια από τα προαναφερόμενα 5 κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λάβει και τέταρτη έδρα εάν ξεπεράσει το 16%. Εξυπακούεται ότι στην Κουμουνδούρου θα τα βάψουν μαύρα αν πάρουν δύο έδρες, ενώ μάλλον θα δηλώνουν ευχαριστημένοι αν πάρουν 3 έδρες, τις μισές από τις έξι που έχουν σήμερα. Υπάρχει πάντως και μία άλλη παράμετρος στην οποία ο Κασσελάκης και οι συνεργάτες του ελπίζουν για να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 13%-14% ο ΣΥΡΙΖΑ και να σιγουρέψει τις τρεις έδρες. Και αυτή είναι η επιστολική ψήφος. Επειδή ο Stefanos είναι Ελληνοαμερικάνος, θεωρούν πως θα μπορούσε να ψηφιστεί από τους ομογενείς - και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Στους ομογενείς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ δύναμη. Οι αριστεροί της Ομογένειας προτιμούσαν το ΚΚΕ. Δύναμη έχει η Ν.Δ., ενώ υπάρχουν και αρκετοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι λόγω των δυσκολιών στην ψηφοφορία (αποστάσεις, προξενεία, έλλειψη διευκολύνσεων) απείχαν, αλλά με την επιστολική ψήφο μπορεί να (ξανα)ψηφίσουν το «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια». Ωραία χρόνια επί ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα ωραιότερα τριήμερα τα περνάει ο σύντροφος Στεφάν», όπως μας λέει προβεβλημένος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και η αλήθεια είναι ότι ο βίος που διάγει το αφεντικό της Κουμουνδούρου δεν είναι ενός κλασικού πολιτικού αρχηγού. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ήταν στη Νέα Υόρκη και το Τέξας, πριν από τα Χριστούγεννα έκανε ένα πέρασμα από το Παρίσι, για τα Φώτα προτίμησε την Κωνσταντινούπολη, ενώ το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου καλεί τους 36 βουλευτές να πάνε στις Σπέτσες για να συζητήσουν το μέλλον του κόμματος και προφανώς για να συσφίξουν τους συντροφικούς δεσμούς εν όψει του συνεδρίου.

«Ανώνυμη εταιρεία»

«Πρωτοφανή πράματα», χαρακτηρίζει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος την πρόσκληση για τις Σπέτσες. Και συμπληρώνει: «Το μέιλ που εστάλη στους βουλευτές θυμίζει πρόσκληση σε στελέχη ανώνυμης εταιρείας». Εκείνο που έκανε πάντως εντύπωση στους... χωρικούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διατύπωση για το πώς θα συζητήσουν τον απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί σε κάθε κοινοβουλευτικό τομέα, αλλά και η παρουσίαση του προγραμματισμού και της προτεραιοποίησης των δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η παρουσίαση θα γίνεται «με power point για κάθε τομέα και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30 λεπτά, εκτός από τον τομέα οικονομικών που θα έχει διάρκεια 60 λεπτά. Τα power point θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου», την παραμονή δηλαδή της συνάντησης, ώστε ο Τσέο (CEO) του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έλεγε και η συμπαθέστατη κυρία Νοτοπούλου, να προετοιμαστεί για τις απαντήσεις που θα δώσει. Ο Stefanos μπορεί να λέει ότι «στις Σπέτσες δεν πάμε για εκδρομή», αλλά η πλάκα που γίνεται στην Κουμουνδούρου μεταξύ των στελεχών είναι μεγάλη και επεκτείνεται και στα μέρη που θα -πρέπει να- γίνουν οι επόμενες συνευρέσεις του Κασσελάκη με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν τους βουλευτές τούς πάει στις Σπέτσες, εμάς πρέπει να μας πάει στη Μύκονο», μας λέει μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Και συμπληρώνει: «Η Κεντρική Επιτροπή, που είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Ιανουαρίου), γιατί να γίνει σε ξενοδοχείο της Αθήνας και όχι σε σαλέ στην Αράχωβα; Για το συνέδριο (23-25 Φεβρουαρίου) δεν το συζητώ, πρέπει να γίνει στην Πάτρα, αφού συμπίπτει με την έναρξη της Αποκριάς, ή στην Κέρκυρα, για να δούμε πώς προετοιμάζεται και η Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού για το Κρασοδικείο και την παρέλαση».

Τι να πει κανείς! Ει μη μόνον να λυπάται τους τελευταίους των Μοϊκανών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του Τσίπρα, οι οποίοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι το... αμερικανάκι θα είναι του χεριού τους και όταν οι... σοφές κεφαλές αποφασίσουν θα μπορούν να το στείλουν πίσω στο Μαϊάμι. Για την πληρότητα του ρεπορτάζ σημειώνουμε ότι στην Επιτροπή Θέσεων υπήρξε και μικρή διαφωνία για τον χρόνο στον οποίο θα επεκταθεί η αυτοκριτική.

Ο Νίκος Παππάς και οι kasselistas υποστήριξαν ότι πρέπει να περιοριστεί στο διάστημα της αντιπολίτευσης (2019 - 2023), ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας και κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι πρέπει ο απολογισμός και η αυτοκριτική να περιλάβουν και την κυβερνητική περίοδο (2015 - 2019). Προφανώς ο Παππάς και οι παλαιοί προεδρικοί δεν θέλουν ο Κασσελάκης να πάρει κι άλλες αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Τσίπρα και το επιχείρημα «να αποφύγουμε την εσωστρέφεια» μάλλον αποτελεί πρόσχημα και υπηρετεί την ανάγκη να αποφευχθεί ένα ακόμη μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα στον Στέφανο και τον Αλέξη.

Πάντως, αν οι προσυνεδριακές διαδικασίες και το συνέδριο είναι, όπως σχεδόν όλοι προβλέπουν, ιδεολογικοπολιτική «σούπα» και «φιέστα» για τον νέο αρχηγό, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και νέο κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο ευελπιστεί να ενισχυθεί η Νέα Αριστερά του Χαρίτση, που δημοσκοπικά αλλά και πολιτικά δεν δείχνει, τουλάχιστον προσώρας, να μπορεί να καταγράψει σοβαρά ποσοστά αποδοχής τόσο από τους ψηφοφόρους όσο και στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Στην τελευταία δημοσκόπηση (Palmos Analysis), πάντως, ο Αλέξης Χαρίτσης βρίσκεται κοντά σε ποσοστά συμπάθειας με τον Στέφανο Κασσελάκη. Εχει μάλιστα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης αφού είναι άγνωστος στο 1/3 των ψηφοφόρων. Ο Stefanos και σε αυτή τη δημοσκόπηση κατακρημνίζεται, αφού, εκτός από τον Μητσοτάκη, τον Κουτσούμπα, τον Ανδρουλάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον πέρασε σε δημοτικότητα και ο Βελόπουλος. Πλέον υπερτερεί μόνο του Νατσιού και του Στίγγα, ενώ το προβάδισμα έναντι του Χαρίτση είναι ισχνό και σε επόμενη μέτρηση ο πρώην σύντροφός του, εφόσον βελτιώσει τα ποσοστά αναγνωρισιμότητας, μπορεί και να τον ξεπεράσει.

Το πρόβλημα με τον Χαρίτση και τη Νέα Αριστερά είναι ότι κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Εχει περάσει τόσος καιρός και μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να ενοικιάσουν ούτε κτίριο επειδή ως κόμμα ή πολιτική κίνηση δεν είχαν βγάλει ΑΦΜ. Η Κεντρική Επιτροπή τελικά θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα αφενός για να μη χαθεί στην τύρφη των εορτών και αφετέρου επειδή θέλουν να ετοιμαστούν οργανωτικά καλύτερα προκειμένου στη σύνθεσή της να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα αξιόλογα στελέχη.

Ενδεχομένως, ο αρχικός αριθμός των 120 μελών να είναι λίγος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να ξεπεράσουν και τα 150 ή να φτάσουν και τα 200 αν σε αυτά προστεθούν και περιφερειακά στελέχη και η λίστα των εκλεκτών περιλάβει και άλλες κυβερνητικές ιδιότητες - όχι μόνο του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή.

Απροθυμία

Η αλήθεια βέβαιΑ είναι ότι στα χιλιάδες στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία δηλώνουν την προτίμησή τους στη Νέα Αριστερά «υπάρχει μια ψυχολογική δυσκολία για νέες περιπέτειες». Μπορεί να απορρίπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, αλλά δεν εμφανίζονται και πρόθυμα για «πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες». Ενδεχομένως αργότερα, όταν συγκροτηθεί το κόμμα της Νέας Αριστεράς και δεν είναι απλώς «οι 11 βουλευτές με επικεφαλής τον Χαρίτση».

Επίσης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, συνεχίσει να δείχνει καθηλωμένος, τότε είναι πολύ πιθανό το 2,8% που είναι το ανώτερο δημοσκοπικό όριο της Νέας Αριστεράς να φτάσει το 3% και να διεκδικήσει μία από τις αδιάθετες έδρες. Οι ειδήμονες περί τα εκλογικά υποστηρίζουν πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν θα συγκεντρώσουν αθροιστικά το 17,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου 2023 - πιθανώς θα κινηθούν περίπου στο 15,5%, και η κατανομή μπορεί να είναι 12,5% για τον Κασσελάκη και 3% για τον Χαρίτση.

Κακό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα, καλό μάλλον για τον Στέφανο και τον άλλο Αλέξη, τον εκ Καλαμών. Με 12,5% ο Κασσελάκης δεν μπορεί να εκδιωχθεί και με 3% ο Χαρίτσης θα έχει άλλα τρία χρόνια για να αποδείξει ότι αυτός και οι σύντροφοί του καλώς έφυγαν από το «κόμμα Κασσελάκη»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK