Αναζητείται επειγόντως ο σύγχρονος Ηρακλής
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Αναζητείται επειγόντως ο σύγχρονος Ηρακλής

Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ όπως τον ξέραμε πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Μπορεί να νομίζαμε ότι τα είχαμε ζήσει όλα με την οικονομική κρίση από το 2008 και μετά και την πανδημία που ενέσκηψε μόλις πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι το 2019, όμως όπως λέει και ο νόμος του Μέρφι «όταν κάτι μπορεί να πάει χειρότερα… τότε θα πάει»!!!

Η ενεργειακή κρίση και ο ορατός κίνδυνος της επισιτιστικής αλλάζει τα πάντα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί τελικά να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ωθώντας τις εταιρείες να αποσυρθούν από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Όπως σημειώνουν στελέχη μεγάλων funds «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση, όπως την ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».

Παράλληλα, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αναπόφευκτα αλλάζει τα σχέδια προς τις καθαρές- μηδενικές εκπομπές αερίων του διοξειδίου και επιβραδύνει την πρόοδο, μακάρι βραχυπρόθεσμα, για μετάβαση στην πράσινη εποχή.

Κλείσιμο
Η σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσει και να υφίσταται πληγώνοντας τον «παράξενο βράχο» πάνω στον οποίο ζούμε. Μπορεί να την ξεχάσαμε λόγω των συμφορών που μας έχουν βρει όμως είναι εδώ. Είναι ο παρονομαστής σε ένα κλάσμα που οι αριθμητές προκαλούν τρόμο και αβεβαιότητα.

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, οι αναλυτές επιμένουν ότι το μόνο εμπόρευμα που μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη είναι ο άνθρακας.

Ενώ η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται να επιταχύνει τις κινήσεις για την ενεργειακή μετάβαση και την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, βραχυπρόθεσμα όμως ο άνθρακας είναι η λύση για την επιβράδυνση, σε πρώτη φάση, της τρέχουσας ανόδου του κόστους της ενέργειας στην ΕΕ.

Πέρυσι οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν λόγω της υψηλότερης χρήσης άνθρακα και της υψηλότερης ζήτησης ενέργειας καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες τερμάτισαν τα lockdown και άρχισαν να ανακάμπτουν από την πανδημία.

Το 2022, οι εκπομπές CO2 αναμένεται να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, περίπου 2,5% υψηλότερα από το 2021, παρά τη μεγαλύτερη εστίαση σε πολιτικές προστασία του κλίματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τεράστια οικονομικά και ανθρωπιστικά προβλήματα.

Από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το εμπόριο άνθρακα αυξήθηκε και τώρα μεταφέρεται στην Ευρώπη με πλοία από μεγαλύτερες αποστάσεις όπως είναι η Αυστραλία, αυξάνοντας και τις εκπομπές αερίων από τα πλοία.

Καθώς η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι υψηλή, ο άνθρακας είναι απαραίτητος για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής να μειώσουν την ανάγκη φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η αύξηση από τις ΗΠΑ κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της ποσότητας LNG είναι εφικτή όμως οι ποσότητες υπολείπονται κατά πολύ από το να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Γηραιά Ήπειρος εισήγαγε το 2021 μέσω αγωγών από τη Ρωσία το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται ποσότητα που ισοδυναμεί με 155 δισεκατομμύρια κ.μ.

Συνολικά η κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ευρώπη ανήλθε το 2021 σε 399 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Υπό τις νέες συνθήκες η ΕΕ θα προμηθεύεται πλέον με πλοία μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνη που προμηθεύεται μέσω αγωγών. Ας σκεφτεί κανείς ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν 50 δισεκατομμύρια έως το 2030 για να αντικαταστήσουν περίπου το 1/3 των ρωσικών ποσοτήτων. Δεν φθάνει.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε άνοδο την ναυλαγορά LNG στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Όμως δεν υπάρχουν τόσα πλοία μεταφοράς LNG όσα χρειάζονται. Επίσης, δεν είναι συμφέρουσα η μεταφορά φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη όσο είναι η μεταφορά από τις ΗΠΑ στην Ασία γιατί η απόσταση είναι μικρότερη άρα λιγότερα τα τονομίλια άρα χαμηλότερος ο ναύλος. Που σημαίνει ότι δεν συμφέρει κάποιον πλοιοκτήτη να βάλει πλοία του στο εμπορικό δρομολόγιο ΗΠΑ-ΕΕ. Εκτός ένα υπάρξει οικονομική ενίσχυση την οποία κάποιος πρέπει να καλύψει αυξάνοντας και πάλι το κόστος του φυσικού αερίου.

Η στροφή στο πετρέλαιο είναι… «σχεδόν μονόδρομος» αν μας επιτραπεί ο σολοικισμός αυτός.

Ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να βρει θεραπεία αλλά την ίδια ώρα η εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής προκαλεί σημαντικές παρενέργειες.

Η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θυμίζει τον Μύθο της Λερναίας Ύδρας. Κόβεις ένα κεφάλι και στη θέση «φυτρώνουν» δύο….

Αναζητείται επειγόντως ο σύγχρονος Ηρακλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ