Οικονομία ή μετανάστευση; Μακρόν ή Λεπέν;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Οικονομία ή μετανάστευση; Μακρόν ή Λεπέν;

Την τριχοτόμηση της γαλλικής κοινωνίας σε τρία βασικά μπλοκ, αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του α' γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Από την μια ένας φιλελεύθερος, κεντροδεξιός, φιλο-ευρωπαϊκός πόλος με εκφραστή τον Εμανουέλ Μακρόν που εκφράζει λίγο περισσότερο από το 1/4 του γαλλικού εκλογικού σώματος, με βάση το 27,84% που συγκέντρωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Από την άλλη ένας ακροδεξιός, λαϊκιστικός πυλώνας στον οποίο κυριαρχεί η Μαρίν Λεπέν που έλαβε 23,15%. Αν αθροιστεί και το ποσοστό 7,07% που επέλεξε τον Πατρίκ Ζεμούρ, φαίνεται ότι οι ακροδεξιοί-λαϊκιστές στη Γαλλία είναι το ισχυρότερο μέτωπο, με αύξηση της απήχησης, πολιτικής δύναμης και εκλογικής επιρροής τους που υπερβαίνει το 30%.

Η τρίτη συνιστώσα στη γαλλική κοινωνία είναι η ριζοσπαστική αριστερά, όπου ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έλαβε 21,95%. Αν προστεθούν τα ποσοστά των κομμουνιστών και τροτσκιστών, φαίνεται ότι περίπου το 25% των Γάλλων ψηφοφόρων γοητεύεται και επιλέγει τον δρόμο της αριστεράς που έχει σχεδόν απορροφήσει τους οπαδούς του εξαφανισμένου σοσιαλιστικού κόμματος που δεν συγκέντρωσε ούτε 2%.

Ενα πρώτο, οφθαλμοφανές, συμπέρασμα είναι ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν γυρίσει την πλάτη στα δύο παραδοσιακά κόμματα, τους ρεπουμπλικανούς και τους σοσιαλιστούς που αθροιστικά μόλις υπερέβησαν το 6% του εκλογικού σώματος.

Ο β' γύρος των γαλλικών εκλογών την Κυριακή του Πάσχα των Ορθοδόξων αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Θα καταφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν να αξιοποιήσει την «μηχανική» της πλειοψηφίας και να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό του 50%+μία ψήφο, ή θα υπάρξει μια κολοσσιαία πολιτική αλλαγή με την πιθανή επικράτηση της Μαρίν Λεπέν; Τα προηγούμενα πέντε χρόνια και στη Γαλλία, η λαϊκιστική ρητορική ενισχύθηκε. Και από την συνεχιζόμενη επιρροή του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, φαίνεται ότι το χάσμα μεταξύ της ελίτ και των λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει. Η Μαρίν Λεπέν, που δεσμεύεται να κάνει γενναίες αυξήσεις συντάξεων και μισθών, χρησιμοποιεί μια ρητορική με την οποία υπόσχεται ότι θα μπει φρένο στη μετανάστευση και στο φτηνό εργατικό δυναμικό ώστε η Γαλλία να... αποδοθεί στους Γάλλους και στις Γαλλίδες στις οποίες ανήκει, είναι καπετάνισσα στο πλοίο του λαϊκισμού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αν έχει να επενδύσει σε κάτι, είναι κυρίως τα επιτεύγματα της τελευταίας πενταετίας στην οικονομία, ώστε να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες και να επανεκλεγεί. Το ΑΕΠ της Γαλλίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2%. Η ανεργία έχει μειωθεί εντυπωσιακά στο 7,4% και το 2021 στη Γαλλία ιδρύθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες επιχειρήσεις, που δείχνει την δυναμική της οικονομίας. Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στη Γαλλία ανήλθε στο 4,5%, πολύ χαμηλότερα από το 7,3% στη Γερμανία ή το 9,8% στην Ισπανία, κυρίως λόγω της χρήσης πυρηνικής ενέργειας που ακόμη κρατά τα τιμολόγια ρεύματος στη Γαλλία σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με τους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ.

Θα καταφέρει ο Μακρόν να δημιουργήσει ένα «εθνικό μέτωπο» απέναντι στο «Rassemblement National» της Μαρίν Λεπέν;

Μετά τις εκλογές του 2017, είναι η δεύτερη φορά που Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν διεκδικούν ξανά την προεδρία. Είναι η δεύτερη φορά στη γαλλική ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είχε ξανασυμβεί με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν και τον Φρανσουά Μιτεράν που αναμετρήθηκαν για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1974 και το 1981. Την πρώτη φορά είχε νικήσει ο Ντ' Εστέν, στη δεύτερη μονομαχία τους όμως είχε θριαμβεύσει ο Μιτεράν. Θα ανατρέψει ο Μακρόν την προϊστορία για το αποτέλεσμα της 2ης μονομαχίας μεταξύ των ίδιων υποψηφίων ή θα καταφέρει να εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν, αφού πρώτα κανονικοποίησε την υποψηφιότητά της ώστε να μην δείχνει τόσο ακροδεξιά όσο πραγματικά είναι;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK