Γιατί είναι ορθότερη λύση η ανακατανομή
kostas_xrysogonos_blog

Κώστας Χρυσόγονος

Γιατί είναι ορθότερη λύση η ανακατανομή

Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση δίωξης για το ποινικό αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων σε βάρος 11 βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών (δηλαδή όλων πλην του προέδρου του, από τις δημόσιες καταγγελίες του οποίου προήλθε το όλο ζήτημα) ανοίγει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης του κόμματος αυτού

Στην πραγματικότητα βέβαια το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέα (άρθρο 112 παρ. 2 του Εκλογικού Κώδικα, π.δ. 26/2012) είναι ελαφρύ πλημμέλημα, με ανώτατη απειλούμενη ποινή τα δύο έτη φυλάκισης, και σε περίπτωση καταδίκης του ο κατηγορούμενος μπορεί να τύχει των ευεργετημάτων είτε της αναστολής (αν έχει λευκό ποινικό μητρώο), είτε έστω της εξαγοράς της ποινής του. Συνεπώς οι βουλευτές των Σπαρτιατών δεν κινδυνεύουν να βρεθούν συγκρατούμενοι των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, οι πραγματικές διαπιστώσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο έγγραφό της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη στο κόμμα τούτο, ισχυροποιούν de facto τους ταυτόσημου περιεχομένου ισχυρισμούς ενστάσεων οι οποίες έχουν υποβληθεί ήδη στο ΑΕΔ (Εκλογοδικείο) κατά της εκλογής όλων των βουλευτών των Σπαρτιατών. Αν και από τυπική, δικονομική άποψη το εκλογικό αυτό σκέλος είναι ανεξάρτητο από το ποινικό, εντούτοις η αποδοχή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της πραγματικής βάσης των ενστάσεων είναι φανερό ότι δημιουργεί μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για εκείνες και αυξάνει τις πιθανότητες τελικής ευδοκίμησής τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Εκλογοδικείο θα μπορούσε να διατάξει την επανάληψη της ψηφοφορίας στις εκλογικές περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί οι καθ’ ων η ένσταση, πράγμα όμως που θα οδηγούσε σε άτοπα αποτελέσματα, εάν οι περιφέρειες αυτές αντιμετωπισθούν ως μονοεδρικές, με συνέπεια να εφαρμοσθεί κατ’ ουσία πλειοψηφικό σύστημα, διαστρεβλώνοντας την ισχύουσα κατά τις γενικές διατάξεις του εκλογικού νόμου ενισχυμένη αναλογική. Ορθότερη λύση θα ήταν να ανακατανείμει το ΑΕΔ τις έδρες των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα, κατ’ αναλογία της εκλογικής δύναμης εκείνων, με βάση τη σχετική διάταξη του άρθρου 32 παρ. 3 ν. 345/1976 (εφόσον κρίνει ότι η επανάληψη της ψηφοφορίας είναι περιττή, ότι δηλαδή οι εκλογικοί συσχετισμοί μεταξύ των άλλων κομμάτων δεν θα επηρεάζονταν από την απουσία των Σπαρτιατών).

Σε αυτήν την περίπτωση θα λάβει πέντε έδρες η Νέα Δημοκρατία, από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (μάλιστα για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο μετέχω ξέρω ότι οι έδρες αυτές είναι η έδρα της Β΄ Θεσσαλονίκης και της Β’ Πειραιά) και από μια έδρα θα λάβουν η Νίκη, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ. Η κατανομή των εδρών στις συγκεκριμένες περιφέρειες θα γίνει προφανώς με βάση τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων των κομμάτων. Η έκδοση της απόφασης του ΑΕΔ αναμένεται σύντομα, αφού από αυτή θα δημιουργηθεί προηγούμενο ως προς το εάν θα επιτραπεί η συμμετοχή συνδυασμών των Σπαρτιατών στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.



*Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ