Η Laika (του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρόλαβε να μάθει για την gig economy
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η Laika (του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρόλαβε να μάθει για την gig economy

Είχε βάλει ψύχρα αργά το απόγευμα του περασμένου Σάββατου 6 Οκτωβρίου - και όχι Οκτώβρη, κατά την συνήθεια των παλαιοημερολογιτών της Αριστεράς- στο Πάρκο Στρατού στο Γουδή όπου έγιναν οι εκδηλώσεις του ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2018 «Ταξίδι #3: Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε» και στις οποίες προσέτρεξε να συμμετάσχει σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ (κόμμα και κυβέρνηση).

Λίγο μετά τις 7 η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Έφη Αχτσιόγλου με εμφάνιση boho – chic (κομψό δερμάτινο μπουφάν, εφαρμοστό παντελόνι, δετό μποτάκι) έσπευσε να λάβει την θέση της πίσω από τα δύο παλαιομοδίτικα τραπεζάκια καφενείου προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα workshop μαζί με συντρόφους της. Θέμα του υπαίθριου workshop : «Η αρχή του τέλους της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η απελευθέρωση νέων κοινωνικών δυνάμεων». Εκτός της κας Αχτσιόγλου και της κας συντονίστριας – το ονοματεπώνυμο της οποίας δυστυχώς μου διαφεύγει- συμμετείχαν ο κ. Πάνος Κορφιάτης (Ειδικός Γραμματέας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και ο κ. Θάνος Σαραφούδης (Εργαζόμενος στον επισιτισμό). Δηλαδή δύο κυβερνητικά στελέχη και ένας «εργαζόμενος στον επισιτισμό» ( άγνωστων λοιπών στοιχείων – ειδικότητα, θέση, εταιρεία …). Προφανώς, αν κατάλαβα σωστά ο κ. Σαραφούδης εκ του Επισιτισμού θα εκπροσωπούσε στο κομματικό workshop τις «νέες κοινωνικές δυνάμεις»… που προφανώς απελευθερώνουν τα μέτρα και οι ρυθμίσεις των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Εργασίας κλπ.

Όλοι όσοι έχουν κατά καιρούς περάσει από τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς - ιδιαίτερα εκείνοι και εκείνες της περιόδου της μακράς Μεταπολίτευσης- θα θυμούνται πως τα φθινοπωρινά Φεστιβάλ και οι Γιορτές των κομματικών νεολαιών ανάμεσα στα τραγούδια, την τσίκνα από τα σουβλάκια και τα κουτάκια με τις μπύρες έβρισκαν την θέση τους και ορισμένες συζητήσεις με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη… Μια παράδοση που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τιμούν με θρησκευτική ευλάβεια. Άλλωστε, για του λόγου το αληθές το Φεστιβάλ του ΣΠΟΥΤΝΙΚ είχε και σουβλάκια και μπύρες και Γιώργο Νταλάρα …

Αλλά, ας είναι. Το τελευταίο τεύχος του βρετανικού περιοδικού The Economist είχε ένα κτύπημα στο εξώφυλλο του: Bidding up the gig economy. Ένα αξιοπρόσεκτο θέμα στην ενότητα leaders του έγκυρου περιοδικού για μια νέα κυρίαρχη τάση της αγοράς η επέλαση της οποίας ανατρέπει καθιερωμένες εργασιακές σχέσεις, συμπεριφορές και δικαιώματα.
Η gig economy – η οικονομία που έχει στον πυρήνα της τις μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου όπως η Amazon και στηρίζεται σε νέες ευέλικτες μορφές εργασίας με αυτοαπασχολούμενους και με εργαζόμενους που η απασχόληση τους καθορίζεται μέσα από εργολαβικά συμβόλαια- είναι σημάδι των καιρών αλλά και της προοπτικής που θέτει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς και των δομών της σε όλα τα δυνατά επίπεδα.

Κλείσιμο
Η gig economy έχει κάνει τα πρώτα της βήματα και στην Ελλάδα αλλά τα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – εντός και εκτός της κυβέρνησης- σφυρίζουν αδιάφορα όπως και το σύνολο των συνδικαλιστικών ηγεσιών – από την ΓΣΕΕ έως και το μετωπικό ΠΑΜΕ επιρροής του ΚΚΕ.

Back to the future ή αλλιώς, «Ταξίδι #3: Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε». Όσο για την κα Αχτσιόγλου με την συμμετοχή της στο εργαστήρι του Σπούτνικ - «Η αρχή του τέλους της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η απελευθέρωση νέων κοινωνικών δυνάμεων» - απέδωσε φόρο τιμής στην παράδοση της μεσοπολεμικής Κόκκινης Διεθνούς.

Υ.Γ: To φεστιβάλ στο Πάρκο Στρατού είχε δύο stages για τις μουσικές εκδηλώσεις. Το ένα, έφερε τον τίτλο Sputnik Stage και το άλλο, Laika Stage. Ως γνωστό, Sputnik ονομαζόταν ο πρώτος δορυφόρους που εκτόξευσε γύρω από την Γη η Σοβιετική Ένωση. Laika ήταν το όνομα της σκυλίτσας που ήταν το πλήρωμα του Sputnik 2. Μετα- σοβιετική νοσταλγία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του;

Υ.Γ1 : Για όποιον έχει χρόνο και διάθεση:
https://www.linkedin.com/pulse/%CE%B7-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-gig-economy-kostas-tsaousis/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ