Παρατραγουδοσύνη
mpoyroysis

Κώστας Μπουρούσης

Παρατραγουδοσύνη

Ένας καλλιτέχνης, διάσημος και λαοφιλής αλλά αποσυρμένος με τη θέλησή του από την πολλή συνάφεια του κόσμου, γίνεται το άρμα ενός – ο θεός να το κάνει- τηλεοπτικού ρεπορτάζ, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος δεν μπορεί να συναινέσει ή να μη συναινέσει για την προβολή του, αφού πάσχει από άνοια – ναι, το ιατρικό απόρρητο προφανώς μας ευαισθητοποιεί συλλογικά μόνο σε περιπτώσεις σαν της πριγκίπισσας της Ουαλίας

Ένας συνθέτης, γνωστός για το sui generis χαρακτήρα του και μόνο από το γεγονός ότι έχει να παραχωρήσει συνέντευξη εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα – εντάξει, και από μια τσίχλα που κάποτε έφτυσε σε ζωντανό τηλεοπτικό χρόνο στοχεύοντας μια τρόφιμη reality show- προσκαλείται να μιλήσει στην τηλεόραση -φυσικά για οτιδήποτε άλλο εκτός της ιδιότητάς του, εκείνη δηλαδή του μουσικού. Ένας αυτοπροσδιοριζόμενος παλαιοχριστιανός που μέχρι πρότινος ζούσε – κυριολεκτικά και μεταφορικά- στο λαγούμι του, δούλευε ως υπάλληλος καθαριότητας αξιοποιώντας το υβριδικό μοντέλο της τηλεργασίας και εξαιρεί ετσιθελικά τον εαυτό του από θεμελιώδεις υποχρεώσεις ενός πολίτη της χώρας (βλ. δεν έχει ΑΦΜ, δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, ατσιπάριστος γεννήθηκε και ατσιπάριστος θα πεθάνει, κλπ) καλείται να αναπτύξει το πολιτικό μανιφέστο του σε πρωινή infotainment εκπομπή -ναι, πρωινάδικο, για να συνεννοούμαστε. Δεν πρόκειται για πρωταγωνιστές κάποιου νεόκοπου -σεφερλικής κοπής- ανέκδοτου. Αλλά για την τηλεοπτική ενημέρωση και την ψυχαγωγία στην Ελλάδα 2.0.

Έχουμε συνηθίσει από κτίσεώς της την ντόπια τηλεόραση να μη φημίζεται -τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία της- για την κομψότητα, τη λεπτότητα και βέβαια την αισθητική της, να μη διαθέτει ειρμό και ιδιαίτερα πάρε-δώσε με την κοινή λογική και να έχει – μάλλον δια παντός- απωλέσει κάθε ικμάδα πρωτοτυπίας και ενδιαφέροντος προ πολλού. Όμως το τελευταίο τριήμερο κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον πιο ποταπό εαυτό της. Αν ρωτήσει κανείς τον Κώστα Τσουρό, στην εκπομπή του οποίου φιλοξενήθηκε το αποκλειστικό (!) αφιέρωμα στον Γιώργο Μαρίνο το προηγούμενο Σάββατο, την Νίκη Λυμπεράκη, η οποία αποφάσισε να προσφέρει όχι απλώς τηλεοπτικό χρόνο στον Νίκο Καρβέλα, αλλά να τον αβαντάρει ανέλπιστα με την φανερά (αλλά δικαιολογημένα μπρος στο ανάστημα της μεγαλοστομίας του) αμήχανη μεταχείρισή τo βράδυ της Δευτέρας και τον Γιώργο Λιάγκα που κάλεσε για μία ακόμα φορά την Τρίτη για τηλεοπτικό καφέ τον Μανόλη, κατά κόσμον εθνικό παλαιχριστιανό και προσεχώς κομματάρχη, η ομόθυμη απάντηση που θα λάβει θα είναι πιθανότατα πως και οι τρεις τηλεπαρουσιαστές κάνουν τη δουλειά τους. Και μάλιστα με παρομιώδη επιτυχία, αν αθροίσει κανείς το virality, την αναπαραγωγή και τους click-bait τίτλους που γέννησαν τα θέματα και οι προσκεκλημένοι των εκπομπών τους. Και μπράβο τους. Μια υπόμνηση μόνο με το φόβο ότι θα κάποιος χαλάσει το πάρτι. Και η Αννίτα Πάνια με τα γνήσια,τα ορθόδοξα, τα αναπολογητικά «Παρατράγουδα» νούμερα έκανε. Και όχι μόνο αυτό αλλά φαίνεται πως δημιούργησε σχολή με άξιους – αν και με διαφορετικές αφετηρίες, περιτύλιγμα, δημοσιογραφική αχλή, εμειρία και ίσως προθέσεις- επιγόνους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα