Στήριξη στα νέα ζευγάρια, η απάντηση στην υπογεννητικότητα
tentomas-001

Χρήστος Τεντόμας

Στήριξη στα νέα ζευγάρια, η απάντηση στην υπογεννητικότητα

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο ως πολιτικός έχοντας στο μυαλό μου τους πίνακες με τους δείκτες της υπογεννητικότητας, που καθιστούν πλέον σαφές ότι οι πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα χρόνια που έρχονται αναμένονται δραματικές.

Η συνεχής μείωση και γήρανση του πληθυσμού θα έχει ως συνέπεια μεγάλα προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα, αφού θα μειώνονται διαρκώς οι νέοι εργαζόμενοι σε σχέση με τους συνταξιούχους της χώρας, μεγάλα προβλήματα στην οικονομία (ποιος θα πληρώνει φόρους, ποιος θα καταναλώνει;) και πλείστες άλλες συνέπειες, όπως η αύξηση των δαπανών για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια ή η μείωση του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν απασχολεί ασφαλώς μόνο την Ελλάδα αλλά πολλά κράτη παγκοσμίως τα οποία εναγωνίως αναζητούν λύσεις και παίρνουν μέτρα.

Στη Γαλλία για παράδειγμα επιδοτείται περίπου το ένα τρίτο του ενοικίου σε νέα ζευγάρια παράλληλα με τη βοήθεια που τους παρέχεται για την ανατροφή των παιδιών τους.

Ο διάλογος που πρέπει να ξεκινήσει και στη χώρα μας είναι πώς το κράτος μπορεί να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια, εφόσον επιθυμούν, να κάνουν παιδιά.

Κλείσιμο
Και αυτός ίσως είναι ο μόνος διάλογος που έχει νόημα. Γιατί το πρόβλημα αφορά την κοινωνία μας και τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουν οι επόμενες γενιές.

Δεν μπορώ γράφοντας αυτό το άρθρο να μη σκέφτομαι και ως σύζυγος αλλά και πατέρας, ειδικά μετά το σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τη διαφημιστική καμπάνια συνεδρίου γονιμότητας.

Ας σταματήσουμε εδώ τις κουβέντες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω, για τις γυναίκες, τις συζύγους, τις αδελφές, τις κόρες, τις αγαπημένες μας σε κάθε ρόλο. Και ας επικεντρωθούμε στην ουσία. Πώς θα στηρίξουμε έναν οικογενειακό προγραμματισμό έτσι ώστε ένα ζευγάρι με μέσο ή χαμηλό εισόδημα, εάν θέλει να κάνει παιδί, να έχει τη στήριξη που χρειάζεται για να το αποφασίσει.

Χρήστος Τεντόμας
Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Αθηναίων
Πρόεδρος πολιτισμού-αθλητισμού Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ