Μειώσεις φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις
boutsikakis01

Χριστόφορος Μπουτσικάκης

Μειώσεις φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις

Το νομοσχέδιο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», που εισηγήθηκε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, είναι το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο μετά από πολλά χρόνια που, αντί για αυξήσεις, προβλέπει μειώσεις φόρων.

Η φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων συνοψίζεται στην ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων από τα βάρη του παρελθόντος. Συγκεκριμένα:

Μειώσαμε τους συντελεστές σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων. Πρωτίστως ωφελούνται οι πιο αδύναμοι, χάρη στη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Στο ίδιο πλαίσιο, μειώσαμε το ΦΠΑ από 24% σε 13% για τα βρεφικά είδη και τα παιδικά καθίσματα, αλλά και από 13% σε 6% για τα ακριβά φάρμακα σοβαρών ασθενειών. Και, επιπλέον, εξαιρέσαμε τους πολύτεκνους από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα οποία προφανώς προορίζονται για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους.

Για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ άλλων, μειώσαμε το συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από 28% σε 24% και το συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%. Συγχρόνως, απαλλάξαμε τους τόκους εταιρικών ομολόγων από φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης και εξορθολογίσαμε τη φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options). Και, επιπλέον, καθιερώσαμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής.

Περαιτέρω, για να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν στα χρόνια της κρίσης, πέρα από τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστείλαμε την καταβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και την επιβολή φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Και, επιπλέον, θεσπίσαμε έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτηρίων. Στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι η τόνωση δεκάδων επαγγελμάτων γύρω από την οικοδομή, η εξοικονόμηση ενέργειας, η προώθηση της πράσινης οικονομίας και η συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κλείσιμο
Τέλος, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο διαγράφονται οι οφειλές μέχρι 10 ευρώ ανά φορολογούμενο, για την αντιμετώπιση της άσκοπης γραφειοκρατίας, και επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εμείς δεν πιστεύουμε στην επιβολή οριζόντιων, εισπρακτικών μέτρων, επί δικαίων και αδίκων, για να διασφαλίζονται προσωρινά τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, όπως πολλάκις συνέβη στο παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε στη φορολογική Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Με μείωση των φόρων ενισχύεται η παραγωγική δραστηριότητα, όπως ενισχύεται και η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Έτσι αναπτύσσεται η αγορά, έτσι παράγεται περισσότερος πλούτος. Και έτσι, παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τελικά αυξάνονται και τα ίδια τα δημόσια έσοδα, ώστε να είναι εφικτή η κάλυψη των δημοσίων δαπανών χωρίς δανεικά και η ενίσχυση της κρατικής μέριμνας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ