tziovaras_grigoris

Η μυθοπλαστική κοροϊδία με τον «Φάκελο της Κύπρου»

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Ένας από τους πιο προσφιλείς «μύθους» της μεταπολιτευτικής περιόδου υπήρξε ο «Φάκελος της Κύπρου».

Γενιές και γενιές πολιτικών, ου μην αλλά και δημοσιογράφων, έκαναν καριέρες στην Ελλάδα και στην Κύπρο με την κατασκευή ή την αναπαραγωγή απίθανων θεωριών συνωμοσίας γύρω από τα υποτιθέμενα «κρυμμένα μυστικά» που περιείχε. 

Στις τέσσερις και πλέον δεκαετίες που παρήλθαν από την Κυπριακή Τραγωδία που ακολούθησε το άφρον πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 καλλιεργήθηκαν στους Ελλαδίτες και στους Κυπρίους ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις ότι τάχατες κάπου υπήρχε κάποιος φάκελος τον οποίο δήθεν ουδείς τολμά να ανοίξει για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. 

Αν, όμως, όλα αυτά μπορούσαν να δικαιολογηθούν τα πρώτα χρόνια μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή, καθώς η συλλογική μας συνείδηση δεν ήθελε να αναγνωρίσει τα εγκληματικά λάθη τα οποία διαχρονικά έγιναν, είτε με ευθύνη του «εθνικού κέντρου» είτε από τη δράση δυνάμεων στη Μεγαλόνησο, στους χειρισμούς του Κυπριακού, η διαιώνιση του «μύθου» με τον… κλειστό «Φάκελο της Κύπρου» είναι μάλλον ασυγχώρητη. 

Και είναι σίγουρα ακόμη πιο ασυγχώρητο να χρησιμοποιείται έως τις μέρες μας ως εργαλείο αποπροσανατολισμού έπειτα από ένα ακόμη ναυάγιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Διότι αυτό ακριβώς συνέβη στη διάρκεια της συζήτησης την οποία προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να ενημερώσει για την ατυχή κατάληξη που είχαν οι τελευταίες συνομιλίες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. 

Στήθηκε ολόκληρη «παράσταση» και επιχειρήθηκε να δοθεί  πανηγυρική διάσταση για κάτι εντελώς ανούσιο, όπως είναι η συμφωνία των δύο Κοινοβουλίων να ανταλλάξουν το υλικό από τις έρευνες που έχουν διεξάγει Επιτροπές που συστάθηκαν στην Αθήνα και στη Λευκωσία και οι οποίες, αφού εξέτασαν μάρτυρες και ερεύνησαν τα διαθέσιμα έγγραφα, κατέληξαν σε πορίσματα.

Ειδικά, η Εξεταστική Επιτροπή που συνέστησε η Βουλή των Ελλήνων, έπειτα από πολλές παλινωδίες, στις αρχές του 1986 και ξεκίνησε τις εργασίες της τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, πραγματοποίησε μακρά και επίπονη έρευνα, όπως είχα προσωπικά την ευκαιρία να διαπιστώσω, καθώς, νεαρός δημοσιογράφος ων τότε, είχα επιφορτιστεί με το επαγγελματικό καθήκον να παρακολουθώ από κοντά τις συνεδριάσεις της που διήρκεσαν επί δυόμισι συναπτά έτη.

Η 30μελής διακομματική Επιτροπή, με πρόεδρο τον αείμνηστο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Μπασαγιάννη, με τον οποίο όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου ήμασταν σε διαρκή αντιπαράθεση, καθώς εκείνος ήθελε να διαφυλάξει τη μυστικότητα των καταθέσεων και μείς πασχίζαμε να μάθουμε και να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας τα όσα διαμείβονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, συνεδρίασε 154 φορές.

Εξέτασε 131 μάρτυρες και μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν να καταθέσουν ήταν και οι κρατούμενοι ακόμη τότε στον Κορυδαλλό αρχιπραξικοπηματίες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Δημήτριος Ιωαννίδης οι οποίοι αρνήθηκαν να συμβάλουν στις έρευνες. Σε γενικές γραμμές, ελάχιστα διαφωτιστικές ήταν και οι περισσότερες καταθέσεις που δόθηκαν από αξιωματικούς οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα του ΄74. Ίσως και επειδή η απόσταση των χρόνων ήταν τέτοια που ο καθένας είχε οικοδομήσει το δικό του άλλοθι και τις δικές του αιτιολογήσεις.

Από τον κατάλογο των μαρτύρων δεν έλειψαν και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ ο οποίος προσήλθε σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής και απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών, σε αντίθεση με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος περιορίστηκε να στείλει επιστολή με τις εκτιμήσεις του για τα επίμαχα γεγονότα. 

Το έργο της Επιτροπής, τα πρακτικά της οποίας, με τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα έγγραφα, εκτείνονταν σε 20.798 σελίδες, ολοκληρώθηκε  31 Οκτωβρίου 1988. Εκείνη την ημερομηνία κατατέθηκε στα πρακτικά του Κοινοβουλίου –και υπάρχει ακόμη εκεί για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει- το πολυσέλιδο πόρισμα της Εξεταστικής, το οποίο δεν ήταν ενιαίο, αφού τα κόμματα διαφώνησαν στις εκτιμήσεις τους για την αποτίμηση των δραματικών γεγονότων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Λόγω της συγκυρίας, καθώς ήταν μια εποχή που η χώρα συγκλονιζόταν από την υπόθεση Κοσκωτά και είχε μπει σε τεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν δόθηκε καμία συνέχεια. Μπορεί, ωστόσο, τα έγγραφα και οι μαρτυρικές καταθέσεις να τηρούνταν έκτοτε στο αρχείο της Βουλής και να μην επιτρεπόταν η ελεύθερη πρόσβαση των ερευνητών, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι όλο το πλήθος των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί χρησιμοποιήθηκε από τους βουλευτές προκειμένου να συνταχθούν τα πορισματικά συμπεράσματα στα οποία ένας έκαστος κατέληξε.

Υπό αυτή την έννοια και έχοντας μιλήσει με όλους όσοι πρωταγωνίστησαν στις έρευνες εκείνης της περιόδου, μπορώ βασίμως να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν μείζονα μυστικά τα οποία να βρίσκονται κρυμμένα στον αποκαλούμενο «Φάκελο της Κύπρου». Γι΄ αυτό και το μόνο αναγκαίο «άνοιγμα» που απαιτείται να γίνει είναι να δοθούν άμεσα όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις και ενδεχομένως και τα έγγραφα  στη δημοσιότητα, ώστε να τερματιστεί άπαξ δια παντός η καλλιεργούμενη μυθοπλασία.   

Ποιά σκοπιμότητα, άλλωστε, εξυπηρετείται με το να θεωρούνται απόρρητες καταθέσεις που δόθηκαν πριν από 29 χρόνια και αφορούν γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από 43 χρόνια; Η μυστικότητα που συντηρήθηκε επί τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, μόνον βλαπτική αποδεικνύεται. Κι αυτό διότι, αφενός, εμποδίζει την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων και, αφετέρου, εκθέτει το πολιτικό σύστημα.

Την καλύτερη απόδειξη για το πόσο βλάπτονται τα πραγματικά συμφέροντα του Έθνους και η υγιής λειτουργία του πολιτικού συστήματος αποτελούν, ίσως, οι ισχυρισμοί που διατύπωσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής: «Επί σαράντα τρία χρόνια κρατάει το πολιτικό σύστημα μια ένοχη σιωπή για την προδοσία της Κύπρου και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνον κάποιοι στρατιωτικοί οι οποίοι ενέχονται σε αυτό, αλλά και πολιτικοί», υποστήριξε ο κατ΄ εξοχήν απολογητής της Χούντας κάνοντας ρελάνς στο επιχειρούμενο δήθεν «άνοιγμα» που επιχειρείται με το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων. Ο ίδιος, άλλωστε, νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα του οποίου ηγείται έχει δις υποβάλει –χωρίς να ικανοποιηθεί- αίτημα για να λάβει αντίγραφο του περιώνυμου «Φακέλου».

Όλα στο φως, λοιπόν, για να σταματήσει η μυθοπλαστική κοροϊδία. Στο κάτω – κάτω, όπως έλεγε και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, «εθνικόν είναι το αληθές»!

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Αρης

Συγχαρητήρια. Έστω και αργά συμβάλετε στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Nbg

Τι λες ρε φίλε. Μερικές μόνο ερωτηςεις απο τις πολλές. Δεν μου λες σε αυτή την επιτροπή ρωτήθηκε ποιος έδωσε τη διαταγή τα υποβρύχια που κατευθύνονταν στην Κυπρο να γυρίσουν στα Δωδεκανησα πριν τον Αττιλα 2; γιατι μόνο 300 ελδυκαριοι πολέμησαν με τον ηρωικό Σταυρουλοπουλο; που ήταν ο κανονικός διοικητής και οι υπόλοιποι; γιατι σταμάτησαν οι βολές του πυροβολικού την τελευταία ημέρα; ποια η κατάσταση στις τάξεις του ναυτικού μας στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα και τι έγινε στην Ελλάδα με τους διοικητές που "κάθισαν στην άμμο" τις Τ/Α που τωρα έχουν για τρόπαια στον ναύσταθμο τους οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη; τι έγινε προςφατα στην αντίστοιχη επιτροπή του κυπριακου Κοινοβουλιου με παρασημοφορημένο Έλληνα αξιωματικό; ποιοι έδωσαν ένα σωρό κριςιμες διαταγές; Οι πολιτικοί; οι στρατιωτικοί απο μόνοι τους; τι πάει να πει "δικό του άλλοθι και δικές του αιτιολογηςεις"; Δεν υπάρχουν σήματα, δεν υπάρχουν έγγραφα; αυτά και τοςα άλλα δεν αξίζει να τα μάθουμε; Οχι γιατι το θέλει ο Τσιμπλας και ο Βλαμμένος που σίγουρα δεν έχουν ιδέα τι λέω , αλλά γιατι το δικαιούνται αυτοί που σκοτώθηκαν εκεί πέρα. Ποια μυθοπλασία μας τσαμπουνάς;

Αρης

Αν είχες διαβάσει το πόρισμα για το φάκελο της Κύπρου (που βρισκεται στα πρακτικα της βουλης 31-10-1988)θα είχες τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου.

nbg

Το έχω διαβάσει φίλε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και έχω τις απαντήσεις μου. Το θέμα όμως δεν είναι να τις έχω εγώ κι εσύ.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΕ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΤΠΡΟ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΦΛΕΡΤΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΕ .Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ .ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΧΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΡΗΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ .ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ .ΤΟ ΨΗΣΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ...ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Η ΜΟΣΑΝΤ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ ΤΟΥ .ΤΟ ΨΗΣΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΣ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ...ΒΑΣΟΥΛΑ ΗΘΕΛΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΥΟ ΕΘΝΩΝ .ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΥΠΟΝΟΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ...ΕΓΓΥΗΤΡΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ .Ο ΑΤΤΙΛΑΣ 2 ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ...ΤΑΞΙΘΕΤΕΣ ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΩΧΗ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΚΑΛΩΣΑΝ ΣΤΟ 4% .Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΚΒΙΑΣΤΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΒΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΝΑΜΕ ΝΗΣΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΟΦΤΗΣ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ .ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ...Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ . ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ...Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΩΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ...ΚΑΣΤΡΟ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΗ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ .

Δεν είναι δικό μου, αλλά

Αν το αληθές είναι αντεθνικό;

Λένε ψέμματα;

Γιατί δεν έχουν ευθύνες πολιτικά πρόσωπα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας; Ο Αττίλας 2 έγινε επί μεταπολίτευσης.

Το άλλοθι των χουνταίων

Οι πολιτικοί πολέμησαν; Ή οι χουνταίοι που είχαν διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις επειδή, αντί να προετοιμάζονται για μάχες, κάτι για το οποίο πληρώνονταν, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κυβερνήσουν τη χώρα και γι αυτό σφετερίστηκαν την εξουσία; Αυτοί ήταν οι προδότες. Γιατί αυτοί έχασαν τον πόλεμο και στον πρώτο και στον δεύτερο Αττίλα. Όλα τα άλλα είναι χουντικής προέλευσης προπαγάνδα που θα καταρρεύσει δια μιας μόλις δοθούν οι καταθέσεις στη δημοσιότητα. Τιτε θα φανεί και πόσο ανθρωπάκια ήταν όσοι είχαν επιφορτισθεί με το καθήκον της υπεράσπισης της Κύπρου πριν και μετά την αποχώρηση της Μεραρχίας.

περι Μεραρχίας..

Ο Μακάριος απαίτησε την απομάκρυνση της Μεραρχίας απο την Κύπρο, φοβούμενος οτι μπορεί να κινηθεί πραξικοπηματικά εναντίον του, και ο Παπαδόπουλος την απέσυρε ανακουφισμένος, φοβούμενος οτι, όντας στην Κύπρο η μεραρχία δεν θα μπορεί να ελέγχεται αποτελεσματικά απο τους Απριλιανούς.

όλα;

Όλα δεν μπορούν να έρθουν στο φως, ακόμη κι έπειτα απο 500 χρόνια.. Διακυβεύονται οι συμμαχίες, ο Δυτικός προσανατολισμός μας, και η υστεροφημία πολιτικών ογκόλιθων. Τι αντίδραση θα είχε μια αποκάλυψη οτι οι Αμερικανοί, ενώ έδωσαν το πράσινο φως για το πραξικόπημα στην Κύπρο και διαβεβαιώσεις για μη επέμβαση των Τούρκων, αθετούν τις "δεσμεύσεις" τους προς τον Ιωαννίδη και μοιράζουν την Κύπρο μεταξύ των 2 "συμμάχων"; Στόχος τους ήταν η απομάκρυνση του απείθαρχου Μακάριου, το πώς θα γινόταν δεν τους ενδιέφερε και πολύ. Έπειτα απο μια τέτοια αποκάλυψη, για πόσες ημέρες ακόμα θα παραμέναμε στο ΝΑΤΟ και δεν θα είχε σειστεί η χώρα; Αναφορικά με τις ευθύνες πολιτευτών, γιατί οι αρχηγοί του στρατού (που τα θαλάσσωσαν στην Κύπρο με την αδράνεια τους) δεν τιμωρήθηκαν, αλλά αποστρατεύτηκαν τιμητικά απο τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις; Συντέλεσαν πολιτικοί-στρατιωτικοί σε μια εθνική τραγωδία, την οποία έκαναν τόσο βαριά ώστε να εξωθηθεί η χούντα σε παραίτηση, αλλά και τόσο ελαφριά ώστε να μην προκληθεί ελληνοτουρκικός πόλεμος. Θυσίασαν την Κύπρο για να επαναφέρουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Θεωρείτε οτι όλα μπορούν να βγουν στο φως;

Ομφαλός της γης;

Οι Αμερικανοί που έχουν φέρει στο φως τόσα και τόσα -φυσικά όχι όλα, γιατί υπάρχουν πάντοτε αντικρουόμενα συμφέροντα και αντίρροπες δυνάμεις- για τα εσωτερικά τους, νομίζεις ότι σκοτίζονται για το τι έγινε πριν μισό αιώνα στην Κύπρο; Εκτός κι αν είμαστε εμείς εδώ ο ομφαλός της γης και πιστεύουμε ότι ο Μακάριος ήταν σπουδαιότερος του Κάστρο...

Απολλωνιος Μαχητης

Δεν ειναι τοσο απλά οπως τα λες.Προφανως και οι Αμερικανοι ενδιαφερονταν για την Κυπρο αφου εκει ειχαν τον ελεγχο οι φιλοι τους οι Αγγλοι. Οποτε οταν αρχισε ο αγωνας της ΕΟΚΑ με στοχο την απελευθερωση της Κυπρου, προφανως και υπηρξε ανησυχια για τα συμφεροντα τους

Δημήτρης

Το μύθο αυτόν περί φακέλου της Κύπρου τον εφηύρε ο δικτάτορας Ιωαννίδης στη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας το 1975.Έκτοτε πολλοί ήταν αυτοί που βολεύτηκαν και βολεύονται γύρω από αυτή την ανοησία...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία