Nikolopoulos

Πώς χάνεται μια χώρα

Γρ. Νικολόπουλος


Ο φρικτός θάνατος που βρήκαν από τη φωτιά δεκάδες άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα της άθλιας συμπεριφοράς του πολιτικού κόσμου και της δημόσιας διοίκησης συνολικά. Η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες διότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες, δεν εκκένωσε τις περιοχές προτού επεκταθεί η φωτιά και σε κάθε περίπτωση χειρίστηκε το γεγονός αναποτελεσματικά και καταλήξαμε στην καταστροφή. Πέραν αυτού, οι αθλιότητες του επικοινωνιακού επιτελείου της, περί ασύμμετρης απειλής, οι συνωμοσιολογίες για σχέδιο εξόντωσης της κυβέρνησης, αλλά και τα προκλητικά χυδαία μέτρα που εξήγγειλε για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους, όπως ότι οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις για το πανεπιστήμιο θα πάρουν μεγαλύτερο βαθμό κατά 20% και ότι όλοι θα έχουν δικαίωμα πρόσληψης στο Δημόσιο, δείχνουν το πολύ χαμηλό ηθικό και πολιτικό επίπεδο της κυβέρνησης αυτής.

Πέραν όμως των ευθυνών αυτής της κυβέρνησης, η οποία θα υποστεί και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος, η πυρκαγιά στην Αττική δείχνει τους ενόχους και σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών. Και οι ένοχοι είναι οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Διότι όταν ευθύνεται η δημόσια διοίκηση ουσιαστικά ευθύνεται ο πολιτικός κόσμος που τη δημιούργησε και τη διοίκησε όλα αυτά τα χρόνια.

Πολλοί λένε ότι οι φωτιές το καλοκαίρι είναι ένα έκτακτο φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Λάθος. Οι φωτιές το καλοκαίρι είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται τακτικότατα κάθε Ιούλιο και όλοι γνωρίζουν ακόμη και την ημέρα που θα εκδηλωθούν, αφού εξαρτώνται από τη δύναμη του ανέμου η οποία προβλέπεται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία  πολλές ημέρες νωρίτερα. Συνεπώς, οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να μεριμνούν, τουλάχιστον, να είναι έτοιμες για να εκκενώσουν αν χρειαστεί τις περιοχές που κινδυνεύουν. Αν δεν το έχουν φτιάξει αυτό το σχέδιο πρόληψης και εκκένωσης, φταίνε οι ίδιες οι υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι ποτέ έτοιμες για τίποτα; Γιατί το επίπεδό τους στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλό σε όλους τους τομείς: Πολεοδομία, Δασοφυλακή, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Υγεία, Παιδεία; Διότι ουδέποτε κρίνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ουδέποτε τιμωρούνται ό,τι κι αν κάνουν, ουδέποτε απολύονται. Επιπλέον, επειδή το όλο σύστημα της δημόσιας διοίκησης είναι φτιαγμένο έτσι από τους πολιτικούς και τους γραφειοκράτες ώστε να δημιουργεί και να συντηρεί πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους. Ενα παράδειγμα: παλιά, οι φαντάροι περνούσαν την ημέρα τους καθαρίζοντας δάση και χωράφια από τα ξερά χόρτα (αποψίλωση). Αυτό σταμάτησε για να προσληφθούν από τους πολιτικούς οι ψηφοφόροι τους. Προσλήφθηκαν, λοιπόν, χιλιάδες για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Και όπως γίνεται συνήθως στον δημόσιο τομέα, προσλαμβάνονται ως εποχικοί, κάνουν τη δουλειά στους αγρούς και στα δάση και στη συνέχεια μονιμοποιούνται και αράζουν σε ένα γραφείο, ώστε ο πολιτικός να προσλάβει ξανά νέους εποχικούς, διότι «έχουμε ανάγκες». Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες: σχολεία, νοσοκομεία, Αστυνομία κ.λπ. Τα γραφεία των υπουργείων είναι γεμάτα, τα «πεδία μαχών» άδεια. Αυτοί που προσλαμβάνονται συνήθως δεν κάνουν για τη δουλειά. Πάρτε για παράδειγμα αυτούς που θα προσληφθούν για τη δασοπροστασία τώρα. Με βάση τη μοριοδότηση προτιμώνται οι έχοντες πάνω από 50% αναπηρία και οι άνω των 45 ετών άνεργοι. Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους βοηθήσει, αλλά μην απορήσουμε ποιος φταίει όταν καεί ένα δάσος το οποίο ένας πενηντάρης με βαριά αναπηρία είχε αναλάβει να προφυλάξει από τις φωτιές. Φυσικά όχι ο ίδιος, αλλά ο πολιτικός που τον έκανε δασοφύλακα και δασοπυροσβέστη. Το ίδιο συνέβαινε πάντα. Προσλαμβάνονται άνθρωποι ακατάλληλοι για τις θέσεις, αρκεί να φέρνουν ψήφους. Κομματικοί, φίλοι, συγγενείς. Και προσλαμβάνονται για να βολευτούν, όχι για να δουλέψουν. Υπάρχουν βέβαια πολλοί ικανοί και φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Η απόδοσή τους όμως οφείλεται στο προσωπικό τους φιλότιμο και ενίοτε στον ηρωισμό τους. Το θετικό αποτέλεσμα δεν το φέρνει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης, το φέρνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Το σύστημα εξασφαλίζει τη χαμηλή παραγωγικότητα, τη μηδενική ανταγωνιστικότητα και τελικά φέρνει την καταστροφή όπως έγινε τώρα με τις φωτιές, λίγο καιρό νωρίτερα με τις πλημμύρες κ.λπ.

Υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι κάηκαν σπίτια που είχαν κτιστεί εκτός σχεδίου, σε δασικές περιοχές και ήταν αυθαίρετα. Μάλιστα, σωστό. Ωστόσο, αυτά τα σπίτια κάποια στιγμή νομιμοποιήθηκαν από το κράτος. Ή δεν γκρεμίστηκαν. Κι αν η περιοχή όπως το Μάτι δεν είχε σωστή ρυμοτομία, αν οι δρόμοι ήταν στενοί και αδιέξοδοι, αν δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής, γιατί νομιμοποιήθηκαν τα σπίτια ή γιατί δεν απαλλοτριώθηκαν; Ποιος φταίει; Η δημόσια διοίκηση και οι πολιτικοί. Οχι ο «στρατηγός άνεμος», ούτε οι Τούρκοι πράκτορες. Σε κάθε δημόσια υπηρεσία υπάρχουν πρόσωπα που έχουν ευθύνη και δεν κάνουν τη δουλειά τους γιατί έχουν την προστασία του πολιτικού, στον οποίο καταλήγουν τελικά όλες αυτές οι ευθύνες.

Η ευθύνη, λοιπόν, όχι μόνο για τις φωτιές αλλά για όλα ανεξαιρέτως βαραίνει τον πολιτικό κόσμο, ο οποίος δεν νοιάζεται καθόλου για το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών αλλά για τις ψήφους. Αποτέλεσμα είναι να χάνουμε -κυριολεκτικά με τις φωτιές- τη χώρα. Μια χώρα που τη χάσαμε επειδή δεν μπορούσαμε να τη διοικήσουμε και τη διοικούν τώρα οι ξένοι δανειστές, μια χώρα που δεν μπορούμε να προστατεύσουμε και ελπίζουμε στη μεγαλοψυχία των συμμάχων μας.
Πού θα καταλήξουμε με αυτούς τους πολιτικούς που έχουμε; Η Ελλάδα θα υπάρχει, όμορφη, καμένη, βρώμικη, αλλά δεν θα ανήκει στους Ελληνες. Θα ανήκει τελικά σε όποιον μπορεί να τη διοικήσει σωστά και να τη διασώσει. Διότι οι Ελληνες πολιτικοί και εμείς μαζί τη χάσαμε ήδη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Μαζί τη χάσαμε (τη χώρα)

Ένα ακομη στρατευμένο κείμενο κατά του "δημοσιου" και εμμεσως υπερ του "ατομικού" και "ιδιωτικου". Λες και οι πολιτες δεν φταινε σε ατομικο επιπεδο για το καθημερινο και διαχρονικο χάλι με την αθλια νοοτροπια και συμπεριφορά τους, ενώ ο ιδιωτικος τομεας είναι άγιος, αλάνθαστος και "πατριωτης" - τα email προς την τρόικα μεγαλοεπειρηματιών για "μεταρρυθμίσεις" είναι ακόμη νωπά και έχουν την ίδια βαρύτητα με τις υπογραφές των άθλιων πολιτικών για τα διαβόητα Μνημόνια. Όσο για τους ανεργους 50αρηδες που γινονται (και) δασοπυροσβεστες, εκτος του οτι δεν ειναι ολοι οι 50αρηδες ανικανοι για παρομοια θεση, βλεπουμε και τους τραγικους ιδιωτικους σεκιουριτι που ειναι αναλογα ακαταλληλοι στην πλειοψηφία τους για παρομοια εργασια λογω σωματοδομης, βαρους, αντοχης, αντιληψης, οι περισσοτεροι δεν μπορουν να γραψουν ουτε το ονομά τους! Προσλαμβανονται ομως για "κοινωνικους" λογους (βλ χαμηλοτατο μισθο) οπως και στο δημοσιο. Για τη φρικη του να υπαρχουν στρατιες μονιμα ανεργων πανω απο 45-50, συνηθως με υψηλη καταρτιση και εμπειρια, εχεις να μας πεις κατι; Ή απλά "πιάνουν χώρο" και "εμποδίζουν την ανάπτυξη" όπως πρόσφατα (ξανα)διαβάσαμε για τους συνταξιούχους σε ένα ακόμη εμπνευσμενο άρθρο της σοφολογιότατης κας Ξαφά (ΔΝΤ);

Μητσος

Ναι,οι πολιτικοί και η δημόσια διοίκηση φταίνε.Μην χαϊδεύετε αυτάκια όμως μεσιέ αρθρογράφε.Τους διεφθαρμένους πολιτικούς, εκλέγουν διεφθαρμένοι πολίτες...

ΝΕΣΤΟΡΑΣ

ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ο ΄΄Στρατηγός Άνεμος΄΄ επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, με το ΄΄υγρό πυρ΄΄ του, στην ανοχύρωτη Πολιτεία από έλλειψη κάθε είδους Ηγεσίας και Οργάνωσης σύγχρονου Κράτους. Ο ΄΄Στρατηγός Άνεμος΄΄ εκτέλεσε ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σχέδιο, επιτέθηκε με χρονική διαφορά σε δυο άξονες, στον έναν αρχικά(ΚΙΝΕΤΑ) παραπλανώντας τον αντίπαλο, ο οποίος ενέπλεξε όλες του τις δυνάμεις και επιτέθηκε σε δεύτερο χρόνο στον άλλο άξονα(ΡΑΦΗΝΑ-ΜΑΤΙ), όπου και η κυρία του προσπάθεια και κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να συντρίψει τον αντίπαλό του, να τον τρέψει σε φυγή και τελικά να τον ρίξει στην θάλασσα. Η Πολιτική Ηγεσία της ανοχύρωτης Πολιτείας αιφνιδιάστηκε απολύτως και φάνηκε ανίκανη να αντιδράσει σε μια τέτοια αστραπιαία επίθεση που χαρακτηρίζει έναν σύγχρονο πόλεμο. Ο Πρωθυπουργός εκτός της Χώρας, μόλις επέστρεψε η μάχη είχε ήδη χαθεί. Ο Υπουργός Άμυνας αντέδρασε μόλις την άλλη ημέρα, προσπαθώντας να περισυλλέξει τους ανθρώπους από την θάλασσα. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο επονομαζόμενος από τα ΜΜΕ και ως Στρατάρχης Ζούκοφ, ατάκτως υποχωρώντας, εφήρμοσε την τακτική της ΄΄καμένης γης΄΄, αναγκάζοντας τελικά τον εχθρό να σταματήσει φθάνοντας στην θάλασσα. «Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Theodore.

Ma και το μπόνους του 20% για να μπουν στα 3βάθμια Ιδρύματα,πού το πας;Δηλαδή η εισαγωγή έχει να κάνει με ελεημοσύνη και όχι με αξιοκρατία;

Τσαν

Θα ευχόμουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές να πάρει μερικούς δήμους η Χ.Α... Και να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ δημοκρατικού και αντιδημοκρατικού τόξου στην άσκηση διοίκησης. Πιστεύω ότι το δημοκρατικό τόξο της Χ.Α. θα μας δείξει πόσο χάλια τα κάναμε τα πράγματα στην επάρατο μεταπολίτευση και στην αντιδημοκρατική νοοτροπία της....

Επανηλειμμενως

Ευκαιρία να εξαπολησουμε μυδρους εναντιων της δημόσιας διοίκησης ή αν προτιμάτε, εναντίον του στρατού κατοχής, από σαράντα σχεδον χρόνια τώρα , καταδυναστευει και υποσκάπτει την ζωή της πατρίδος. Έχοντας διαιρεσει τον λαό, σε αυτούς που πληρώνουν για να ζουν ολοι οι άλλοι, που δυστηχως έχουν συρρικνωθει στο 20% του ενεργού πληθυσμού που ειναι και ο ιδιωτικος τομέας . Το υπόλοιπο κομμάτι του πληθυσμού, συντηρειται από τον δημόσιο τομέα. Είναι το πελατειακο πολιτικο σύστημα , άρα έχουμε και την δικτακτόρια του κοινοβουλίου. Επίσημα δημοκρατια, πραγματικά φεουδαρχια. Δυστηχως αυτό εκμεταλευονται οι εταίροι μας και χρηματοδοτουν το καθεστώς, με σκοπό την λίστα με τα ασημηκα του έθνους, να τα αγορασουν όλα, λιμανια αεροδρόμια, ορυχια κτλ.Με την βοήθεια βέβαια των κομματικων στρατων, του κοινοβουλιου. Και ετσι πιστευω ότι θα χρηματοδοτουν το υπαρχων σύστημα, βέβαια όλο και λιγότερο όλο και χαμηλότερα. Έχοντας αντιληφθει το ιδανικό του Έλληνα, να μην δουλεύει και να περνει πολλά λεφτά. Αλλά πολλά έγραψα, εχοντας επανηλειμμενως αισθανθεί την Δαμοκλειο σπαθη της λογοκρισίας.

Κατερινα*

Εξαιρετικό κείμενο. Γράψατε σημαντικά πράγματα, σχετικά με τη διοικητική "παθογένεια" στην πατρίδα μας χωρίς εμπάθεια. Σαφώς, εκτός της αλλαγής που πρέπει να συντελεστεί στους χειρισμούς της διοίκησης, πρέπει κι εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία. Οφείλουμε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι. Μικρά βήματα κάθε φορά για να γίνει η μεγάλη αλλαγή. Θα ήθελα να γράψω κάτι ακόμη. Θύμωσα με την αναφορά κάποιων "υπευθύνων" στα αυθαίρετα που ίσως υπήρχαν στην περιοχή. Δηλαδή ένα κράτος όταν υπάρχουν αυθαίρετα αφήνει τους ανθρώπους να χαθούν; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Ντροπή. Τους πολίτες πρέπει να τους προστατεύει το κράτος. Τα αυθαίρετα να μη τα νομιμοποιήσει ή ας τα γκρεμίσει. Όμως τα χρήματα για τη νομιμοποίηση τους, ενδεχομένως, τα εισέπραξε. Όπως και τον ΕΝΦΙΑ. Το κράτος τελικά μόνο πήρε. Τους ανθρώπους τους εγκατέλειψε. Ντροπή. Ελπίζω να μην έγινα κουραστική. Καλή σας ημέρα

Δεξιος

Τη χασαμε τη χωρα, οπως το λες! Και απευθυνομαι σε αυτους που την εδωσαν: (κατα βαση, η ιδια "ποιοτητα" ανθρωπων, διαχρονικα): Εμεις, που ειμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, θα συνεχισουμε να υπαρχουμε. Να μην εχετε καμμια αμφιβολια γιαυτο. ΕΥΤΥΧΩΣ, αυτη τη φορα ΔΕΝ τη δωσατε (δεν προλαβατε, ευτυχως) στον τουρκο, που ξεκληριζε ΕΜΑΣ! ΕΥΤΥΧΩΣ, αυτη τη φορα, αυτος στον οποιον τη δωσατε, ΘΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΕΣΑΣ!!!

VAGANEMOS

Οσο ζει αυτό το βρώμικο και διεφθαρμένο κράτος και δημόσια διοίκηση τα ίδια θα Παθαίνουμε και θα την πληρώνει και αυτοί που φταίνε και αυτοί που δεν φταίνε οι μόνες ελεύθερες ψυχές θα είναι αυτοί που τα παίρνουν!!!

Το τανγκό είναι για δύο.

Εκτός απο τον πολιτικό κόσμο που ευθύνεται γιά όλα, ευθύνη έχει και ο Ελληνας πολίτης. Με την χαμηλή του αυτοεκτίμηση, και αυτό νομίζω είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος, θα καταπατήσει, θα λαδώσει, θα διπλοπαρκάρει, δεν θα κόψει απόδειξη, θα εργαστεί μαύρα, δεν θα πληρώσει εισητήριο, θα δώσει φακελλάκι και άπειρα ακόμα, που όλοι γνωρίζουμε. Αυτά από πάντα. Οι πολιτικοί στρώνουν το έδαφος και εμείς τσιμπάμε. Οταν ο Ελληνας μάθει να μην παρκάρει στην Ακαδημίας και την Πανεπιστημίου, να κόβει αποδείξεις και να δέχεται την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τότε θα διεκδικήσει και ανώτερου επιπέδου πολιτικούς. Αυτό όμως χαλάει την σούπα. Ποιός πολιτικός μπορεί να κόψει τον φαύλο κύκλο. Πολύ φοβάμαι...κανείς.

Απο Δανια

Οταν ο Κυριακος δωσει επιτελους το συνταγματικα καθιερωμενο δικαιωμα ψηφου σε Ελληνες πολιτες που βρισκονται εκτος Ελλαδας, αυτα που αναφερεις για τους Ελλαδιτες θα κοπουν αυτοματως. Ουτε ρουσφετια θελουμε, ουτε διορισμους, ουτε λαμογιες, ουτε τιποτα. Μονο να γινει η Ελλαδα καλυτερη. Το προιον ειναι αριστο - αυτοι που το διαχειριζονται ειναι οι χειριστοι.

φ

αρκετοι, αν οχι οι περισσοτεροι απο αυτους που αναφερεις του εξωτερικου, προσαρμοζονται ευκολα και κανουν χειροτερα οταν βρεθουν σε ελλαδικες συνθηκες.. μαλλον λογω ικανοτητων, τεχνογνωσιας, δοκιμασιων σε δυσκολες αντιξοοες συνθηκες κλπ, πχ βλ πανεπιστημιακοι, δημοσιοι σπουδαγμενοι εξω ,ιδιωτες που επιστρεφουν πισω κλπ..προς το παρον εδω εξασκουμαστε στο γνωστο σπορ αναλυουμε συζητωντας για να διαφωνησουμε και δεν κανουμε τιποτα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία