Ιράν - Ισραήλ: Ηρεμία τώρα, άγνωστο αν θα ακολουθήσει θύελλα
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Ιράν - Ισραήλ: Ηρεμία τώρα, άγνωστο αν θα ακολουθήσει θύελλα

Η επίθεση του Ιράν με πύραυλος και drones στο Ισραήλ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν προκαλούν ερωτηματικά. Ήταν μια επίθεση που όπως δηλώνει το Ιράν έγινε ως απάντηση στην προηγούμενη επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει το Ιράν ότι θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, αλλά έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές κινήσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Το Ιράν δήλωσε μετά την επίθεση ότι “το θέμα έχει ολοκληρωθεί” δηλαδή ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια από την πλευρά του. Προειδοποίησε όμως ότι αν το Ισραήλ κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του θα είναι πολύ ισχυρότερη. Το Ισραήλ πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να απωθήσει την επίθεση του Ιράν χωρίς θύματα, αλλά δεν έχει αναφέρει προς το παρόν τίποτα σχετικά με το αν θα κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Ο Δυτικός κόσμος σταδιακά εκφράζει την υποστήριξη του προς το Ισραήλ, όπως έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα. Οι αραβικές χώρες προς το παρόν δεν έχουν κάνει επίσημες ανακοινώσεις, με εξαίρεση την Αίγυπτο που ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Εδώ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και ενώ η παγκόσμια ανησυχία κορυφώνεται, ίσως τελικά να μείνουμε στο σημερινό καθεστώς και να μην υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση.

Κλείσιμο
Σε αυτό συνηγορεί αφενός το γεγονός ότι το Ιράν δηλώνει επισήμως ότι δεν θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αλλά και ο τρόπος που επέλεξε το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ. Οι Ιρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο σιδερένιος θόλος του Ισραήλ θα απωθούσε την επίθεση του. Συνεπώς δεν ήταν μια επίθεση σχεδιασμένη για να έχει θύματα, ήταν μια επίδειξη δύναμης, ότι δηλαδή “μπορούμε να σας πλήξουμε”.

Ο κίνδυνος θα προέλθει από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επιθέσεων από πλευράς Ισραήλ, αν πράγματι οι Ιρανοί σταματήσουν εδώ, αλλά και από το ενδεχόμενο εμπλοκής των άλλων χωρών της περιοχής.

Όσον μας αφορά, το ενδιαφέρον είναι τι θα κάνει η Τουρκία, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα εκφραστεί κατά του Ισραήλ όπως συνήθως, θα απειλήσει, όπως συνήθως και θα προσπαθήσει να κερδίσει χρήματα από την αμφιλεγόμενη και εκβιαστική θέση που θα έχει προς όλους. Αυτό κάνει πάντα.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, εκτός του ότι εκφράστηκε έμπρακτα η αντίθεση Ιράν - Ισραήλ με στρατιωτική επίθεση, ενώ ως τώρα εκφραζόταν μόνο φραστικά και με έμμεσες επιθέσεις μέσω τρίτων χωρών (Υεμένη, Λίβανο), δεν φαίνεται ότι ξεκινάει κάποια μεθοδευμένη στρατιωτική επιχείρηση διαρκείας. Αυτό που είναι πολύ πιθανό είναι να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ που βρίσκεται στο Λίβανο και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν.

Φυσικά σε μια τόσο ασταθή και εύφλεκτη περιοχή, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις ή και “ατυχήματα” που θα περιπλέξουν την κατάσταση.
Και για αυτό η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε συναγερμό και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network