giorgos-stylios01

Μη βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό - Η κυβέρνηση στηρίζεται σε λάθος παραδοχές

Γιώργος Στύλιος

Πρόσφατα ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάστηκε ως μία νέα μεγάλη μεταρρύθμιση.

Το νέο νομοσχέδιο δεν είναι καινούργιο. Οι διατάξεις του για εθνική και αναλογική σύνταξη προβλέπονταν  στον προηγούμενο νόμο 3863/2010.

Αποτελεί μέγιστο πολιτικό ζήτημα, το γεγονός ότι για την  υποστήριξή του χρησιμοποιήθηκε «μελέτη» της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α), η οποία είναι αβάσιμη. Καταρχήν έχει τίτλο «Χρηματοδοτική εξέλιξη του συνταξιοδοτικού συστήματος» και στηρίζεται σε παραδοχές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη «μελέτη» ανατέθηκε στην Ε.Α.Α. στις 22 Απριλίου. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στις 25 Απριλίου, ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε και εστάλη στη  Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization - ILO). H «μελέτη» αναφέρει ότι «έτυχε αξιολόγησης από τον ILO», χωρίς να αναγράφει αν έγινε δεκτή, αν απορρίφτηκε, ή αν είχε παρατηρήσεις και διορθώσεις.

Οι εκτιμήσεις της «μελέτης» στηρίζονται σε στοιχεία με έτος βάσης το 2013 και όχι το 2015. Δηλαδή χρησιμοποιεί ΑΕΠ 185,1 δις αντί για 177,1 και  προβλέπει αύξηση 3% του ΑΕΠ κάθε έτος. Η εικόνα αυτή δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται από την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής  σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές μειώθηκε κατά 1,9% και 4,2% για τα έτη 2014 και 2015 αντίστοιχα σε σχέση με το 2013.

Επίσης η «μελέτη» της Ε.Α.Α. στηρίζεται σε δημογραφικά στοιχεία με έτος βάσης  το 2013. Σύμφωνα όμως με την τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για τη δημογραφική γήρανση , τα στοιχεία αυτά βαίνουν μειούμενα για το 2015 και θα συνεχίζουν να χειροτερεύουν στο μέλλον. Για παράδειγμα το 2013 το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκε στο ηλικιακό εύρος 15-64 (working age population) ανερχόταν στο 65,1% επί του συνολικού πληθυσμού ενώ το 2015 στο 64,7%. Το 2025 το ποσοστό της ηλικιακής αυτής ομάδας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στο 63,2% και θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2050. Συνεπώς στο σύστημα θα καταβάλλονται μικρότερες εισφορές ενώ η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξάνεται.

Επί προσθέτως η «μελέτη» δεν περιλαμβάνει τα επικουρικά ταμεία, ούτε τα εφάπαξ, ούτε το ΕΤΑΑ δηλαδή μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς , ούτε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τέλος ούτε τον κλάδο υγείας. Τα μεγαλύτερα σε ασφαλισμένους ταμεία δεν συμπεριλαμβάνονται στα υπολογιζόμενα μεγέθη. Το ασφαλιστικό εισόδημα για ΟΑΕΕ και ΟΓΑ υπολογίζεται αυθαίρετα. Για τον δε ΟΑΕΕ υπολογίζεται στο 80% του ασφαλιστέου εισοδήματος των μισθωτών, ενώ για τον ΟΓΑ στο 70% του κατώτατου βασικού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών δηλαδή 406 €.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η «μελέτη» δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία «προχειροδουλειά.  Παρουσιάστηκε απλά και μόνο για να «τεκμηριώσει» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στην ουσία χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει τους βουλευτές που το ψήφισαν.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ανεπαρκή στοιχεία, χωρίς εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση και δίχως πρόταση για πραγματικές και βιώσιμες λύσεις. Στην ουσία μεταφέρει δυσανάλογα το βάρος στις επόμενες γενιές. Το αδιέξοδο για την κυβέρνηση και δυστυχώς για τη χώρα είναι προ των πυλών.


* Ο Γιώργος Στύλιος είναι βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας & πρ. Υφυπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Μια από τα ίδια

Δυστυχώς, το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενοι, εδώ και πάνω από 40 χρόνια! Ασφαλιστικό χωρίς μελέτες! Με παντελώς αναντίστοιχες εισφορές με ποσοστό εργαζόμενων/συνταξιούχων και ύψος συντάξεων. Και με συνεχή αφαίμαξη των όποιων αποθεματικών για ψηφοθηρία και ρουσφέτια! Αποτέλεσμα: καταστροφή για όλους και κυρίως για αυτούς που "πλήρωναν τόσα χρόνια" (ο πατέρας μου έχει 14500 -αληθινά- ένσημα ΙΚΑ) και δεν μπορούν να καταλάβουν πως πλήρωναν εισφορές αναντίστοιχες με τις συντάξεις που -δικαίως, κατά την άποψή τους- πήραν! Η δε ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για την παραπάνω εξέλιξη, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ. Ο σύριζα είναι απλώς παρακολούθημά και αυτός που "θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά" που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν!

Ποιος δουλεύει ποιον.

Υπηρεσίες επιστημονικες,με κύρος, που δεν αμφισβητειται η εγκυρότητα τους.Όμως οι έρευνες τους περιοριζονται σε κατά παραγγελία ερωτήματα. Π.χ δεν μας έχει γίνει μελέτη γιατί οι συνταξιούχοι με εργαζόμενους έχουν την εκπληκτική αναλογία ένας προς έναν. Επίσημα τουλάχιστον. Εάν γίνει έλεγχος στα ταμεία εάν θα υπάρξουν παράνομοι, με πλαστά πιστοποιητικα. Πόσοι από τους συνταξιούχος είναι οι ρουσφετολογικα με ατισυνταγματικες διατάξεις και νόμους ψηφισθεντες από την Βουλη και πόσο αλλοιωνεται το αποτέλεσμα των εκλογών από αυτές τις πράξεις. Και τόσες άλλες διατάξεις με εύλογα ερωτηματα . Πού αφορούν μόνο τον λαό που δεν ανήκει στον στρατό κατοχής. Όρο που αποσιωπουμε έντεχνα, ως να μην υπάρχει. Το ότι ευρισκομεθα σε αυτά τα χάλια είναι συμτωματικο. Ή το ότι ο ερυθρός φασισμός ανακτά την πλειοψηφία, επίσης. Η σύνταγμα ισχύει το μισό. Και άλλα τέρατα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία