makrigiannis_giannis

H υπερφορολόγηση πλήττει και τους αδύναμους

Γιάννης Μακρυγιάννης

Δεν είναι βέβαιο εάν το έκανε επίτηδες, για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους δηλαδή, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ομολογία του ότι η κυβέρνηση πιέζει φορολογικά τη μεσαία τάξη για να βοηθήσει τους πιο αδύναμους, έκρυψε μία μεγάλη αλήθεια: Με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, δεν πλήττει μόνο τη μεσαία τάξη, αλλά και τους αδύναμους! Είναι φενάκη δηλαδή το αφήγημα ότι τη γλιτώνουν τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα, επειδή η κυβέρνηση φροντίζει να μην εξαθλιωθούν, επιβαρύνοντας μόνο τη μεσαία τάξη!

Στην πραγματικότητα η μεσαία τάξη πληρώνει για να επιτευχθεί το συμφωνημένο με τους δανειστές πλεόνασμα, οι δε πιο αδύναμοι πληρώνουν για να υπάρξει το λεγόμενο “υπερπλεόνασμα”! Με άλλα λόγια: Το έκτακτο βοήθημα που λέει ότι θα δώσει η κυβέρνηση στους οικονομικά αδύναμους στο τέλος της χρονιάς, διαθέτοντας περίπου 1,1 δισ. ευρώ, που είναι περίπου τα δύο τρίτα του υπερπλεονάσματος, έχει προέλθει από την άγρια φορολόγηση αυτών ακριβώς των οικονομικά αδύναμων!!! Μιλάμε για σουρεάλ κατάσταση.

Η κυβέρνηση επέβαλε το 2017 νέα φορολογικά μέτρα (σε σχέση με το 2016) ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Κάποια αφορούσαν στην αύξηση της άμεσης φορολογίας, την οποία επιβαρύνθηκε πρωτίστως η μεσαία τάξη – εκεί πάει η παραδοχή Τσακαλώτου. Αλλά, ένα πακέτο περίπου 1,4 δισ. ευρώ ήταν έμμεσοι φόροι (αύξηση ΦΠΑ, φόροι σε καφέ, καύσιμα, μπύρες, καπνό κλπ). Τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι είναι οι κατ' εξοχήν άδικοι, τους πληρώνουν όλοι, φυσικά και οι πιο αδύναμοι – εκτός κι αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι φτωχοί δεν πίνουν καφέ ή μπίρα, δεν καπνίζουν και δεν μετακινούνται ποτέ με αυτοκίνητο ή μηχανή.

Τι “πετυχαίνει” λοιπόν, η κυβέρνηση με την άγρα φορολόγηση; “Καταφέρνει” να έχει πλεόνασμα (σύμφωνα με τις προβλέψεις πάντα) περίπου 2,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ. Σε ευρώ αυτό σημαίνει ότι πήρε από τους πολίτες περίπου 1,9 δισ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που υποχρεούνταν με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές.

Έτσι μπορεί και “δίνει” πίσω στους πιο αδύναμους, αυτά που τους πήρε με την παραπάνω φορολογία!!!

Τα πήρε δηλαδή από τη μία τσέπη των αδύναμων και τους τα βάζει από την άλλη – τα περισσότερα, όχι όλα! Ενώ θα μπορούσε να μην αυξήσει τους έμμεσους φόρους τόσο πολύ. Οι αδύναμοι απλώς δεν θα πλήρωναν αυτά, που τώρα λέει ότι θα τους δώσει πίσω η κυβέρνηση!

Έτσι, με την υπεροφορολόγηση  κάνει ένα... “ωραίο” κόλπο η κυβέρνηση: και τους δημοσιονομικούς στόχους πετυχαίνει και λέει ότι κάνει κοινωνική πολιτική!

Το κόλπο αυτό, θα ήταν κάπως ανεχτό, ένεκα του πολιτικού παιγνίου, ας πούμε, αν δεν είχε επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Η υπερφορολόγηση πέρα από άδικη, ανακόπτει το ρυθμό ανάπτυξης, με αρνητικές επιπτώσεις για την πορεία της οικονομίας και τα οφέλη, που θα προέκυπταν για την κοινωνία. Το 2017, αντί για 2,7% ανάπτυξη θα έχουμε περί το 1,5%, δηλαδή η απόκλιση είναι σημαντική.

Κι αν είναι να πιεστεί, που λένε, κι άλλο το… ελατήριο της οικονομίας, για να είναι αργότερα πιο δυνατή η αναπτυξιακή εκτίναξη, ας είναι. Αλλά με υποχρέωση για 3,5% πλεόνασμα του χρόνου, δεν υπάρχει τέτοια ελπίδα.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

George

Τι λες ρε φιλε τωρα το πήρες είδηση εχει χαλάσει ο κόσμος γιαυτο η μήπως τωρα γυρνάς από τον εικονικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που τόσο καιρό βρισκόσουν παρέα να του ομολόγους σου και ψευτοιδεατες

Στατιστικολογία

Μα καλά ακόμα μιλάτε για αδύναμους, μεσαίους κλπ σε μία χώρα που το μαύρο πάει σύννεφο κι όλα κρίνονται με βάση αυτά που αναφέρονται στις ψεύτικες φορ. δηλώσεις. Παραπάνω από τους μισούς "αδύναμους" είναι πολύ πιο δυνατοί από τους έχοντες. Για τη φοροδιαφυγή μικρή και μεγάλη θα κάνει τίποτα ο Τσίπρας; Να μειώσει τη φορολογία και να κυνηγήσει αλύπητα τους φοροφυγάδες μετά. Όλα τ' άλλα είναι να'χαμε να λέγαμε.

Sanos Pkourletis

κυρ Γιάννη, Ο Αλέξης κάνει ό,τι είχε πει ο μπάρμπά Μανώλης ο Γλέζος το 2014: Φορολογεί τους πλούσιους (εισόδημα πάνω από 20000). Δεν καταλαβαίνω γιατί δυσανασχετείς τώρα αφού τότε τα έβλεπες όλα καλά. Τί άλλαξε?

ΟΥΣΤ !!!

ΟΥΣΤ ρε μακρυγιάννη, ιδεοληπτικό αριστερόσκυλο. ΟΥΣΤ - ΟΥΣΤ - ΟΥΣΤ....

Συριζόπουλα, να εξηγούμεθα...

Επικών διαστάσεων αγγούρι", σημαίνει τεράτιου μήκους και τεράστις διατομής "αγγούρι". Συριζόπουλα, να εξηγούμεθα ώστε να μην παρεξηγούμεθα, (π.χ. "άλλο μού 'δειξες, άλλο μού 'μπηξες).

Μόνο για ..φόρους δεν έχουν οι "αδύναμοι"!

Μην προσπαθείς κε Αρθρογράφε να μας "χρυσώσεις" το χάπι! Πάνω σε τι άραγε..εισοδήματα και ακίνητα(!) στηρίζονται.. φόροι στους αδύναμους??? Απλούστατα οι "αδύναμοι" οικονονικά πάντα ήταν οι "χαϊδεμένοι" της Νέας Τάξης πραγμάτων και αυτούς πρέπει να ...καλοπιάσουν εν όψει εκλογών..μάλιστα..!

george

Προσπαθεί να πει ότι μακροπρόθεσμα θα πληγούν και αυτοί διότι η φορολογική βάση της μεσαίας τάξης συνεχώς θα μειώνεται και τα λεφτά θα πρέπει να βγουν από κάπου. Αλλά στο τέλος έχεις δίκιο διότι αυτό που μας νοιάζει είναι να πάρουμε τώρα τις εκλογές και μετά ας διαλυθούν όλα.

Victor

Κάνουν κάποιες μπακαλίστικες πράξεις με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τις ψήφους που μπορεί να αποσπάσουν παίρνοντας από τον έναν και δίνοντας στον άλλον. Φυσικά, με την αναδιανομή στο τέλος όλοι χάνουν, αυτοί που την πληρώνουν περισσότερο μάλιστα είναι οι πιο αδύναμοι που είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

Επικών διαστάσεων "αγγούρι...

Όποτε και να γίνουν οι εθνικές εκλογές ο σύριζα θα εισπράξει επικών διαστάσεων "αγγούρι"!!!

ΣΠΥΡΑΚΛΑΣ

,,,,ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ.....ΝΔ....ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ....................

Πφφ

Στα φρύδια μας για τους αδύναμους... αυτοί, ούτως ή άλλως άχρηστοι είναι!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία