Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται, εμείς;
papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται, εμείς;

Το ελληνικό ζήτημα και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε σημείο καμπής, που θα προσδιορίσει τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια.

Το ελληνικό ζήτημα και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε σημείο καμπής, που θα προσδιορίσει τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι Αμερικανοί χρηματοδοτούν την Ελλάδα διότι θέλουν να αποφύγουν μια χρεοκοπία η οποία θα είχε συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, τις οποίες ουδείς μπορεί να υπολογίσει. Ωστόσο σταδιακά η Ευρώπη προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Και σε λίγο καιρό η Ελλάδα ίσως να μην αποτελεί τόσο σημαντικό συστημικό κίνδυνο, καθώς το χρέος της θα έχει μεταφερθεί από την αγορά (τράπεζες, επενδυτές) στα χέρια των κρατών-μελών.

Κλείσιμο
 Εάν μάλιστα διαπιστωθεί ότι η κρίση χρέους επεκτείνεται και σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, το κόστος για συνολική διάσωση θα γίνει τόσο μεγάλο που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, οπότε θα τεθούν προτεραιότητες και θα γίνουν επιλογές. Κάποιοι θα στηριχθούν και κάποιοι θα αφεθούν στην τύχη τους. Επομένως, οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς πρέπει να λάβουν υπόψη και αυτή την πραγματικότητα. Ο,τι συμφωνηθεί σήμερα - ύστερα από ενάμιση χρόνο συνεχούς διαπραγμάτευσης- με τους πιστωτές και τους χρηματοδότες, υπό την πίεση της «αμοιβαίας κατάρρευσης», δεν πρέπει να δίνει μόνο μια ανάσα σ’ εμάς, αλλά να οδηγεί και σε μια συνολική, έστω μελλοντική, λύση.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» (πιέζουν την οικονομία για να μειωθούν τα εισοδήματα, να πέσουν οι αμοιβές και οι τιμές, και έτσι η οικονομία να γίνει -υποτίθεται- ανταγωνιστική) δεν οδηγεί μακριά. Οι πιστωτές μας δεν νοιάζονται γι’ αυτό, παρά μόνο για τη διασφάλιση αποπληρωμής των δανείων με τρόπο που δεν θα διαταράξει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Εάν όμως πάρουμε τη χρηματοδότηση χωρίς να διασφαλίσουμε και προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, σε δύο, τρία χρόνια το αδιέξοδο θα επανέλθει και τότε η μόνη διαφαινόμενη διέξοδος για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα είναι η έξοδος από το ευρώ.
Και σε δύο-τρία χρόνια το σύστημα θα είναι έτοιμο να αντέξει κάτι τέτοιο. 

Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ