danikas_dimitris

Είναι η ήττα, ηλίθιε

Δημήτρης Δανίκας

Η εικόνα μελαγχολική έως θλιβερή. Μόνο 15.000 στους δρόμους εναντίον του πολυνομοσχεδίου. Κυρίως για την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης με τον αριθμό 50 συν 1. Δεκαπέντε χιλιάδες. Αντε είκοσι. Θέλεις τριάντα; Εντάξει, τριάντα.

Το κίνημα των εργατών και των πάσης φύσεως εργαζομένων σε άτακτη υποχώρηση. Κάθε πολίτης του μόχθου σε κατάσταση παραλυσίας. Απεργιακής και κάθε άλλης μορφής διαμαρτυρίας. Μοναδικές εξαιρέσεις, οι μονιμάδες του Δημοσίου. Εκ του ασφαλούς. Με τη βεβαιότητα. Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει ο μισθός πέφτει.

Ατακτη υποχώρηση σε βαθμό πλήρους εξαφάνισης. Για πολλούς λόγους. Που ουδείς εκ των πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγετών τολμάει να εκστομίσει δημοσίως.

Πρώτος βασικός λόγος, το γκρέμισμα του Τείχους. Η διάψευση των προοπτικών. Η πλήρης και ολοσχερής απομυθοποίηση του επίγειου παραδείσου του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Ποια η εναλλακτική λύση στο καπιταλιστικό σύστημα; Κάποια που θα προκύψει μετά από μερικούς αιώνες. Υπομονή. Αγώνας και αναμονή. Πότε θα αλλάξει η κατάσταση; Who knows!

Η μετάφραση απλή. Οπως τη λαμβάνουν οι «κοινοί θνητοί». Δηλαδή, τι; Να αγωνιστώ ώστε η Ελλάδα να μεταβληθεί σε Αλβανία του Χότζα; Σε Βουλγαρία του Ζίβκοφ; Σε Ρωσία του Μπρέζνιεφ; Χίλιες φορές το αφεντικό να στραγγίζει κάθε μόριο της αντοχής μου παρά να χορταίνω με μια φέτα μπομπότα ημερησίως.

Η διάψευση μιας φενάκης. Η κατάρρευση της αυταπάτης. Ετσι, μονόδρομος η νεοφιλελεύθερη προοπτική. Ετσι, ο θρίαμβος της καπιταλιστικής διαδρομής.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής γεωγραφίας. Εχει να κάνει με τους δανειστές και τα μνημόνια. Πρωτίστως έχει να κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτός είναι ο μέγιστος ευεργέτης του συστήματος. Επειδή η Αριστερά έβαλε την τζίφρα της. Και επειδή μ’ αυτή την αριστερή τζίφρα «σφράγισε» κάθε διέξοδο και κάθε επιλογή για μια λιγότερο επώδυνη συμφωνία. Και επειδή μ’ αυτό το «σφράγισμα» έκλεισε κάθε διέξοδο προς μια άλλη προοπτική.

Με απλά λόγια, το άκαρπο των διαπραγματεύσεων, επί έξι μήνες, με τους δανειστές ήταν καταστροφικό για την οικονομία, όμως ταυτόχρονα αποδείχτηκε ευεργετικό για να καμφθεί το όποιο αντιμνημονιακό φρόνημα μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας!

Αφού, σου λέει, ούτε ο αριστερός Τσίπρας κατάφερε να αλλάξει τους όρους των μνημονίων. Αφού οι δανειστές είναι μπετόν αρμέ. Και αφού χωρίς προστασία θα καταλήξουμε στην απόλυτη χρεοκοπία, ε, τότε, μνημόνιο και σκάσε και κολύμπα!

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τον ευτελισμό της εξουσίας των εργατοπατέρων. Με τις αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Με τις πολιτικές καριέρες και τα προνόμια των εργατοπατέρων. Με τον διχασμό και την αντιπαλότητα ανάμεσα στους μονιμάδες του Δημοσίου και τους απροστάτευτους και ευάλωτους του ιδιωτικού τομέα.

Εννιά στις δέκα φορές οι απεργίες είναι των μονιμάδων οι «ορδές». Απεργία ίσον δημόσιος τομέας. Απεργία στις συγκοινωνίες ίσον ταλαιπωρία για τους λαϊκούς και φτωχούς. Απεργία των εκπαιδευτικών ίσον χειρότερη ταλαιπωρία για τους ίδιους φτωχούς. Και απεργία στα δημόσια νοσοκομεία ακόμα χειρότερα για τους ίδιους φτωχούς.

Με απλά λόγια, και το συνδικαλιστικό κίνημα αυτοσυκοφαντήθηκε, και η απεργία διασύρθηκε.
Και κάτι ακόμα. Οι μεγάλες αλλαγές συντελούνται από τα κάτω. Ετσι και κατέβαινε μισό εκατομμύριο στους δρόμους σε καθιστική διαμαρτυρία και χωρίς χρονικό περιορισμό, τότε πολλά θα είχαν αλλάξει, να είσαι σίγουρος γι’ αυτό.

Η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», η ανασφάλεια της εργασίας, ο φόβος για το αύριο, ο τρόμος της ανεργίας και ο μονόδρομος ο μνημονιακός με την υπογραφή του αριστερού Αλέξη Τσίπρα καταλήγουν σε πέντε λέξεις: ουδείς αντέστη, το παν εχέσθη. Είναι η ήττα, ηλίθιε!

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Διας

Αργα τα καταλαβαμε κ. Δανικα. Επι δεκαετιες καποιοι καλλιεργησαμε αυτους τους μυθους . ουδεις αναμαρτητος και εσεις σημαιοφορος. Παλαιοθεν..............

giannis

Ο ηλικιωμένος κομπλεξικός ανέραστος βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά της φαντασιακής αριστεράς. Έκτος αν είναι ξύπνιος αριστερός του χαβιαριού. Πιστεύω να μην το κόψεις και αυτό.Εκφράζω χωρίς να προσβάλω μια άποψη.

ΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΙΚΑ! ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΦΥΣΙΚΑ.....! ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ....ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΌΤΗΤΑΣ....ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΝ...ΟΜΩΣ ΓΕΛΑΝΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ Θ ΦΥΓΟΥΝ ΠΟΤΕ! ΑΦΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ 60% ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΌΜΜΑΤΟΣ....ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ! 2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ...ΑΠΟ ΤΑ 3,2 ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΚΑΤΙ....ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ 700-1800....ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΤΡΩΝΕ ΔΕΥΤΕΡΗΣ Ή ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΑ...ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥΤΟΥΣΟΤΙ ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΣΑ ΑΙΣΙΩΣ ΤΑ 69..... ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΩ ΠΛΕΟΝ....ΤΑ 75 ΘΑ ΤΑ ΦΤΑΣΩ! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΑΡΑΠΆΝΩ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ! ΕΠΟΜΕΝΩΣ....ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ Οι ΟΠΟΙΟΙ, ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΕΙ Ή ΑΕΙ....ΠΛΕΟΝ.....ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟΑΝΩ ΤΟΥ 60% ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΆΝΤΑ....ΕΚΤΟΣ ΝΔ!!

Pops

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καπιταλισμός, ποτέ δεν υπήρχε. Στην Ελλάδα υπάρχει κοτζαμπασισμός και φεουδαρχία. Εδώ και 500 χρόνια. Δεν περάσαμε Διαφωτισμό, δεν κατέρρευσε ο φεουδαλισμός, δεν περάσαμε βιομηχανική επανάσταση, δεν επικράτησαν οι καπιταλιστικές δομές. Εδώ υπάρχουν οι μεγαλοφεουδάρχες, ο κύκλος τους, οι βολεμένοι παρατρεχάμενοί τους, και τα άεργα κομματόσκυλα που τους ικανοποιούν και τους βολεύουν προκειμένου να τρώνε κι αυτοί και να κρατάνε τις καρέκλες τους. Φεουδάρχες και διεφθαρμένο κράτος, αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα. Κι αυτή τη στιγμή, επειδή η αστική τάξη είχε δυναμώσει επικίνδυνα στη χώρα μας αποφασίστηκε η φτωχοποίησή της έτσι ώστε οι φεουδάρχες να παραμείνουν φεουδάρχες και το κράτος-τέρας να παραμείνει ως έχει για να τους ικανοποιεί τα συμφέροντα. Στην φτωχοποίηση της αστικής τάξης συνέβαλε τα μέγιστα και η παλαβή αριστερά που θα υπονομεύσει κάθε προσπάθεια να σηκώσει κεφάλι ο μικρομεσαίος, αφού αν δεν υπάρχει προλεταριάτο δεν έχει λόγο ύπαρξης και η ίδια η αριστερή κυβέρνηση. Άσε που δεν υπάρχει τσάρος ώστε να έχουν έναν εναλλακτικό εχθρό. Αυτός είναι ο λόγος που τα κανάλια στηρίζουν τις παλαβομάρες της παρούσας κυβέρνησης, πάνε χέρι χέρι όλοι, όσο η αριστερά φτωχοποιεί κι εξαφανίζει τη μεσαία τάξη και όσο γιγαντώνει το κράτος τέρας οι φεουδάρχες είναι ασφαλείς. Και πορεύονται χέρι χέρι, φεουδάρχες, κράτος-τέρας, αριστερή κυβέρνηση. Δεν έχει ελπίδα αυτός ο τόπος, όποιος μπορεί ας φύγει, όταν διαβαζεις ανθρώπους όπως ο συγκεκριμένος αρθρογράφος που υποτίθεται ασχολείται με την τέχνη και έχει πάρει κι έναν αέρα.... ευρωπαϊκό άρα θεωρητικά θα έπρεπε να έχει πιο ανοιχτό πνεύμα, να δικαιολογεί και να εξηγεί πρακτικές που σε άλλα κράτη έχουν καταρρεύσει εδώ και 30 χρόνια, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει μέλλον. Σηκωθείτε και φύγετε λοιπόν όλοι εσείς που έχετε μέλλον, κι αφήστε αυτήν την τελειωμένη χώρα στα απολιθώματα που εκστομίζουν αναχρονιστικές βλακείες στο σανοφάγο κοινό τους.

Δεξιος

Ποσο δικιο εχεις!!

κωστας

Κλασσικη αριστερα των αρχων του προηγουμενου αιωνα. Τοτε που οντως ο φτωχος υπεφερε, υπηρχαν συνθηκες "σχεδον σκλαβιας", με μηδενικα δικαιωματα. Ομως ο καιρος της υπερβολης περναει. Σημερα μπορει ο αριστερος ινστρουχτορας να μιλαει για σκλαβια αλλα δεν μπορει να συντονιστει οπως με τον εργατη του 1800-1900. (Για να μην μιλησουμε για πραγματικους σκλαβους.) Ο κοσμος σημερα μπορει να μην καταλαβαινει ακριβως αλλα αισθανεται οτι η λυση ειναι στην γνωση, στα οικονομικα, στον ορθολογισμο. Εκει ο ινστρουχτορας δεν εχει τιποτα να πει, οι αναρχες κραυγες δεν πειθουν κανενα, και κυριως δεν εχουν αποτελεσμα. Οταν ζορισουν τον εργοστασιαρχη (που πια δεν εχει λεφτα απο τον μπαμπα του να παιζει, αλλα μαλλον δανειο απο τραπεζα, δηλαδη διαχειριζεται οικονομιες αλλων φουκαραδων), το εργοστασιο κλεινει και παει παραπερα. Και τοτε βλεπουν τους διπλανους που εφτυναν να προοδευουν και τοτε ριχνουν την κλωτσια τους. Εμεις δεν εχουμε φτασει ακομα εκει, αλλα πλησιαζουμε.

Βαγγέληςαρ

ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία