danikas_dimitris

Elementary, my dear Alexis

Δημήτρης Δανίκας

Εντελώς απλή η σειρά των πραγμάτων. Για να την αντιληφθείς και να την αφομοιώσεις απαιτείται ολίγον νιονιό.

Τι κάνει, παιδί μου Αλέξη, νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Ο σκύλος; Απαντάει με ερώτηση ο μικρός Αλέξης. Η δασκάλα συγκρατεί τον εκνευρισμό της. Μικρός είναι, σου λέει, άντε να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία. Για προσπάθησε πάλι, παιδί μου Αλέξη. Εκείνος την κοιτάει και τρέμοντας από τον φόβο του λέει: Το λιοντάρι;

Η σειρά των πραγμάτων απλή. Τι σύστημα έχουμε, παιδί μου Αλέξη; Καπιταλιστικό, απαντάω εγώ. Επειδή ο Αλέξης φοβάται να το παραδεχτεί δημοσίως. Ωραία λοιπόν. Αφού έχουμε καπιταλιστικό, τότε με ποιον τρόπο λειτουργεί αυτό το σύστημα; Πάλι απαντάω εγώ: Φυσικά με την αγορά, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, με προσφορά και ζήτηση και με τους νόμους και κανόνες του ανταγωνισμού. Διάολε, δεν μπορεί να μην τα ξέρει όλα αυτά ο «μικρός» Αλέξης. Elementary, my dear Watson, που έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς. Στοιχειώδες. Αντε, προχώρα! Μάλλιασε η γλώσσα μας. Αμάν!

Πάμε στη δεύτερη σειρά των πραγμάτων. Που αφορά τον απλό καθημερινό λαό. Αυτόν που, υποτίθεται, υποστηρίζεις και προστατεύεις. Με διακηρύξεις, διαγγέλματα και πλήθος άλλων παρεμβάσεων. Πώς, λοιπόν, παιδί μου Αλέξη, θα καταπολεμήσεις την ανεργία; Πώς θα αυξηθούν τα μεροκάματα; Και πώς θα εισρεύσουν κάποια ευρώπουλα στα ασφαλιστικά ταμεία; Πώς; 

Κοιτάει ο «μικρός» Αλέξης, συσκέπτεται με τον εαυτό του και τη στιγμή που του ’ρχεται στη γλώσσα να πει «με τους διορισμούς στο Δημόσιο», το μετανιώνει και στην αγορά επιστρέφει. Αλλά δεν τολμάει και δεν το λέει. Επομένως; Τι πρέπει να κάνεις, παιδί μου Αλέξη;

Πάλι σε τοίχο πέφτεις αν περιμένεις από τον «μικρό» Αλέξη να αντιληφθεί τα στοιχειώδη: το Α και το Β, το 1, 2, 3 και το «τι κάνει νιάου-νάου στα κεραμίδια». Μα φυσικά προκειμένου να καταφτάσουν και να επενδύσουν κάποιοι τρελοί επιχειρηματίες σ’ αυτό το ηλιόλουστο, ευλογημένο «τρελοκομείο», που λέγεται Hellas, πρέπει το φορολογικό σύστημα να είναι σταθερό, απλό και σχετικά χαμηλό. Πρέπει ακόμα να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Διά ροπάλου. Πρέπει να καρατομηθεί κάθε αξιωματούχος και κάθε στελεχάρα που βάζει εμπόδια. Γιατί η στάση τους είναι αντιπατριωτική, αντιλαϊκή και εχθρική. Και πρέπει το δικαστικό σύστημα να εκδίδει τις ετυμηγορίες του με συνοπτικές, φυσικά σύννομες διαδικασίες!

Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Με δύο τρόπους: τα στοιχειώδη που λέγαμε. Πρώτον, με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Και δεύτερον, με ειδικό επιτελείο τεχνοκρατών που θα αναλαμβάνει, θα παρεμβαίνει και θα διευκολύνει κάθε αξιόπιστη, σοβαρή και τεκμηριωμένη επένδυση σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα αυτού του «τρελοκομείου». Elementary, my dear Alexis!

Τι απαντάει ο Αλέξης; Και τι καταλαβαίνουμε προσφάτως από τις περιο-δείες του Αλέξη; Μα φυσικά τον βλέπουμε να κλωτσάει την μπάλα στην εξέδρα. Αίλουρος στην επικοινωνία ο Αλέξης. Αίλουρος στις περιοδείες ο Αλέξης. Αίλουρος στα εγκαίνια και τις κορδέλες ο Αλέξης. Αλλά ταυτόχρονα σφυρίζει αδιάφορα ο Αλέξης. Οταν πρόκειται για το Ελληνικό, για την Κασσιόπη, για τον Χρυσό και πάει λέγοντας!

Το συμπέρασμα ορατό. Ολίγον παπανδρεϊκός. Ολίγον σταλινικός. Ολίγον μερκελιστής. Ολίγον μεταρρυθμιστής. Ολίγον αριστερός. Ολίγον κεντροαριστερός. Ολίγον σοσιαλδημοκράτης. Ολίγον του υπαρκτού σοσιαλισμού νοσταλγός. Ολίγον φίλος των επενδύσεων. Ολίγον έγκυος. Επομένως λίγος, μικρός, ασήμαντος. «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε», όπως λέει και ο ποιητής!

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Ελληνοαμερικανός

Ρε boys, τι ινβέστια είναι καλά εδώ στο Γκρίχελαντ να έρθω να ρίξω καμμιά διακοσαρέ χιλιάρικα;

ΤΑΜ

ΟΛΙΓΟΝ-ΟΛΙΓΟΝ ==ΟΛΙΓΟΣ====ΓΙΑΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΨΑΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΠΕ ΕΚΑΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΛΙΓΟΣΣΣΣΣΣ

Δεξιος

Τωωρα μαλιστα! Του το'πες κι αγγλικα, σιγουρα θα το καταλαβε! Το'πιασε ο φωστηρας, να εισαι βεβαιος! (θα ειμαι χαιρεκακος: τοσος ητανε, -οχι οτι δεν εφταιγε ομως, φταιει και παραφταιει- αλλα τοσος και ο λαος που τον επελεξε στην πιο κρισιμη καμπη της κρισης: ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ Ο "ΛΑΟΣ" (ο οχλος δηλαδη), ΤΟΝ ΔΕΝ-ΞΕΡΩ-ΤΙ-ΚΑΝΕΙ-ΝΙΑΟΥ-ΝΙΑΟΥ-ΣΤΑ-ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ!!! (Και δικαιως, αυτη τη φορα, γιατι, μεχρι προσφατα, του "φταιγανε αυτοι που κυβερνουσανε σαραντα χρονια"!).

Συνονόματος

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Πολύ πριν την έλευση του Τσίπρα κάποιοι έμαθαν στο λαό να δουλεύουν στο δημόσιο με μισθούς 1500-1700 και να συνταξιοδοτούνται στα 52 με 1700-1900. Στο καπιταλιστικό σύστημα την ώθηση στην επιχειρηματικότητα τη δίνουν προπαντώς με τη ρευστότητα οι τράπεζες. Το σταθερό φορολογικό καθεστώς αποτελεί ικανή αλλά όχι και αναγκαία συνθήκη. Οι τράπεζες κύριε Δανίκα είναι η αιχμή του δόρατος για κάθε επένδυση. Οι τράπεζες όμως στην Ελλάδα είναι ζόμπι. Και θα παραμένουν στο διηνεκές. Συνεπώς το παραπάνω κείμενο είναι ανεπαρκές. Καλή σχολική χρονιά

antonis r.

Τόσο μικροί ήταν κι όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί-δάσκαλοι του. Τόσος ήταν κι ο λαός που τέτοιους ήθελε. Κι αυτοί ήταν και είναι οι καλύτεροι του πολιτικού φάσματος...

Τι σφαλιάρα σβουριχτή...

Και περιποιημένη, σου έχωσε σήμερα μεγαλοπρεπέστατα η Eldorado Gold, dear Alexis!!!

Καληνυχτα Ελλαδα!

Eιναι τραγικο. Στο σουβλατζιδικο μου, που ειναι επενδυση, θελουν υγειονομικη αδεια. Επισης να μην απασχολω παρανομους και να μην δουλευουν λεει οι εργατες πανω απο 8ωρο! Καληνυχτα Ελλαδα! Θελει και POS για να τα παιρνουν οι εβραιομασωνικες τραπεζες και να αποδιδω ... ΦΠΑ! Καληνυχτα Ελλαδα! Με αυτα περιμενουν να επενδυσω στην Ελλαδα; Θα παω στο Λουξεμβουργο.

KALHNYXTA ELLADA

Αν εξαιρέσω την αγανάκτηση (μας) που μας κάνει να τα βλέπουμε όλα ανάποδα τότε στο σουβλατζίδικό σου που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι επένδυση (και οι εγχώριες μικρές επενδύσεις είναι πρώτες που θα έρθουν και οι πρώτες που πρέπει να υποστηριχθούν) πρέπει: α) Να έχεις υγειονομική άδεια αρκεί να βγαίνει σε 15 λεπτά αν τηρείς όλες τις υποχρεώσεις σου. β) Να έχεις και αδεία από την πυροσβεστική και να ισχύει ότι και παραπάνω γ) Να μην απασχολείς παράνομους μετανάστες. Αν θέλεις μπορείς να έχεις αλλοδαπούς εργαζόμενους αλλά νόμιμους με ΑΦΜ και φόρο και ένσημα. δ) Να δουλεύουν πάνω από 8 ώρες και όσες θέλουν και θέλεις αλλά να τις πληρώνονται με ότι λέει ο νόμος και αποδίδουν το νόμιμα στο κράτος. ε) Να πληρώνεις ΦΠΑ αλλά όχι 24%, το 8 ή το 5% θα ήταν φυσιολογικό μιας και μιλάμε για τρόφιμα. στ) To POS δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό παρά μόνον αν ήταν δωρεάν. Οι τράπεζες έχουν γίνει κανονικοί ντ.β.τζίδες και παίρνουν προμήθεια από την εργασία των άλλων και μάλιστα καθαρά γιατί την προμήθεια τους την φορολογείσαι εσύ. ζ) Ο φόρος σου δεν θα έπρεπε να είναι 29% από το πρώτο ευρώ και δεν θα έπρεπε να έχεις προκαταβολή. η) Οι ασφαλιστικές εισφορές θα έπρεπε να είναι λιγότερες και να αντικατοπτρίζονται στην υγεία σου όταν και όπου θα χρειαζόσουν το σύστημα υγείας και όχι να πληρώνεις πάλι από την τσέπη σου (δες Λουξεμβούργο). Είσαι ελεύθερος πάντως να πας στο Λουξεμβούργο, στην Γαλλία, στην Γερμανία κ.τ.λ. όπως όλοι μας αλλά να είσαι σίγουρος ότι και εκεί θα πληρώνεις ΦΠΑ (Λουξεμβούργο 8%, στην Γερμανία 7%, στην Γαλλία 5,5% κ.τ.λ.) , και εκεί θα πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές απλά δεν θα φοβάσαι τον οδοντίατρο και εκεί θα έχεις POS με σχεδόν ανύπαρκτη προμήθεια μη φορολογητέα. Και εκεί θα έχεις υγειονομικό και αν σε βρουν παραβάτη και με παράνομους μετανάστες μάλλον τα πράγματα θα είναι πολύ ποιο άσχημα από την Ελλάδα.

Καληνυχτα Ελλαδα!

Ολα αυτα φιλε ειναι γραφειοκρατια και εγω δεν ριχνω τα λεφτα μου σε τετοια. Αν θελετε υγειονομικα, ΦΠΑ και οκταωρα να πατε Σουηδια.

Απολύτως αναμενόμενο...

"Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στα ορυχεία που λειτουργούν, τα αναπτυξιακά της σχέδια και τα περιουσιακά στοιχεία εξερεύνησης στην Ελλάδα ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η Eldorado Gold. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος συνεχιζόμενες καθυστερήσεις εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών παρά τις προσπάθειες της καναδικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα Hellas Gold να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία. Η Eldorado Gold καταγγέλλει καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη για τα σχέδια στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στην Χαλκιδική. Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κόστη και τον προγραμματισμό της Eldorado και τελικά υπονομεύουν τη δυνατότητά μας να προωθήσουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των περιουσιακών στοιχείων αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις τόσο στα ορυχεία της Κασσάνδρας όσο και στο Πέραμα και τις Σάπες στη Θράκη. Μοναδική εξαίρεση στη διακοπή των επενδύσεων τα χρήματα για ένα πρόγραμμα συντήρησης και για ένα πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα θα καταργηθούν τα χρήματα για επενδύσεις στην κοινωνία και τα σχέδια για τις υποδομές ενώ θα επηρεαστούν και οι εισφορές σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Όσον αφορά την τύχη των εργαζομένων και των υπεργολάβων, η αναστολή των συμβολαίων θα γίνει βάσει της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Ανακοινώνει, τέλος, ότι η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία