stefanakidis

Λέτε να πέσουμε πάνω σε έναν παγκόσμιο υφεσιακό κύκλο;

Βασίλης Στεφανακίδης

Είναι αδιαμφισβήτητο πως εδώ και σαράντα μέρες η χώρα γύρισε σελίδα, με την απόφαση του ελληνικού λαού που έδωσε την εντολή σε μια νέα κυβέρνηση και έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης την προηγούμενη η οποία τόσο πολύ πλήγωσε την αξιοπρέπειά του και αθέτησε με τόσο ωμό τρόπο τις υποσχέσεις της που αποδείχτηκαν στην πράξη παιδαριώδεις

Φτάνει όμως αυτό; Προφανώς όχι, αν και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά και διακρίνονται από σοβαρότητα και καλή προετοιμασία. Ωστόσο από εδώ και πέρα, τώρα που τελειώνουν και οι μίνι διακοπές της κυβέρνησης και της Βουλής, μπαίνουμε ουσιαστικά στα βαθιά και στον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων τα οποία κληροδοτήθηκαν από τη δεκαετή οικονομική και αξιακή κρίση αλλά και τις λάθος επιλογές όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Και από δω και στο εξής θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των δεσμεύσεων και υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διότι το να φέρνεις νόμους για το άσυλο στα πανεπιστήμια και την οργάνωση του κράτους πάνω σε νέες βάσεις είναι μεν αξιοπρόσεκτες και συμβολικές κινήσεις, πλην όμως ελάχιστα έως καθόλου δεν αφορούν τους δανειστές, οι οποίοι μας έχουν διαρκώς κάτω από το μικροσκόπιό τους, μην τυχόν και ξεφύγουμε από τους στόχους που έχουν θέσει.

Κι αυτοί οι στόχοι είναι εν τέλει το μέγα ζητούμενο γιατί πάνω σε αυτούς έχει οικοδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το σχέδιό του για την Ελλάδα. Δεν είπε βέβαια ότι θα σκίσει κανένα μνημόνιο ή ότι θα γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τις δεσμεύσεις της χώρας, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητά του ότι όταν οι εταίροι δουν τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που θα πετύχει δεν θα έχουν κανέναν λόγο να μη συμφωνήσουν σε μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων από το δυσβάστακτο 3,5%.

Πάνω στην ανάπτυξη επομένως στηρίζεται όλο το οικονομικό αφήγημα της νέας κυβέρνησης. Μπορεί όμως η ανάπτυξη να έρθει με ευχές ή ακόμα και με διαταγές; Είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις ανεξάρτητες από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον; Προφανώς όχι. Το ακριβώς αντίθετο, όπως λένε και οι οικονομολόγοι.

Κα ποιο είναι σήμερα το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα υποχρεωθεί να κινηθεί;

Πάντως όχι το ιδανικό. Τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ως βεβαιότητα μια νέα παγκόσμια ύφεση. Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ στην Κίνα δημιουργεί ήδη παλιρροϊκά κύματα στις αγορές και στις οικονομίες πολλών χωρών. Ο δασμολογικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρώπης είναι επίσης ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα και ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η οποία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο εμφανίζει ύφεση, γεγονός που θα την οδηγήσει να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών ελλειμμάτων που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια και να ρίξει κρατικό χρήμα στην αγορά για να γλιτώσει α χειρότερα. Η Γαλλία και η Ιταλία, οι άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και η γενική εικόνα της Ευρωζώνης στο επόμενο διάστημα το πιθανότερο είναι πως θα αλλάξει αρνητικά, καθώς η ύφεση τους χτυπάει την πόρτα.

Αν επιβεβαιωθούν επομένως αυτά τα δυσμενή σενάρια, υπάρχει έδαφος για αλματώδη ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα μας, όταν οι άλλοι θα βιώνουν την ύφεση, ώστε να πάμε και να τους πούμε ορίστε τι καταφέραμε με τη σοβαρότητά μας, κάντε κι εσείς κάτι τώρα με τα πρωτογενή πλεονάσματα;

Κι αν δεν μας τα μειώσουν, υπάρχει plan b ή απλώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταντήσει ένας διαχειριστής με βασική αποστολή να πετυχαίνει τους στόχους που έχουν βάλει οι δανειστές στον Τσίπρα;
Γιατί, κακά τα ψέματα, καλές η σοβαρότητα, η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα των ανθρώπων που επέλεξε να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό, πλην όμως χωρίς δημοσιονομικό χώρο, κοινώς χωρίς λεφτά, όλα τα σχέδια και οι οραματικές λύσεις θα μείνουν στον αέρα. Σχέδια πρωτοποριακά και εκσυγχρονιστικά είχαν κι άλλοι πριν από τον Κυριάκο. Στην πράξη, όμως, απέτυχαν λόγω έλλειψης χρημάτων, και ελπίζουμε να μη μείνουμε ξανά στις καλές προθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Δημήτρης

Και την Lehman brothers εμείς την πληρώσαμε και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας απο οτι φαινεται εμείς θα τον πληρώσουμε, δεν θα έρθει ανάπτυξη δλδ;

χαχα

Ο παγκόσμιος υφεσιακός κύκλος ήταν γνωστός πριν τις εκλογές Κούλη.

κα

Μεθοδικά, αργά και σταθερά στήνεται το σκηνικό για την κωλοτούμπα του Κούλη! Ξεκινήσαμε από τη Β. Μακεδονία για την οποία δεν έχει πει κουβέντα και συνεχίζουμε με τα οικονομικά. Για αυτό συντηρούνται στην επικαιρότητα κάτι γελοία θέματα που αφορούν κανέναν όπως το άσυλο και το "άβατο" των Εξαρχείων: ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός ελλείψει ουσιαστικού προγραμματικού λόγου και κυβερνητικού έργου. Έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές!

GEORGIA.

κα όπως λέμε Καρανίκας. Καμιά σχέση ο Κυριάκος με το ανίκανο βλαχαδερό τον Αλέξη Τσίπρα. Μέσα σε λίγο καιρό έχει κάνει πράγματα που τα τομάρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έκαναν ποτέ τους. Ξεκινάει από το άσυλο ο Κυριάκος που είναι γελοίο θέμα για τα ρετάλια της αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και την λαθρομετανάστευση. Ήδη προανείγγειλαν το τέλος της τζάμπα και χαβαλέ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαθρομεταναστών. Καθαρίζει πρώτα την κόπρο του Αυγεία του Τσίπρα και κατόπιν δουλειές, ανάπτυξη, μισθοί, επενδύσεις.

SPARTA.

Φανταστείτε πάνω στον παγκόσμιο υφεσιακό κύκλο να είχαμε και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση του Τσίπρα. Τουλάχιστον η νέα Ελληνική κυβέρνηση στέλνει σήμα οικονομικής ανάκαμψης και πρόσκλησης άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι μειώσεις φόρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν πιά γραφτεί σε ολόκληρο τον ξένο οικονομικό τύπο. Μακάρι να τελειώσει ο Κυριάκος ότι πήγε να ξεκινήσει ο πατέρας του το 1990. Σήμερα η Ελλάδα θα ήταν μιά τελείως άλλη χώρα. Κάλιο αργά με τον άξιο Κυριάκο, παρά ποτέ με τον τενεκέ Τσίπρα.

Νοκ

Οι μειώσεις φόρων γράφτηκαν στο διεθνή τύπο. Φοβερό μεγάλε. Στην πράξη θα δεις αέρα κοπανιστό.

P

όσο και να παλέψετε να ρίξετε το νέο μνημόνιο που οραματίζεστε..στον βουδα η στον κούδα...μην κανετε το λαθος γιατι θα φύγετε με ελικόπτερο. ακούτε?...αχρηστοι της Σαμοθράκης. ότι θα φύγετε σύντομα απατεωνίσκοι είναι δεδομένο.. άντε λοιπόν γρήγορα μπάς και δεν κάνετε τόση ζημιά

Σοβαρά τώρα;

Αν βγάλετε τετραετία θα είστε τυχεροί. Και θα ρίξετε την αποτυχία σας στους κακούς ξένους και τη διεθνή συγκυρία

XANIA

Αλεξη εσυ?

Επιχειρηματίας

Οι δασμοί κατά της Κίνας είναι η αφορμή. Οι σοβαρές χώρες προετοιμάζονται εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο της κρίσης. Στα δικά μας τώρα είναι ευκαιρία για να γίνουν οι κατάλληλες τομες στο Ασφαλιστικό, τράπεζες και Δημόσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει δραστήρια και αποφασισμένη , με πολύ λιγότερο κρατισμό από το παρελθόν.

Αντωνης

Οσο και αν προσπαθειτε να μας πεισετε για τις ικανοτητες του Κουλη, η πραγματικοτητα της μπανανιας ειναι πολυ απλη... οι εντολες ερχονται απο το Βερολινο και εκτελουνται πιστα απο τους εγχωριους σμπιρους...

Ρεαλιστής-αντιλαικιστής

Ευτυχώς. Για να τελειώνουμε και με το δεξιό λαϊκισμό.

Ναί θα πέσετε πάνω στα παγοβουνα

που εμφανίζονται σε τακτικά διαστήματα. Είστε ανέτοιμοι, αλλά είστε και προστατευμένοι απο την ευρωπαική ένωση (παρ'ολο που δεν σας θέλουν στο eu club και σας υπομένουν). Απο την άλλη πλευρά πρωτόγονες οικονομίες επηρεάζονται μόνο εμεσα, όχι άμεσα, απο τέτοιους κύκλους. Κοιμηθείτε ήσυχα. Ετσι και αλλοιώς δεν θα ξέρατε πως να αντιδράσετε - το κάνουν αλλοι για εσάς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία