Στα τυφλά για τα ακίνητα οι πολίτες

Στα τυφλά για τα ακίνητα οι πολίτες

Εντολή για «πάγωμα» των γονικών παροχών και των μεταβιβάσεων «μέχρι νεωτέρας» έδωσε η κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών «γίνεται μάχη» πλέον για το αν η ηγεσία του χρειάζεται να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες και, κυρίως, να διευκρινιστεί με ποιες αντικειμενικές αξίες θα φορολογηθούν οι νέες γονικές παροχές. 

Ουσιαστικά, όσοι ιδιοκτήτες θέλουν από σήμερα να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ή σε κάποιον οικείο τους την ακίνητη περιουσία τους καλούνται να το κάνο

Στα τυφλά για  τα ακίνητα οι πολίτες

Εντολή για «πάγωμα» των γονικών παροχών και των μεταβιβάσεων «μέχρι νεωτέρας» έδωσε η κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών «γίνεται μάχη» πλέον για το αν η ηγεσία του χρειάζεται να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες και, κυρίως, να διευκρινιστεί με ποιες αντικειμενικές αξίες θα φορολογηθούν οι νέες γονικές παροχές. 

Ουσιαστικά, όσοι ιδιοκτήτες θέλουν από σήμερα να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ή σε κάποιον οικείο τους την ακίνητη περιουσία τους καλούνται να το κάνουν «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζουν με ποιο καθεστώς θα φορολογηθούν, ποιοι θα είναι οι συντελεστές, το ύψος του αφορολόγητου, αλλά και με βάση ποιες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί τον Μάιο ο φόρος, καθώς αναμένεται και αύξηση των αντικειμενικών αξιών. 

Για παράδειγμα, διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 390.000 ευρώ, ο φόρος γονικής παροχής μέχρι σήμερα ήταν 2.900 ευρώ. Με συντελεστή 5% και αφορολόγητο 250.000 ευρώ ο φόρος ανεβαίνει στις 6.300 ευρώ, ενώ με αφορολόγητο 300.000 ευρώ, διαμορφώνεται σε 3.800 ευρώ. Με αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 20%, ο φόρος φτάνει στα 4500 ευρώ (1.600 ευρώ περισσότερα σε σχέση με σήμερα). 

Η «πονηρή» τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών στο νομοσχέδιο «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση ειδικής γραμματείας Περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» προβλέπει ότι: 

Κλείσιμο

«Σε κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής  στις οποίες η φορολογική υποχρέωση  γεννιέται από 8.1.2010, ο υπολογισμός  του φόρου που αναλογεί θεωρείται  προσωρινός. Ο οριστικός υπολογισμός  του φόρου αυτού διενεργείται μετά την 1η Μαΐου 2010 με τις διατάξεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία αυτή. Μετά τον υπολογισμό αυτό, ενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου και βεβαίωση ή έκπτωση του επιπλέον ή επί έλαττον φόρου που αναλογεί κατά περίπτωση.»  

Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας αυτής αποσκοπούσε, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, στο «μπλοκάρισμα» δικαιοπραξιών κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είχε ως στόχο τη διαφύλαξη δικαιολογημένου δημόσιου συμφέροντος από κακόβουλους συναλλασσόμενους. Στην πράξη όμως υπαγορεύτηκε από τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του κράτους, με σκοπό να φορολογηθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στα μέσα της χρονιάς με όσο φόρο απαιτείται για να κλείσουν «οι μαύρες τρύπες» στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζονται  φόβοι ότι το μέτρο ίσως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα διότι:

  • Ωθεί μαζικά τους ενδιαφερόμενους σε αποχή από τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων γονικών παροχών, μέχρις ότου αρθεί η σχετική αβεβαιότητα. Για 4 μήνες το κράτος δεν θα εισπράττει έτσι τίποτα από αυτήν την πηγή.
  • Οι ... μεγαλοκτηματίες και «κατέχοντες» τεράστια ακίνητη περιουσία είχαν ήδη την άνεση και το χρόνο να γλιτώσουν τους φόρους, κάνοντας γονικές παροχές σωρηδόν τους μήνες Οκτώβριο μέχρι και Δεκέμβριο.
  • Στην «παγίδα του νόμου» πιάνονται έτσι βιοπαλαιστές μικροϊδιοκτήτες και όσοι
  • Αυτό, δηλαδή η διακοπή των  δικαιοπραξιών, δεν μπορεί να είναι ένας θεμιτός στόχος σε ένα ευνομούμενο κράτος.
 

Παρά τη διαβεβαίωση που δόθηκε από αρμόδια πηγή προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ότι «δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η φορολόγηση των γονικών παροχών που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά με τις ισχύουσες την ημέρα υποβολής της δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ» η διατύπωση της τροπολογίας προϊδεάζει για το αντίθετο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι πρέπει να φορολογηθούν με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές και όχι εκείνες του Μαϊου, καθώς και ότι αυτό πρέπει να αναφερθεί ρητά στη σχετική τροπολογία.  

Η πονηρή τροπολογία 

Σε κάθε περιπτωση, εμπλεκόμενοι φορείς (συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, ενώσεις πολιτών κλπ) επικαλούνται αντισυνταγματικότητα του νόμου και θεωρείται σίγουρο πως η τροπολογία θα κριθεί στα δικαστήρια. Τα νομικά επιχειρήματα που διατυπώνονται είναι πάμπολα. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • η επαναφορά του φόρου γονικής παροχής είναι πλήγμα κατά της οικογένειας, με αμφίβολο συνταγματικό χαρακτήρα, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 21), η οικογένεια και ο γάμος τελούν υπό την προστασία του κράτους.
  • η τροπολογία δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 78 του Συντάγματος το οποίο και ειδικό νόμο απαιτεί για κάθε επιβολή φόρου, αλλά και απαγορεύει την «αναδρομικότητα» της ισχύος του, έστω και έμμεση, όπως στην προκειμένη περίπτωση. 
  • δεν μπορεί ο πολίτης να καλείται να υποβάλει δήλωση φόρου γονικής παροχής με όρους «ανοικτής επιταγής», δηλαδή με πλήρη αβεβαιότητα ως προς ουσιώδη στοιχεία προσδιορισμού της φορολογικής του υποχρέωσης, όπως:

    α)το ύψος του αφορολόγητου ορίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία,

    β) τον φορολογικό συντελεστή, βάσει του οποίου θα φορολογηθεί,

      γ)την φορολογική βάση (αντικειμενική αξία) επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος.  

Όπως είναι διατυπωμένη  η διάταξη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί ο φόρος βάσει των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, που πιθανότατα θα ισχύουν μετά την 1.5.2010. 

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση, εάν έχει πραγματικά πρόθεση να αυξήσει σημαντικά το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών, να εκδώσει ανακοίνωση με ένδειξη του σχετικού ποσού, ώστε να οι ενδιαφερόμενοι να μην ανησυχούν, και να μην σπεύδουν στα συμβολαιογραφεία.   

Σε κάθε περίπτωση, ρυθμίσεις που αφορούν φορολογία  κεφαλαίου θεωρείται «συνταγματικός μονόδρομος» να ισχύουν από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου και μόνον, αφού η ισχύς από την κατάθεση στη Βουλή επιτρέπεται μόνον για εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς ή φόρους κατανάλωσης (άρθρο 78 παρ. 3 Συντ.). 

Η τροπολογία προβλέπει  ουσιαστικά την αναδρομική αύξηση των φόρων δωρεών και γονικών παροχών, ακόμα και για όσους έκαναν δήλωση φόρου στην Εφορία των Δεκέμβριο, αλλά δεν πρόλαβαν  να υπογράψουν συμβόλαια έως τις 8 Ιανουαρίου. 

 Έτσι, ενώ μέχρι  σήμερα ίσχυε αφορολόγητο 95.000 ευρώ και συντελεστής 1%,πλέον  όσοι προχωρούν από σήμερα  σε γονικές παροχές ή δωρεές θα μεταβιβάζουν με το ισχύον καθεστώς και θα περιμένουν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου τον Μάρτιο προκειμένου να μάθουν το συνολικό φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν μετά την 1η Μαίου.  

Αντιδράσεις  

Η κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς. Αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως επανειλημμένως είχε καλέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση επέλεξε την χειρίστη κοινοβουλευτική πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.  

Δεν μπορούμε  να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε  κανέναν, από τη στιγμή που  ήταν και προεκλογική δέσμευση  του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρουμε  ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, με προοδευτική κλίμακα και μάλιστα με υψηλό αφορολόγητο... Με δεδομένο ότι είχε προαναγγελθεί αυτού του είδους η φορολόγηση έχει παρατηρηθεί μια σωρεία μεταβιβάσεων μεγάλων περιουσιών έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι πολίτες να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να ωφεληθούν από αυτό το διάστημα, έπρεπε λοιπόν να κερδίσουμε χρόνο υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. 

Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού και για  αποφάσεις που στρέφονται ενάντια  στους μισθωτούς και στους αυτοαπασχολούμενους.  

Ο εκπρόσωπος του  ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι ο  οποιοσδήποτε μπόρεσε, με μόχθο, κόπο, οικονομία και προσπάθεια, να αποκτήσει  ένα κεραμίδι πρέπει όχι μόνο να φορολογείται βάναυσα όσο ζει  καθώς και μετά τον θάνατό του δια της φορολογίας της κληρονομιάς, αλλά επιπροσθέτως να... μαστιγώνεται για το έγκλημά του να είναι νοικοκύρης. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγγειλε την κυβέρνηση ότι μέσω της παλιάς καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK