Η πιο προβλέψιμη κρίση στην Ιστορία
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η πιο προβλέψιμη κρίση στην Ιστορία

Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που δημιουργεί η γιγάντωση του αμερικανικού χρέους έρχονται από έγκυρες και σοβαρές φωνές της οικονομικής ελίτ

Επειδή πρόκειται για τη μεγαλύτερη (και πιο αποτελεσματική) οικονομία στον κόσμο, δεν γίνεται η συζήτηση που κανονικά θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε σε κάποιο άλλο λιγότερο ισχυρό κράτος. Ο λόγος για το αμερικανικό χρέος, τα νούμερα του οποίου προκαλούν ζάλη.

Το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ έφθασε στο 124,3% του ΑΕΠ (στοιχεία Δεκεμβρίου 2023) καθώς αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 4 χρόνια. Το συνολικό δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί στα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια σχέση Χρέους προς ΑΕΠ που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020 αυξήθηκαν περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2019, ενώ οι φορολογικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2023, οι ΗΠΑ πλήρωσαν μόνον για τους τόκους του δημοσίου χρέους 659 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλήρωσαν για τόκους περισσότερα απ’ όσα δαπανούν ως κράτος για την Υγεία. Και η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς τους 3 πρώτους μήνες του 2024 οι ΗΠΑ έχουν ήδη πληρώσει 350 δισ. δολάρια για τόκους του χρέους. Ταυτόχρονα, επειδή διανύουν προεκλογική χρονιά, ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι ανέφικτος, οπότε το αμερικανικό κράτος συνεχίζει να εκδίδει σωρηδόν νέα ομόλογα και προφανώς θα πρέπει να διατηρεί υψηλά επιτόκια ώστε να προσελκύσει επενδυτές.

Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που δημιουργεί η γιγάντωση του χρέους έρχονται από έγκυρες και σοβαρές φωνές της αμερικανικής οικονομικής ελίτ. Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της JP Morgan, ο Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας για το χρέος είπε πως πρόκειται για την «πιο προβλέψιμη κρίση στην Ιστορία». Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, προειδοποίησε και αυτός για το χρέος των ΗΠΑ λέγοντας πως απαιτείται «επείγουσα» δράση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας κρίσης και ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ