Μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα

Αν οι εκλογές οδηγήσουν στην ανάδειξη ισχυρής Κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας, η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει εντυπωσιακές επιδόσεις και έντονα ανοδική πορεία

Η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων που καταγράφηκε στη χώρα την τελευταία τριετία.

Η επενδυτική βαθμίδα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε εθνικό στόχο, θα στρέψει περισσότερα βλέμματα επενδυτών προς την Ελλάδα, επενδυτών που σήμερα κρατούν αποστάσεις από τη χώρα λόγω των καταστατικών που διέπει τη λειτουργία τους. Ήδη οι S&P, Fitch και DBRS μας κατατάσσουν μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία με σταθερές προοπτικές και αρκεί ένας από αυτούς τους οίκους να μας αναβαθμίσει στην επόμενη αξιολόγηση του. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι μόνον “διαβατήριο” για ξένους επενδυτές, αλλά θα έχει αντίκρυσμα και στο κόστος χρήματος με μείωση των επιτοκίων που πληρώνουν σήμερα τράπεζες και επιχειρήσεις.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, οι υποδομές, οι επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία και σε logistics θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα για να μεταβάλλει το οικονομικό της μοντέλο και να θεραπεύσει χρόνιες αδυναμίες.

Οι επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ το 2022 και η οικονομία αποκτά εξωστρέφεια με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αντιπροσωπεύουν το 40% του ΑΕΠ έναντι του 20% το 2010. Στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ Business Pulse 2022 περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας, δήλωσαν πως διαχειρίστηκαν επιτυχώς την κρίση και προσδοκούν ή επιδιώκουν επιχειρηματική ανάπτυξη, έναντι της προσδοκίας για σταθερότητα που ως τώρα έρχονταν πρώτη.

Κλείσιμο
Για πρώτη φορά μετά την κρίση είναι τόσο ευδιάκριτη η διαδικασία μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας με αλλεπάλληλες επιχειρηματικές συμφωνίες. Αρκεί βεβαίως να μην ανακόψουμε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί όπως συχνά κάνουμε στη χώρα και φυσικά να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον λόγω ανόδου επιτοκίων, πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ