Πριν το «Τσεσμέ» και το «Όρουτς Ρέις» η Τουρκία είχε βγάλει το «Χόρα»: «Βυθίστε το», είχε πει ο Παπανδρέου

Πριν το «Τσεσμέ» και το «Όρουτς Ρέις» η Τουρκία είχε βγάλει το «Χόρα»: «Βυθίστε το», είχε πει ο Παπανδρέου

Σαν σήμερα το τουρκικό ερευνητικό «Χόρα» είχε παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το ιστορικό: «Βυθίσατε το Χόρα»

hora_1
Οι προκλήσεις της Τουρκίας με τις παράνομες Navtex και τα «ερευνητικά» πλοία που βγάζει στο Αιγαίο, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι προκλήσεις της δεν ξεκίνησαν με το «Τσεσμέ», το «Όρουτς Ρέις», το «Γιαβούζ» και το «Καστορόν». Μεγάλη κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είχε υπάρξει και το 1976, αναγκάζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου να πει, την ιστορική φράση «βυθίσατε το Χόρα» και να συνεργαστεί (όπως ήθελε η φημολογία της εποχής, δίχως να επιβεβαιωθεί) με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς σαν σήμερα, το τουρκικό «Χόρα» είχε παραβιάσει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Άγκυρα, κλιμάκωνε συνεχώς την ένταση, με αφορμή τα πετρέλαια του Αιγαίου και το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης τους. Με το πρόσχημα των ερευνών, οι Τούρκοι αμφισβήτησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα δυο φορές μέσα σε δέκα χρόνια. Πρώτα το 1976 με το ωκεανογραφικό «Χόρα» και άλλη μια, το 1987 με το «Σισμίκ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης