Αγγελική Φράγκου – Μαρία Αγγελικούση: Δυο Χιώτισσες στην κορυφή του top-10 της ελληνόκτητης ναυτιλίας

Αγγελική Φράγκου – Μαρία Αγγελικούση: Δυο Χιώτισσες στην κορυφή του top-10 της ελληνόκτητης ναυτιλίας

Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της ναυτιλίας, δύο δυναμικές γυναίκες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, ελέγχοντας συνολικά 346 πλοία - Η πορεία και οι επιτυχίες της Αγγελικής Φράγκου και της Μαρίας Αγγελικούση

ellinides_nautilia
Η ναυτιλία θεωρείτο ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Σκληρό επάγγελμα είτε είσαι μπαρκαρισμένος σε πλοίο είτε εργάζεσαι στη στεριά στα γραφεία της εταιρείας. Θέλει στομάχι γερό και νευρικό σύστημα ατσάλινο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Οποιος επισκεφθεί το Hall of Fame της ελληνικής ναυτιλίας θα βρει μόνο άνδρες εφοπλιστές. Στον 21ο αιώνα όμως όλα άλλαξαν. Στην κορυφή όχι μόνο της ελληνόκτητης αλλά και της διεθνούς ναυτιλίας βρίσκονται δύο «καπετάνισσες» από τη ναυτομάνα Χίο. Η Αγγελική Φράγκου και η Μαρία Αγγελικούση. Δεν έχει συμβεί ποτέ. Δύο γυναίκες να κυριαρχούν ελέγχοντας δύο τεράστιους στόλους με συνολικά 346 πλοία! Πιο ισχυρές από τους άνδρες ανταγωνιστές τους.

Η Αγγελική Φράγκου είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης εισηγημένης ναυτιλιακής εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά, της Navios Partners. Συνολικά διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται από 177 πλοία, χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων τόνων. Από αυτά 92 είναι δεξαμενόπλοια, 46 φορτηγά και 39 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Αν προστεθούν τα επτά υπό ναυπήγηση φορτηγά πλοία και τα έξι υπό ναυπήγηση πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο αριθμός τους φτάνει τα 190. Επίσης είναι επικεφαλής τριών εταιρειών, των Maran Dry, Maran Tankers Management Inc. και Maran Gas Maritime Inc., και διαχειρίζεται στόλο 156 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 27 εκατομμυρίων τόνων dw. Από αυτά 49 είναι φορτηγά, 57 μεταφοράς υγρού φορτίου και 50 LNG.

Κλείσιμο
Η ναυτιλία είναι στο DNA τους, στη χιώτικη καταγωγή τους. Αλλωστε ένα νησί-φαινόμενο στο διεθνές επιχειρείν όπως η Χίος, με έκταση 842 τ.χλμ. και πληθυσμό μόνο 51.320 κατοίκους, ελέγχει το 11% του παγκόσμιου στόλου.

Η δύναμη της Χίου φάνηκε για μία ακόμη φορά και στη Lloyd’s List με τις 100 κορυφαίες προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.

Για το 2020 σε αυτήν υπάρχουν συνολικά δώδεκα Ελληνες και Ελληνίδες, εκ των οποίων οι επτά είναι Χιώτες και Χιώτισσες, ποσοστό 58%. Κατά σειρά κατάταξης, ο αείμνηστος Γιάννης Αγγελικούσης, η Αγγελική Φράγκου, ο Πήτερ Λιβανός, ο Θεόδωρος Βενιάμης, η Αννα Αγγελικούση, ο δρ Νίκος Τσάκος και ο Δημήτρης Φαφαλιός.

Αγγελική Φράγκου
Πριν από λίγες ημέρες η Αγγελική Φράγκου είδε να υλοποιείται το σχέδιό της για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά. Πιο συγκεκριμένα, η Navios Maritime Partners L.P. ανακοίνωσε την απόκτηση της Navios Maritime Acquisition Corporation που έχει στόλο με δεξαμενόπλοια. Η κίνηση είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Απρίλιο και απλώς ολοκληρώθηκε και επισήμως.

«Με χαρά ανακοινώνουμε τη μετασχηματιστική αυτή συναλλαγή μέσω της οποίας δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στις ΗΠΑ με 15 διαφορετικούς τύπους πλοίων σε τρεις κλάδους. Περίπου ένα τρίτο του στόλου θα είναι κατανεμημένο μεταξύ των κλάδων φορτηγών πλοίων/dry bulk, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων/containerships και δεξαμενόπλοιων/tankers», δήλωσε η πρόεδρος και CEO του ομίλου Navios και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτός ο συνδυασμός θα έχει ως αποτέλεσμα μια ισχυρότερη και περισσότερο ανθεκτική εταιρεία, μετριάζοντας την κυκλικότητα της ναυλαγοράς για συγκεκριμένους κλάδους πλοίων και δίνοντάς μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Τρία είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης:

α) καλύτερη στρατηγική σε ό,τι αφορά τις ναυλώσεις, β) ευέλικτος ισολογισμός και γ) ευέλικτη στρατηγική ενίσχυσης του στόλου.

Οπως είχε δηλώσει η Χιώτισσα πλοιοκτήτρια την περασμένη άνοιξη όταν ανακοίνωσε την αρχική συμφωνία, «η συναλλαγή δημιουργεί διαφοροποιημένη και μεγαλύτερη βάση περιουσιακών στοιχείων με αυξημένη ικανότητα κερδών. Η διευρυμένη οντότητα θα επωφεληθεί από μια απλοποιημένη κεφαλαιακή και οργανωτική δομή, εξαλείφοντας έτσι το διπλό κόστος. Η οικονομική οντότητα θα έχει βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ μέσω της αύξησης των ταμειακών ροών που υποστηρίζουν την απομόχλευση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, η μεγάλη βάση περιουσιακών στοιχείων θα παρέχει στην οικονομική οντότητα ένα σημαντικό απόθεμα ασφάλειας αξίας. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για τους επενδυτές».

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης