ΟΑΚΑ, 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο στόχος για 40.000 επισκέπτες ημερησίως

ΟΑΚΑ, 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο στόχος για 40.000 επισκέπτες ημερησίως

Οι οικονομικές πτυχές του μεγάλου project των 43 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης - Τα νέα έργα και ο ρόλος των ιδιωτών

mitsotakis_oaka
Έναν υπερτοπικό πόλο που θα αποτελέσει αθλητικό, πολιτιστικό αλλά και τουριστικό προορισμό, ως βασικό σταθμό επίσκεψης και περιήγησης, περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του ΟΑΚΑ, ύψους 43 εκατ. ευρώ, με στόχο να προσελκύει 40.000 επισκέπτες ημερησίως και να κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ στη γύρω περιοχή.

Συνολικά 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς -τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο- απεδείχθησαν πλημμελείς. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα έχουν πια πολλές σταθερές κατασκευές, γιατί ακριβώς κάποιοι μερίμνησαν για το ενδεχόμενο αυτές μετά να μην χρειαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του master plan αλλά και του σχεδίου συνολικής ανάπλασης του ΟΑΚΑ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με 43 εκατ. ευρώ.

Με βάση λοιπόν το master plan, πέραν του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου του Αμαρουσίου που εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα προβλέπονται σημαντικές αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με αντικατάσταση υλικών με φιλικότερα περιβαλλοντικά, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με αύξηση από 20% έως 30% και νέες φυτεύσεις, ανάπλαση των ανοικτών χώρων, δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής.
before
after
Κλείσιμο


Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ. Κρίσιμη είναι η συντήρηση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου και η επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα που απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση και δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση τα τελευταία 17 χρόνια. Η ενεργειακή αναβάθμιση στο κεντρικό στάδιο θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

Στην παρουσίαση του master plan την περασμένη Τρίτη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ‘’τριπλό αποτύπωμα’’ της παρέμβασης – οικολογικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό. Σε σχέση με την αναπτυξιακή πτυχή του έργου, σημειώνεται ότι το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατ. ευρώ ετησίως- πέραν φυσικά του μεγάλου ‘’ενεργειακού’’ αποτυπώματος. Πλέον, σκοπός είναι ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στην πενταετία να παράγει κέρδη 25%, με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας τμήματα του συγκροτήματος που μπορεί να φέρουν επιπλέον έσοδα.

Ενδεικτικά, το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, για το οποίο προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του, στόχος είναι «η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτικού, κέντρο υπερτοπικής αναφοράς και συμπληρωματικές του Ολυμπιακού πόλου δράσεις και επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων», όπως αναφέρεται στο master plan. Με τις με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να κινητοποιηθούν ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατ. ευρώ.


Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης