Οικογένεια Παπαγεωργίου: Σε πλειστηριασμό ξανά το εμπορικό κέντρο «Avenue»

Οικογένεια Παπαγεωργίου: Σε πλειστηριασμό ξανά το εμπορικό κέντρο «Avenue»

Από τη Sanyo Hellas και τις επενδύσεις στο club «Lohan», στον πλειστηριασμό 23 καταστημάτων στο γνωστό εμπορικό κέντρο της Κηφισίας - Η διαδρομή από το ιστορικό χωριό Τρόπαια της Αρκαδίας, η άνοδος και η πτώση της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας

avenue
Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από το 1971, όταν οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου έβαλαν τα θεμέλια της Sanyo Hellas, αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα του φημισμένου, τότε, ιαπωνικού ομίλου στην Ελλάδα. Ηταν μια εποχή που το brand αποτελούσε διαβατήριο ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία. Οι Παπαγεωργίου, άνθρωποι εργατικοί και διορατικοί, δεν έμειναν σε αυτό. Αντίθετα, στην πορεία των χρόνων έχτισαν μια μικρή αυτοκρατορία με ισχυρό εκτόπισμα στο επιχειρηματικό στερέωμα και πλοκάμια σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αγοράς: από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το real estate και από τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και την παραγωγή CD-R και DVD μέχρι τη ναυτιλία, αλλά και με σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε διάφορες επιχειρήσεις.

Τα γενέθλια των 50 χρόνων της Sanyo Hellas, η οποία από το 1998 έγινε εταιρεία συμμετοχών και το 2013 μετονομάστηκε σε Τρόπαια Συμμετοχική -παραπέμποντας στα Τρόπαια Αρκαδίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας-, έχουν ωστόσο πικρή γεύση. Και αυτό καθώς από όλο το οικοδόμημα δραστηριοτήτων και συμμετοχών έχουν μείνει ελάχιστα, με βασικότερο το εμπορικό κέντρο «Avenue», το οποίο και αυτό χάνεται τμηματικά.

Οι business του Ντένη

Ενα χαρακτηριστικό της οικογένειας Παπαγεωργίου είναι ότι κινείται πάντα με χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τα κοσμικά φλας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η βάφτιση των δίδυμων κοριτσιών της Βίβιαν Παπαγεωργίου και του Θάσου Παπούη, προ διετίας, στην εντυπωσιακή βίλα της Εκάλης. Σε αντίθεση με το low profile των υπολοίπων, όμως, ο αδελφός της Βίβιαν, Ντένης Παπαγεωργίου, έχει μαγνητίσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας είτε με τις glamorous και ενίοτε «θορυβώδεις» σχέσεις του είτε με τις προσωπικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Κλείσιμο
Γεννημένος τον Μάρτιο του 1984 στις ΗΠΑ μεγάλωσε σε μια οικογένεια με αγάπη, αλλά και αυστηρές αρχές. «Δεν έκανα ποτέ ό,τι ήθελα. Πάντα υπήρχε έλεγχος. Αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου ήταν να προσέχω τον εαυτό μου, να είμαι ευγενής και να σέβομαι τους γύρω μου», είχε δηλώσει στο παρελθόν. Από τα 16 του άρχισε να έρχεται σε επαφή με την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς ο πατέρας του ήθελε να αποκτήσει άμεση εμπειρία. Ετσι τα καλοκαίρια δούλευε στη Sanyo Hellas, από τις αποθήκες μέχρι σε εξωτερικές δουλειές.

«Ο πατέρας μου ήθελε να δω τη δουλειά απ’ όλα τα πόστα, ώστε να ψηθώ, να κατανοήσω όλα τα στάδια της οργάνωσης, να γαλουχηθώ σωστά», έχει παραδεχτεί. Μετά το Λύκειο σπούδασε Οικονομικά στο Deree, στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και αφού την ολοκλήρωσε επέστρεψε στον όμιλο. Γύρω στο 2010, όμως, ήρθε η πρώτη ανατροπή. Αποφάσισε να εγκαταλείψει τις βίλες και τα πολυτελή γραφεία και έφυγε για το Μάλι της Αφρικής προκειμένου να βοηθήσει τα πάμφτωχα παιδιά της περιοχής. Εκείνος και τα ξαδέλφια του είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να στηρίξουν κάποια χωριά του Μάλι στέλνοντας φαγητό, ρούχα, παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης. Για τον ίδιο ήταν πέρα από μια αποστολή προσφοράς και ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

«Είδα για πρώτη φορά τη δύσκολη και σκληρή όψη της καθημερινότητας σε μια χώρα όπου οι κάτοικοι δεν έχουν καν τα βασικά αγαθά. Ταυτόχρονα συνειδητοποίησα πόση ευτυχία μπορεί να υπάρχει μέσα σε μια απόλυτα απλουστευμένη καθημερινότητα», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Εκεί έμεινε για περίπου ενάμιση χρόνο.

Από την Αφρική στη… Μύκονο

Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, δεν γύρισε στον όμιλο της οικογένειας και ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Ετσι, άνοιξε πανιά για τον χώρο της εστίασης μαζί με μια ομάδα συνεργατών του. Η Rakkan Ο.Ε. συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2012 με την επωνυμία Δ. Παππάς-Δ. Παπαγεωργίου Ο.Ε., διακριτικό τίτλο Koun και μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ. Σκοπός της εταιρείας ήταν η λειτουργία και εκμετάλλευση εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, μπαρ και γενικά χώρων εστίασης.

Ετσι, προέκυψε το fusion ιαπωνικό εστιατόριο «Rakkan» στην Κηφισιά, ενώ ακολούθησαν και άλλα όπως το «Tesoro Mio», ένα all day ιταλικό εστιατόριο, επίσης στο κέντρο της Κηφισιάς. Τον Οκτώβριο του 2014 ο Δ. Παππάς αποχώρησε και το ποσοστό του (40%) μεταβιβάστηκε στους άλλους μετόχους, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος και Βίβιαν Παπαγεωργίου καθώς και οι αδελφοί Σιγάλα. Στις 13 Νοεμβρίου του 2018, ωστόσο, αποφασίστηκε η λύση της εταιρείας χωρίς στάδιο εκκαθάρισης. Το 2016 είχε προηγηθεί το μεγάλο πέρασμα στον πλανήτη «Mykonos». Η ευκαιρία δόθηκε όταν έκλεισε το restaurant-beach club «Monarch» στην κοσμική παραλία Καλό Λιβάδι, ανοίγοντας τον δρόμο για να επεκταθεί εκεί το «Rakkan» της Μυκόνου, αφού αποξηλώθηκαν όλες οι παλιές υποδομές και στήθηκαν καινούριες με πανάκριβα υλικά.

Το opening ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα για το Νησί των Ανέμων τον Ιούνιο του 2016, με την επιχείρηση να καθιερώνεται γρήγορα ανάμεσα στα καυτά meeting points. Η εταιρεία Rakkan Mykonos Ε.Ε. συστάθηκε τον Ιούνιο του 2016 με μετόχους τους Διονύση Παπαγεωργίου, Βίβιαν Παπαγεωργίου και Γεώργιο Παπαγεωργίου με ποσοστά 22% έκαστος, τους Γιώργο και Κυριάκο Σιγάλα που είχαν από 15% και τον Παναγιώτη Σιγούρο με 4%.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης