Απόλυτα νόμιμη η επιδότηση κομίστρου σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο

beat_advertorial

To Ανώτατο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης κρίνοντας σε τελευταίο βαθμό δικαιώνει τη Mytaxi:
αποτελεί ψηφιακή εφαρμογή διαμεσολάβησης και όχι εταιρεία παροχής μεταφορών – η περιστασιακή επιδότηση κομίστρου δε συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμού ούτε παραβίαση της νομοθεσίας περί καθορισμού κομίστρου.

Το Δικαστήριο με την σημαντική αυτή απόφαση έκρινε επίσης ότι:

- H Mytaxi δεν είναι υπηρεσία μεταφορικού έργου (ταξί) αλλά υπηρεσία διαμεσολάβησης

- Με την επιδότηση κομίστρου από την πλατφόρμα διαμεσολάβησης δεν συντελείται παράβαση νόμου, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ταξί εισπράττουν το σύνολο του κομίστρου. Ο τρόπος καταβολής του κομίστρου σε αυτές δεν αναιρεί την κρίση αυτή του δικαστηρίου.

- H ομαλή λειτουργία της αγοράς των ταξί δεν επηρεάζεται από τις προωθητικές ενέργειες επιδότησης της Mytaxi. Όσο οι επιχειρήσεις ταξί διαθέτουν εναλλακτικές επιλογές υπηρεσιών διαμεσολάβησης, δεν τίθεται θέμα περιορισμού του ανταγωνισμού στον τομέα υπηρεσιών μίσθωσης ταξί.

- Δε δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από τις προωθητικές ενέργειες της Mytaxi, δεδομένου ότι οι ενέργειες αυτές ήταν περιορισμένες τόσο τοπικά όσο και χρονικά και συνεπώς δεν κινδυνεύουν να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές της Mytaxi.

Σε μια υπόθεση η οποία συζητήθηκε ιδιαίτερα έντονα και στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί αστικών μεταφορών, το οποίο ψηφίστηκε στις 22.3.18 από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 29.3.2018 στο ΦΕΚ, το Ανώτατο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο έδωσε την ίδια μέρα, Παρασκευή 29.3.208 σε τρίτο βαθμό (αναιρετικά) την αμετάκλητη απόφασή του (66/2018) στο ίδιο ερώτημα του κατά πόσο οι ενέργειες επιδότησης κομίστρου από τη Mytaxi, εταιρείας του ομίλου της ΒΕΑΤ συνιστούν πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Επισημαίνεται ότι η τάση της Γερμανικής Νομολογίας για το θέμα των εκπτώσεων ή επιδοτήσεων κομίστρου έτυχε ιδιαίτερης αναφοράς και στο πλαίσιο των τοποθετήσεων των φορέων (ΠΟΕΙΤΑ) κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις μεταφορές στη Βουλή, στις 14.3.2018.

Με πραγματικά περιστατικά παρεμφερή με αυτά της Mytaxi στην Ελλάδα και νομικό/νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών ταξί αντίστοιχα ρυθμισμένο, η απόφαση του Γερμανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ξεκάθαρη και δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της Mytaxi:

Οι περιορισμένες χρονικά και τοπικά προωθητικές ενέργειες επιδότησης του κομίστρου των ταξί δεν παραβιάζουν τις διατάξεις περί νομοθετικά ρυθμιζόμενου κομίστρου, δεν συνιστούν πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και δεν καθιστούν τον πάροχο των εκπτώσεων αυτών εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου.

Συγκεκριμένα κρίθηκαν τα εξής:

Η Mytaxi, στην οποία ανήκει η Beat, δεν δύναται να θεωρηθεί εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς, αλλά υπηρεσία διαμεσολάβησης, σύμφωνα και με τη νέα απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, που ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Φρανκφούρτης. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Mytaxi είναι μία ψηφιακή εφαρμογή διαμεσολάβησης μεταξύ των επιβατών και των Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης (ταξί).

Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω σημαντική απόφαση, η επιδότηση του κομίστρου δεν παραβαίνει τον νόμο περί κομίστρου, διότι οι επιχειρήσεις ταξί εισπράττουν εν τέλει το σύνολο του κομίστρου και, ως εκ τούτου, οι όποιες επιδοτήσεις κομίστρου είναι επ’ ωφελεία του καταναλωτικού κοινού και καθ’ όλα νόμιμες. Ο τρόπος πληρωμής του κομίστρου είναι άνευ σημασίας, αποφαίνεται το Δικαστήριο, εφόσον το κόμιστρο καταβάλλεται στο ακέραιο. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν υφίσταται πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού από τη Mytaxi, καθώς απουσιάζουν εκείνες οι συνθήκες που θα χαρακτήριζαν τις ενέργειές της ως αντιανταγωνιστικές, δεδομένου ότι αυτές ήταν περιορισμένες τόσο τοπικά όσο και χρονικά.

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η ομαλή λειτουργία της αγοράς των ταξί δεν επηρεάζεται από τις προωθητικές ενέργειες επιδότησης της Mytaxi, με το σκεπτικό ότι οι επιχειρήσεις ταξί διαθέτουν επαρκείς επιλογές συνεργασίας με παρόχους υπηρεσιών διαμεσολάβησης και κατά συνέπεια δεν υφίσταται κάποιος περιορισμός του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά.

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί δικαίωση των νομικών θέσεων της Mytaxi και της ΒΕΑΤ με τις οποίες τελικά ωφελούμενοι είναι οι ίδιοι οι οδηγοί ταξί και οι καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tep2

Δύο Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στην Κρήτη αναβάθμισε με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο φορέας «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», με τη χρηματοδότηση του Ομίλου ΟΤΕ. Τα δύο ΤΕΠ στεγάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν φροντίδα σε περίπου 20 χιλιάδες παιδιά τον χρόνο.

tstsw

Εάν κάποιος επισκεφτεί το τμήμα των παιδικών βιβλίων στα βιβλιοπωλεία, θα εντυπωσιαστεί τόσο με το εύρος όσο και με την ποιότητα των σύγχρονων εκδόσεων. Στο Public, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρει πάνω από 20.000 παιδικά βιβλία για παιδιά από 0 έως 15 χρονών, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

nrg4

Η εταιρεία ρεύματος nrg αποτελεί το μοναδικό πάροχο ρεύματος και φυσικού αερίου στην αγορά που προσφέρει πρόγραμμα επιβράβευσης. Ως μέλος του Shell Smart Club, η nrg φέρνει μοναδικές προσφορές για οικιακούς καταναλωτές, αλλά και για επιχειρήσεις, καθώς, με κάθε νέα σύνδεση στην εταιρεία, οι καταναλωτές θα κερδίζουν αυτόματα έως 5.000 πόντους Smart, αλλά και επιπλέον πόντους Smart κάθε μήνα με την εξόφληση του λογαριασμού τους.

ippodromos

Σύσσωμη η ιπποδρομιακή κοινότητα υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την ψήφιση από τη Βουλή των ρυθμίσεων για τη λειτουργία του Ιπποδρόμου. Με την εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, μια νέα σελίδα γυρίζει για τις ελληνικές ιπποδρομίες, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του ιπποδρόμου και εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής ιπποδρομιακής κοινότητας.

1