Με καινοτόμες τεχνολογίες η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την ποιότητα του νερού

Με καινοτόμες τεχνολογίες η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την ποιότητα του νερού

Η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να εκπλήσσει με τη διαρκή καινοτομία της για τη διασφάλιση κορυφαίας ποιότητας νερού στους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και ευρύτερα

eydap34343
Διαθέτει προηγμένα συστήματα ελέγχου, ενώ βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση, ώστε να εμπλουτίσει τη γκάμα της με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, που δείχνουν το δρόμο προς την αειφόρο ανάπτυξη. Στρατηγική επιδίωξη είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η  ενσωμάτωση της κουλτούρας καινοτομίας.

Μέσω του ερευνητικού προγράμματος INTCATCH, η ΕΥΔΑΠ έχει στη διάθεσή της, δύο ρομποτικά σκάφη, που ελέγχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, ενώ πρόσφατα, πρωτοπόρησε για μια ακόμα φορά, καθώς στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος MONOCLE, φιλοξένησε μια επίδειξη ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού της Λίμνης Μαραθώνα, από εναέριο επαγγελματικό drone, με υψηλής ευκρίνειας κάμερες, κάνοντας συνδυαστική χρήση των δικών της ρομποτικών σκαφών. Στόχος της δράσης ήταν, να εφαρμοστεί για πρώτη φορά έλεγχος των υδάτων, με ταυτόχρονη χρήση δύο καινοτόμων και αξιόπιστων τεχνολογικών εργαλείων.

Την επίδειξη του εναέριου drone πραγματοποίησαν πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας της εταιρείας Aerata Aerial Assessment Solutions, στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην Λίμνη Μαραθώνα, στις 15 Ιουνίου 2022. Στελέχη κι εργαζόμενοι της εταιρείας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία, με την οποία γίνεται ο έλεγχος με τα καινοτόμα εργαλεία, όσο το drone και το ρομποτικό σκάφος σάρωναν τα επιφανειακά νερά του Ταμιευτήρα της Λίμνης Μαραθώνα, κατά μήκος του φράγματος. Στο τέλος της επίδειξης συγκεντρώθηκαν δεδομένα και προέκυψαν σε πραγματικό χρόνο σημαντικά συμπεράσματα που απέδειξαν την πολύ καλή ποιοτική κατάσταση του υδάτινου σώματος του Μαραθώνα.
15062022_0043
15062022_0065
Κλείσιμο

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γιώργος Σαχίνης, Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ δήλωσε:

«Η Αθήνα έχει την ευλογία να έχει καλά νερά. Παρ’ όλα αυτά πάγια δέσμευση της ΕΥΔΑΠ είναι να παρακολουθεί στενά την ποιότητα των υδάτων. Τέτοιου είδους τεχνολογίες όπως είναι το εναέριο drone βοηθούν για να προλαμβάνουμε την τάση και να εξασφαλίζουμε τη βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων, η οποία είναι συνυφασμένη με τη διαχείριση ενέργειας. Όσο καλύτερη διαχείριση κάνεις αξιοποιώντας τους πόρους είναι προς όφελος της βιώσιμης διαχείρισης κι αυτό πρέπει να μπει στην κουλτούρα των καταναλωτών.»

Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Λύτρας, Αναπληρωτής Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι:

«Η κανονιστική συμμόρφωση, η προστασία της ποιότητας των υδατικών πόρων και η προστασία βιότοπων και βιοποικιλότητας είναι πάντα μέσα στους στρατηγικούς στόχους της ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία οφείλει και θέλει να διασφαλίζει την ποιότητα του νερού κατά μήκος όλου του συστήματος μεταφοράς και διανομής και να ενισχύει την ανθεκτικότητα κατά τη διαχείριση του κύκλου του νερού. Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοξενούμε σήμερα μια επίδειξη του ερευνητικού έργου MONOCLE όπου γίνεται έλεγχος ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού με τη χρήση ειδικών καμερών και drones, με παράλληλη εφαρμογή των δικών μας καινοτόμων μεθόδων ελέγχου ποιότητας επιφανειακών υδάτων με αυτόματα ρομποτικά σκάφη. Η ΕΥΔΑΠ στοχεύει πάντα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ενσωμάτωση της κουλτούρας καινοτομίας με αποτέλεσμα τη διαρκή βελτίωση στις επιχειρησιακές πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες. Επιπλέον, επιζητά τη δημιουργία νέων συμμαχιών με άλλες εταιρείες ύδρευσης και πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα».

Η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πολιτικής και με δεδομένες τις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας, εξελίσσεται και συμμετέχει πλέον σε έργα ενέργειας, κατασκευάζοντας φωτοβολταϊκά πάρκα, βελτιώνοντας την απόδοση των αντλιοστασίων της, σχεδιάζοντας τη λειτουργία της βάσει ΑΙ συστημάτων και μελετώντας την συμμετοχή της στην παραγωγή e-fuels και υδρογόνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης