«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: Πρωτοβουλία διεθνών προδιαγραφών για τα πλαστικά μίας χρήσης

«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: Πρωτοβουλία διεθνών προδιαγραφών για τα πλαστικά μίας χρήσης

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα για την αλόγιστη απόρριψη πλαστικών μιας χρήσης, που πραγματοποιείται από την Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και την British American Tobacco Hellas, συνδέει την ευαισθητοποίηση με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, δορυφορικού προγράμματος

praxeis__1_
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την επιλογή της περιοχής της Ραφήνας, πραγματοποιείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για το περιβάλλον, οι «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διεθνών προδιαγραφών γύρω από την αλόγιστη απόρριψη των πλαστικών μιας χρήσης, που περιλαμβάνει ειδικούς συλλεκτήρες για τα αποτσίγαρα, ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και ένα καινοτόμο δορυφορικό πρόγραμμα που μέσω χρήσης υψηλής τεχνολογίας «υποδεικνύει» τις περιοχές που είναι περισσότερο περιβαλλοντικά επιβαρυμένες.

Η περιοχή της Ραφήνας επελέγη λόγω του ότι περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό μόνιμων κατοίκων και, παράλληλα, λόγω του λιμανιού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ταξιδιωτών, η παρουσία των οποίων αντανακλάται και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, σε κεντρικά σημεία της Ραφήνας τοποθετήθηκαν ειδικοί συλλεκτήρες για τα αποτσίγαρα και σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Κάθε χρόνο ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αποτσίγαρα καταλήγει στο περιβάλλον. Η ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια «μικρή πράξη», αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα «μεγάλο έγκλημα» με σημαντικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς μεγάλο μέρος από αυτά τα τοξικά απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα όπου παραμένουν πολλά χρόνια μέχρι να διασπαστούν, με «αθώα θύματα» πουλιά και ψάρια που τα καταναλώνουν ως τροφή.

praxeis__2_


Το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», που πραγματοποιείται από την Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, την Επιτροπή Βιώσιμο Περιβάλλον Ραφήνας-Πικερμίου και την BAT Hellas, αναπτύσσεται στην περιοχή της Ραφήνας, μια περιοχή με εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ζητήματα της θαλάσσιας ρύπανσης, που συνδυάζει μελέτη και ευαισθητοποίηση γύρω από την αλόγιστη απόρριψη των πλαστικών μίας χρήσης, στην κατεύθυνση της συμβολής στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αυτόν τον σκοπό.
Η έναρξη του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί συμβολικά στη διάρκεια του καλοκαιριού με την τοποθέτηση μιας πρωτότυπης κατασκευής στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, μιας πραγματικής «σκηνής εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα όπως ψάρια και χελώνες, τοποθετήθηκε το πιστό αντίγραφο ενός γιγαντιαίου αποτσίγαρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείσιμο
Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που η περιοχή μας επελέγη για την ανάπτυξη αυτού του καινοτόμου προγράμματος που μας προτάθηκε από περιβαλλοντικούς φορείς και το οποίο άμεσα υιοθετήσαμε προγραμματικά, ώστε να μεταφερθούν τα σωστά μηνύματα κατά της αλόγιστης απόρριψης των πλαστικών μιας χρήσης στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και, στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια που ξεκινήσαμε ελπίζουμε να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αυτό».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε., κα Δέσποινα Γκικάκη, δήλωσε: «Ως εκπρόσωπος του φορέα διαχείρισης περιοχών και τμημάτων της πόλης που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε ενεργά σε μια τέτοια πρωτοβουλία, με την τοποθέτηση συλλεκτήρων αποτσίγαρων στη χερσαία ζώνη, ώστε να συμβάλουμε και εμείς με τη σειρά μας στην εξάλειψη τέτοιου είδους εγκλημάτων που συντελούνται ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος».

praxeis__1_


Ο Πρόεδρος της Aegean Rebreath, κ. Γιώργος Σαρελάκος, σημείωσε: «Στόχος είναι η μεγαλύτερη κατανόηση ότι η θαλάσσια ρύπανση ξεκινάει πρωτίστως από την ξηρά και πώς μπορεί η πρόληψη να συμβάλλει. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με οδηγό πρακτικές λύσεις σε πολυσύχναστα σημεία της περιοχής».

Ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της BAT Hellas, κ. Στέφανος Διανέλλος, ανέφερε: «Η βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών συνδέεται άμεσα με τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες όπως οι «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» έρχονται να αναδείξουν το ζήτημα της αλόγιστης απόρριψης των πλαστικών μίας χρήσης και να τονίσουν τον ρόλο που έχει ο κάθε πολίτης σε αυτή την κοινή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και σειρά δράσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές εντός της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα Ραφήνας, δικαιοδοσίας της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε., όπως η διευρυμένη πρωτοβουλία καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες για τη συλλογή και καταμέτρηση αποτσίγαρων στην κεντρική παραλία της Ραφήνας, με στόχο την ενίσχυση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις μετρήσεις υψηλής τεχνολογίας μέσω δορυφορικών συστημάτων σχετικά με την απόρριψη αποτσίγαρων στην παράκτια ζώνη.

Οι μετρήσεις αυτές δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα της αλόγιστης απόρριψης αποτσίγαρων και παράλληλα επιτρέπουν τον σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η δράση ενισχύθηκε με τον καθαρισμό της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος από κάθε είδους απορρίμματα που επιβάρυναν το σημείο, όπως πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, καθώς και με τη συλλογή δείγματος μικροπλαστικών από την παραλία.

Αύριο (A Better Tomorrow) στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης