PROTOTHEMA

Ζωή

Επιλογή Κατηγορίας

Από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ

Μαθητές παρουσίασαν μαθηματική φόρμουλα για το τέλειο ψήσιμο... πατάτας!

Μαθητές παρουσίασαν μαθηματική φόρμουλα για το τέλειο ψήσιμο... πατάτας!

Το μυστικό για να γίνονται τραγανές και πιο νόστιμες

Πόση ώρα χρειάζονται τηγάνισμα ή ψήσιμο; Με ελαιόλαδον ή ηλιέλαιο; Να είναι τραγανές ή όχι; Λεπτές ή χοντροκομμένες; Να πάρουν χρώμα και αν, ποιο είναι το ιδανικό; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα βρίσκουν την... απάντησή τους στα... μαθηματικά! Δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για μία πατέντα που παρουσίασαν μαθητές, οι οποίοι βρήκαν τη μαθηματική φόρμουλα για το τέλειο... ψήσιμο της πατάτας!


Οι σπουδαστές του Edge Hotel School, του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, σε συνεργασία με το Samuel Whitbread School in Bedfordshire, αναζήτησαν και βρήκαν τον μαθηματικό τύπο, μέσω του οποίου καθορίζονται οι ακριβείς κινήσεις για το τέλειο ψήσιμο της πατάτας.

Όπως φαίνεται, βρήκαν ακριβώς το πόσο πρέπει να ψηθούν, σε τι θερμοκρασία και με τι υλικά.

Το μυστικό, όπως είπαν οι μαθητές, είναι η αύξηση της επιφάνειας της πατάτας, η οποία επιτυγχάνεται με το κόψιμο σε γωνία 30 μοιρών.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατά 65% η επιφάνεια της πατάτας και έτσι γίνεται πιο τραγανή και βέβαια πολύ πιο γευστική.

Η μαθηματική φόρμουλα που παρουσίασαν τα παιδιά για το ψήσιμο της πατάτας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών σεφ τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο εξωτερικό, ενώ οι μαθητές κάνουν λόγο για νέο... στυλ πατάτας, η οποία θα γίνει ανάρπαστη τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως, να κάνει πλούσιους τους ίδιους.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία