16 τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση

16 τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση

Δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών

16 τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες αρετές, τις οποίες μπορεί να εμφυσήσει ένας γονιός στο παιδί του. 

Το πώς, όμως, μπορεί να καταφέρει ένας γονιός κάτι τέτοιο, απαντά ο Carl Pickhardt, ένας ψυχολόγος και συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων για γονείς. Ο ίδιος τονίζει πως ένα παιδί που δεν διαθέτει μεγάλη αυτοπεποίθηση, θα είναι σε όλη του τη ζωή διστακτικό στο να αναλαμβάνει νέες προκλήσεις, καθώς πάντα θα το φοβίζει η πιθανότητα της αποτυχίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του: «Οι εχθροί της αυτοπεποίθησης είναι η αποθάρρυνση και ο φόβος. Επομένως, σαν γονείς, η δουλειά σας είναι να εμψυχώνετε και να στηρίζετε το παιδί σας κάθε φορά που επιχειρεί κάτι που το δυσκολεύει
Κλείσιμο
».



Ο Pickhardt, μάλιστα, αποκαλύπτει τους 16 καλύτερους τρόπους για να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, οι οποίοι είναι:

1. Εκτιμήστε την προσπάθεια του τόσο σε περίπτωση επιτυχίας, όσο και σε περίπτωση αποτυχίας
Είτε το παιδί σας βρίσκεται στην πλευρά των νικητών, είτε στην πλευρά των ηττημένων, αυτό που θα αποζητά πάντα είναι η δική σας επιβράβευση. Ένα παιδί δεν θα πρέπει να αισθάνεται ποτέ ντροπή μετά από μια ήττα ή ένα λάθος που μπορεί να κάνει.

2. Ενθαρρύνετέ το να εξασκείται διαρκώς
Όπως εξηγεί ο Pickhardt: «Η εξάσκηση και η συνεχής προσπάθεια ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού πως θα επέλθει βελτίωση».

3. Αφήστε το να βρει μόνο του λύση στα προβλήματά του
Αν ξεκινήσετε να λύνετε εσείς όλα τα προβλήματα των παιδιών σας, τότε θα μάθουν πως δεν χρειάζεται εκείνα να ασχοληθούν με οτιδήποτε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν αυτοπεποίθηση να ασχοληθούν μόνα τους με κάτι που τους φαίνεται δύσκολο ή απαιτητικό.

4. Αφήστε τα να συμπεριφέρονται ανάλογα με την ηλικία τους
Μην έχετε την απαίτηση να συμπεριφέρεται το παιδί σας με την ωριμότητα ενός ενήλικα. Όπως τονίζει και ο Pickhardt: «Η υπερπροσπάθεια ενός παιδιού να είναι αντάξιο των υπερβολικών προσδοκιών των γονιών του μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση του».



5. Να το ενθαρρύνετε να έχει περιέργεια

Καμιά φορά οι συνεχείς ερωτήσεις των μικρών παιδιών μπορεί να κουράζουν τους γονείς τους. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Paul Harris από το πανεπιστήμιο του Harvard, το να κάνει ένα παιδί ερωτήσεις είναι καίριο για την ανάπτυξη του, καθώς συνειδητοποιεί ότι διαρκώς υπάρχουν νέα, ενδιαφέροντα πράγματα για να μάθει.

6. Προσφέρετέ του νέες προκλήσεις
Δείξτε στο παιδί σας πως για να επιτύχει ένα μεγάλο κατόρθωμα θα πρέπει να επιτύχει πρώτα πολλά, μικρά και πιο εύκολα κατορθώματα. Για παράδειγμα για να καταφέρει να κάνει ποδήλατο, πρέπει πρώτα να κατορθώσει να κάνει ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες.

7. Να αποφεύγετε να κάνετε εξαιρέσεις για το παιδί σας ή να του δείχνετε τον εύκολο δρόμο
Δεν θα πρέπει να δείχνετε στο παιδί σας ειδική μεταχείριση, με εξαιρέσεις ή με το να του δείχνετε τον εύκολο δρόμο για να πετύχει κάτι. Η αυτοπεποίθησή του όταν κατορθώσει κάτι που θα το δυσκολέψει, θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο.

8. Ποτέ μην επικρίνετε τις επιδόσεις του
Τίποτα δεν μειώνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, περισσότερο από να κριτικάρετε και να επικρίνετε τις επιδόσεις του. Αντί αυτού, θα πρέπει να του δίνετε χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να βελτιωθεί.



9. Αντιμετωπίστε τα λάθη του ως μαθήματα για το μέλλον

Στην παιδική ηλικία όλα τα λάθη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρίες μάθησης. Μάλιστα, είναι επιθυμητό ένα παιδί να κάνει λάθη, ώστε να μην είναι άμαθο στις αποτυχίες αλλά και για να γνωρίζει πώς να χειριστεί παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

10. Ανοίξτε του τον δρόμο σε νέες εμπειρίες
Όπως τονίζει ο Pickhardt, σαν γονείς έχετε την υποχρέωση να εκθέτετε το παιδί σας σε νέες εμπειρίες και προκλήσεις διαρκώς, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένο, όταν αργότερα βγει στη ζωή. Είναι στο χέρι σας να του διδάξετε πως οτιδήποτε νέο και φαινομενικά δύσκολο, μπορεί να το καταφέρει.

11. Να είστε σωστό πρότυπο για το παιδί σας
Είστε αναμφισβήτητα ο ήρωας του παιδιού σας. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυνατή επιρροή που έχετε στο παιδί σας, ώστε να του διδάξετε αυτά που γνωρίζετε καλύτερα να κάνετε. Το να βλέπει το παιδί σας εσάς να είστε επιτυχής, το κάνει να θέλει να σας μοιάσει.

12. Μην του δείχνετε όταν ανησυχείτε για αυτό
Συχνά το άγχος των γονιών για τα παιδιά τους, μπορεί να τα συγκρατούν από το να επιχειρούν νέα πράγματα, που φαντάζουν δύσκολα ή ακόμα και τρομακτικά.

13. Βοηθήστε τα να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες
Είναι απαραίτητο να μάθετε στα παιδιά σας πως η ζωή δεν είναι μόνο ρόδινη και πως οι αποτυχίες είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν. Επομένως θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας να μην απογοητεύεται από μια αποτυχία, αλλά να πεισμώνει περισσότερο.

14. Προσφέρετε τη βοήθεια σας, αλλά με μέτρο
Το να βοηθάτε υπερβολικά το παιδί σας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον χαρακτήρα του αργότερα. Κάθε παιδί θα πρέπει να μάθει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, γνωρίζοντας ωστόσο ότι φυλάτε πάντα τα νώτα του.

15. Επικροτείστε το όταν δοκιμάζει κάτι καινούριο 
Όταν το παιδί σας αναλαμβάνει ένα νέο εγχείρημα, σίγουρα νιώθει ανασφάλεια και ίσως φόβο. Είναι καθήκον του γονιού να το εμψυχώσει δίνοντας του συγχαρητήρια για το θάρρος του να αναλάβει κάτι νέο και απαιτητικό.



16. Να είστε απαιτητικοί, αλλά όχι αυστηροί
Η αυτοπεποίθηση του παιδιού εξαρτάται κατά πολύ από τον χαρακτήρα του γονέα. Όταν εσείς έχετε προσδοκίες και απαιτήσεις από αυτό, τότε εκείνο παλεύει να σας βγάλει ασπροπρόσωπο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και η αυτοπεποίθηση του. Όταν αντίθετα, είστε αυστηροί και ίσως επικριτικοί, τότε το παιδί καταλήγει φοβισμένο, χωρίς καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης