Πόσες ώρες ύπνου εγγυώνται την επιτυχία;

Πόσες ώρες ύπνου εγγυώνται την επιτυχία;

Τη στιγμή που κάποιοι επιμένουν ότι τα καταφέρνουν κάτι παραπάνω από καλά-  με τρεις και τέσσερις ώρες ύπνου- για κάποιους άλλους η επόμενη μέρα μετά από έναν ελλιπή ύπνο μοιάζει με Γολγοθά! Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε τελικά; Τέσσερις ή οχτώ;

Πόσες ώρες ύπνου εγγυώνται την επιτυχία;
Δεν είναι λίγοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες -ανάμεσα τους η  Martha Stewart και ο Donald Trump - που καυχώνται ότι κοιμούνται μόνο τρεις ή τέσσερις ώρες τη νύχτα, καθώς όπως λένε η επιτυχία δεν πρόκειται να έρθει αν δεν θυσιάσει κανείς ώρες από τον ύπνο του και την ξεκούραση του. Μύθος ή αλήθεια;

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και κορυφαίο ερευνητή του ύπνου στην Αμερική, David Dinges, οι λιγότερες ώρες ύπνου δεν φέρνουν την επιτυχία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι  περισσότεροι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πού ζουν στον κόσμο, χρειάζονται περίπου οκτώ ώρες ύπνου για να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ενώ μόνο για το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φυσικό (έτσι είναι ρυθμισμένο το βιολογικό τους ρολόι) να κοιμούνται λιγότερο από πέντε ή τέσσερις ώρες την ημέρα.

Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο διευθυντής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, Eric Olson. «Ο ελλιπής ύπνος έχει αντίκτυπο στην επόμενη ημέρα. Η συγκέντρωση και η επιδεξιότητα είναι τα πρώτα που κλονίζονται στους ανθρώπους που δεν κλείνουν εφτά ή οχτώ ώρες ύπνου για περισσότερο από μία ή δύο συνεχόμενες ημέρες» δηλώνει σχετικά και συνεχίζει «Όσοι δεν κοιμούνται όσο πρέπει, μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με τη μνήμη τους ενώ είναι επιρρεπείς σε πολλά προβλήματα υγείας που μπορούν να επιφέρουν ακόμα και τον πρόωρο θάνατο».

Σε καμία περίπτωση λοιπόν, η...αυπνία δεν είναι προυπόθεση για μία μία επιτυχημένη καριέρα. Μπορεί εκείνοι που κοιμούνται λιγότερες ώρες, να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι είναι και παραγωγικοί.

Όσο για τους  επιτυχημένους που καυχώνται για τις λίγες ώρες που κοιμούνται, πολύ πιθανόν να αναπληρώνουν τις χαμένες ώρες ύπνου μέσα στο Σαββατοκύριακο, είτε να να παίρνουν ένα μικρό υπνάκο στα πολυτελή τους αυτοκίνητα και στα ιδιωτικά τους αεροπλάνα.
Κλείσιμο




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης