8,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν το Μεξικό: Έξι νεκροί και καταστροφές

8,2 Ρίχτερ συγκλόνισαν το Μεξικό: Έξι νεκροί και καταστροφές

Κατέρρευσε ξενοδοχείο στην Οαχάκα - Φωτογραφίες και βίντεο στα social media και τα ξένα ΜΜΕ δείχνουν ότι έχουν γίνει μεγάλες ζημιές και έχουν καταστραφεί κτήρια

Φονικά Ρίχτερ στο Μεξικό: Στους 27 οι νεκροί, πολλοί οι τραυματίες
Ο πιο ισχυρός σεισμός του αιώνα στη χώρα συγκλόνισε το πρωί της Ελλάδας το Μεξικό. Η δόνηση ήταν μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Τσιάπας, με εστιακό βάθος περίπου 70 χιλιόμετρα

Οι αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία Τσιάπας όταν κατέρρευσε το σπίτι τους και δύο παιδιά σκοτώθηκαν στη γειτονική πολιτεία Ταμπάσκο. Συγκεκριμένα, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού και ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό. Εκφράζονται πάντως φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media και των μεξικανικών ΜΜΕ δείχνουν ότι έχουν γίνει μεγάλες ζημιές και έχουν καταστραφεί κτήρια, ειδικά στα νότια της χώρας. 

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70 μετασεισμοί και τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κλείσιμο
Πολλοί είναι και οι τραυματίες όπως φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί έξω από τα νοσοκομεία, όπου στοιβάζονται ασθενείς και φορεία.



Βίντεο από την στιγμή του σεισμού 


Ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι ένιωσαν τη δόνηση. Ανέφερε επίσης ότι δεν φοβάται τόσο το τσουνάμι, όσο τους μετασεισμούς που θα έρθουν και οι οποίοι μπορεί να ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 7 Ρίχτερ. «Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών.

Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στη Χουτσιτάν, στην Πολιτεία Οαχάκα, όπου μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.
 
Εικόνες από καταστροφές σε κτίρια. Η πρώτη φωτογραφία είναι από ξενοδοχείο στην περιοχή Οαχάκα. 






Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, το μέγιστο ύψος των κυμάτων του οποίου έφτασε τα 70 εκατοστά, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού. Προειδοποίησε όμως ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα.

Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους 




Βίντεο από την ώρα του σεισμού:






Ο σεισμός ήταν πιο ισχυρός από τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και κατέστρεψε πολλά κτίρια. Το USGS έχει καταγράψει πολλούς μετασεισμούς μεγέθους από 4,3 ως 5,7 βαθμούς. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για τυχόν ζημιές, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα, ούτε στο διυλιστήριο Σαλίνα Κρους που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το επίκεντρο του σεισμού.
 
Το επίκεντρο του σεισμού 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης