Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό

Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό

«Έφυγε», στερούμενος την ελευθερία του - Νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ, στο τελικό στάδιο

Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό
Ο Λιου Σιαομπό απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας -εκεί, δηλαδή, που ο Κινέζος διαφωνών νομπελίστας της Ειρήνης νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ, στο τελικό στάδιο.

Ο Λιου Σιαομπό ήταν προηγουμένως φυλακισμένος για οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας Ειρήνης, ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του, μετά τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε φύγει από τη ζωή το 1938 σε νοσοκομείο, κρατούμενος των ναζί, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων και οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Λιου -ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας», είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Κλείσιμο

Πρόσφατα, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια, για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

Φόρος τιμής από την Μέρκελ 

«Νιώθω βαθιά θλίψη για τον (θάνατο του) Λιου Σιαομπό, του θαρραλέου αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε η Μέρκελ, η οποία κάνει επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, σε μια ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη λύπη του διότι η γερμανική πρόταση για τη μεταφορά του Λιου δεν εισακούσθηκε στο Πεκίνο, ενώ τόνισε πως η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στη σύζυγο του Λιου Σιαομπό και στον αδελφό της να ταξιδέψουν στη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της επιλογής τους. «Λυπάμαι πολύ που αυτό το αίτημα (της μεταφοράς του Λιου) δεν υλοποιήθηκε», ανέφερε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι η Κίνα έχει τώρα το καθήκον να απαντήσει με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια στο ερώτημα αν ο καρκίνος (από τον οποίο είχε προσβληθεί) θα μπορούσε να έχει διαγνωστεί πολύ νωρίτερα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν ελευθερία για τη σύζυγο του νομπελίστα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του κινέζου διαφωνούντα και νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό σήμερα και κάλεσε την Κίνα να αφήσει ελεύθερη τη σύζυγό του, τη Λιου Σιά, και να της επιτρέψει να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Σήμερα είμαι ένας από εκείνους στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο που θρηνούν τον τραγικό χαμό του νομπελίστα ειρήνης του 2010 Λιου Σιαομπό, ο οποίος απεβίωσε ενώ εξέτιε μια μακρά ποινή κάθειρξης επειδή προωθούσε ειρηνικά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Τίλερσον σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Καλώ την κινεζική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερη τη Λιου Σιά από την κατ' οίκον κράτηση που της επιβάλλεται και να της επιτρέψει να εγκαταλείψει την Κίνα, βάσει των επιθυμιών της».

Δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν 

«Τιμή στον Λιου Σιαομπό, τον βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης, τον μεγάλο μαχητή για την ελευθερία. Σκεφτόμαστε και στηρίζουμε τους οικείους του και τη σύζυγό του, τη Λιου Σία» έγραψε στο Twitter ο Μακρόν.

Αντίδραση από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ

Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον θάνατο του νομπελίστα Ειρήνης Λιου Σιαομπό, δήλωσε η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, η οποία απονέμει τα βραβεία.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες, πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ, τόνισε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του Κινέζου διαφωνούντα, προσέθεσε η ίδια σε δήλωσή της, η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο ΟΗΕ για τον Σιαομπό

Ο Κινέζος διαφωνών Λιου Σιαομπό, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, ήταν και θα παραμείνει κάποιος που εμπνέει, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του νομπελίστα Ειρήνης.

«Το κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο έχασε έναν αφοσιωμένο μαχητή, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνικά και με συνέπεια, ο οποίος φυλακίστηκε, διότι ύψωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Για τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ο Λιου και η σύζυγός του, Λιου Σιά, αποτέλεσαν ένα γενναίο και αφοσιωμένο ζευγάρι. Ο ίδιος κάλεσε τις Αρχές της Κίνας να εγγυηθούν την ελευθερία της να ταξιδεύει εντός και εκτός της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης