Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν εγγυήσεις από το Κατάρ για να υπάρξει επαναπροσέγγιση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν εγγυήσεις από το Κατάρ για να υπάρξει επαναπροσέγγιση

«Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μετά τη διάλυση των συνθηκών μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν εγγυήσεις από το Κατάρ για να υπάρξει επαναπροσέγγιση
Κλίμα ψυχρού πολέμου στον αραβικό κόσμο προκαλεί η κίνηση των σουνιτικών καθεστώτων να βάλουν στον «πάγο» το Κατάρ, με τη δικαιολογία πως ενισχύει την τρομοκρατία, κάτι που αποκαλύπτεται και από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 1 δισ. δολάρια λύτρα, που πλήρωσε το Κατάρ σε τζιχαντιστές για ομήρους.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση της Υεμένης και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ακολούθησαν το παράδειγμα των περιφερειακών συμμάχων τους επίσης διακόπτοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ντόχα. 

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζητούν εγγυήσεις από το Κατάρ για να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Η Ντόχα απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για «ανοιχτό και ειλικρινή» διάλογο για έξοδο από την κρίση. 

«Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μετά τη διάλυση των συνθηκών μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Μοχάμεντ Γκάργκας στο Twitter.
Κλείσιμο

Ο Γκάργκας κατηγόρησε τη Ντόχα ότι «χρηματοδοτεί τον εξτρεμισμό και μέσα μαζικής ενημέρωσης» σε μια σειρά από tweets νωρίς την Τρίτη. Το Κατάρ διέψευσε τους ισχυρισμούς.

Όλα αυτά την ώρα που η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ. Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία ανέστειλε την άδεια της καταρινής αεροπορικής εταιρείας Qatar Airways για πτήσεις από και προς τη χώρα. Επίσης, οι σαουδαραβικές αρχές κλείνουν τα γραφεία της γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο βασίλειο. 

Εξάλλου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε συνέχεια των κυρώσεων, μπλόκαραν και καταρινές εξαγωγές αλουμινίου, ενώ η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα γραφεία του καταρινών συμφερόντων τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στη χώρα. Πάντως, ο εμίρης του Κουβέιτ, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής του προσπάθειας για αποκλιμάκωση της κρίσης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης