Εννιά στους 10 Παριζιάνους ψήφισαν Μακρόν!

Εννιά στους 10 Παριζιάνους ψήφισαν Μακρόν!

Τι ψήφισαν οι μορφωμένοι - Τι επέλεξαν οι νέοι - Ποιον προτίμησαν στην επαρχία και τι ψήφισαν οι κάτοικοι των πόλεων - Η Λεπέν επικράτησε στο Πα ντε Καλέ με 53% έναντι 47% του Μακρόν

Εννιά στους 10 Παριζιάνους ψήφισαν Μακρόν!
Όσοι εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο τον Μακρόν τον ψήφισαν και στον δεύτερο γύρο. Αυτό ισχύει και για τη Λεπέν. Οι Σοσιαλιστές, οι αριστεροί του Μελανσόν, οι οικονομικά ευκατάστατοι και μορφωμένοι Γάλλοι ψήφισαν τον 39χρονο ανεξάρτητο υποψήφιο ενώ οι εργάτες και οι Δεξιοί ψήφισαν τη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς.  
   
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος και ηγέτης του κινήματος «En Marche» κέρδισε την πλειοψηφία στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της γαλλικής επικράτειας, ενώ η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να επικρατήσει στις ανατολικές και βόρειες περιοχές. 

Στο Παρίσι, την «Πόλη του Φωτός», ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων ενώ η Λεπέν επικράτησε στο Πα ντε Καλέ με 53% έναντι 47% του Μακρόν. 

Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο, μετά την νίκη του ανεξάρτητου κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν με το εντυπωσιακό 66 % , το πλέον σημαντικό στοιχείο ανάλυσης του χθεσινού δευτέρου γύρου των προεδρικών  
Κλείσιμο
εκλογών στην Γαλλία  ήταν η αποχή και το λευκό. Η αποχή ιδιαιτέρως υψηλή, ξεπέρασε  το 25%, (στον πρώτο γύρο ήταν 22,23%) κάτι που έχει να συμβεί από το 1969  στην Γαλλία. Μετά το 1974 ο δεύτερος γύρο συσπείρωνε πάντα πολύ περισσότερους ενεργούς ψηφοφόρους από τον πρώτο γύρο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Μακρόν είχε την στήριξη των ψηφοφόρων του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν και του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν ενώ η Λεπέν επωφελήθηκε από τις ψήφους του δεξιού πολιτικού Νικολά Ντιπόν Ενιάν και από τον Φρανσουά Φιγιόν. 

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάσταση των ψηφοφόρων, τον Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξαν οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, ενώ οι εργάτες σε ποσοστό 56% ψήφισαν Μαρίν Λεπέν. Ο κεντρώος Μακρόν είχε την υποστήριξη των μορφωμένων και των οικονομικών ευκατάστατων. 

Με δεδομένη την αποχή και τα λευκά και τα άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε χτες να επιλέξει μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. Αντίστοιχα η μεγαλύτερη συμμετοχή - σε ποσοστά άνω του 80% – καταγράφηκε στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Στα αστικά κέντρα το 72% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του 39χρονου Μακρόν και το 28% υπέρ της Μαρίν Λεπέν με το 27% να απέχει από τον δεύτερο  γύρο. Στην ύπαιθρο, τα ποσοστά του Μακρόν μειώνονται στο 57%, της Λεπέν αυξάνονται φτάνοντας στο 43% .


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης