Συρία: «Πράσινο φως» από τη Μόσχα για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Συρία: «Πράσινο φως» από τη Μόσχα για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Ο ΟΗΕ αναμένει τις εγγυήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο βοήθειας του ντόπιου πληθυσμού

Συρία: «Πράσινο φως» από τη Μόσχα για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι
Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή 48ωρης εκεχειρίας στις συγκρούσεις που μαίνονται στο Χαλέπι της Συρίας, άναψε η Ρωσία, ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό της πόλης, την οποία διεκδικούν οι κυβερνητικές δυνάμεις και η αντιπολίτευση.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του αναμένει τις εγγυήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο βοήθειας του ντόπιου πληθυσμού. Τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή μιας 48ωρης παύσης των εχθροπραξιών στο Χαλέπι προκειμένου να ανακουφισθούν τα βάσανα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Έχουμε συμφωνία τώρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία για την 48ωρη παύση των εχθροπραξιών, περιμένουμε (τη συμφωνία) και άλλων παραγόντων επί του πεδίου. Ειλικρινά πήρε περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι νόμιζα πως χρειαζόταν», δήλωσε ο Γαν Έγκελαντ, ο οποίος προεδρεύει μιας ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο προϊστάμενος του Έγκελαντ, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε: «Όμως είμαστε έτοιμοι, τα φορτηγά είναι έτοιμα και μπορούν να φύγουν οποτεδήποτε από τη στιγμή που θα λάβουμε αυτό το μήνυμα».

Ο 'Εγκελαντ δήλωσε πως το σχέδιο ανακούφισης του ΟΗΕ για το Χαλέπι προβλέπει ταυτόχρονες διανομές τροφίμων στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και το δυτικό τμήμα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, καθώς και επισκευές του συστήματος ηλεκτροδότησης στον νότο που τροφοδοτεί τα αντλιοστάσια νερού που εξυπηρετούν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης