Σοκαριστικές εικόνες: Δείτε με τι πρωτόγονα όπλα γίνεται ο εμφύλιος στη Συρία

Σοκαριστικές εικόνες: Δείτε με τι πρωτόγονα όπλα γίνεται ο εμφύλιος στη Συρία

Μπορεί στον αέρα να κυκλοφορεί η υψηλότερη τεχνολογία που έχει εφεύρει ο ανθρώπινος νους σε όλη την Ιστορία, όμως ο πόλεμος στο έδαφος γίνεται με όπλα που θυμίζουν περασμένους αιώνες

Σοκαριστικές εικόνες: Δείτε με τι πρωτόγονα όπλα γίνεται ο εμφύλιος στη Συρία
Το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα από αντάρτες της αντιπολίτευσης που μάχονται τις δυνάμεις του Άσαντ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ο προφανής: μας δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πως γίνεται η μάχη στο έδαφος, με τους συγκεκριμένους μαχητές να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες «βόμβες» με φιάλες υγραερίου, τις οποίες εκτοξεύουν χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένος στόχος ή πρακτική μάχης.

Στις εικόνες βλέπουμε την συγκεκριμένη ομάδα να χτυπά υποτιθέμενους στόχους αδιακρίτως στο ήδη κατεστραμένο Χαλέπι, γκρεμίζοντας ότι έχει απομείνει όρθιο.

Το δεύτερο στοιχείο που το καθιστά ενδιαφέρον είναι γιατί μας δείχνει την τρέλα του συγκεκριμένου πολέμου και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε γιατί οι πρόσφυγες από την Συρία μπαίνουν στα σαπιοκάραβα στο Αιγαίο. Αυτός ο πόλεμος που βλέπουμε στις εικόνες δεν έχει κανόνες και τακτικές, με όλους να πολεμούν εναντίον όλων, μέχρι τελικής εξόντωσης.

Το τρίτο και πιο σημαντικό στοιχείο αφορά όλη αυτή την επιχείρηση που γίνεται από αέρος με στόχο τον περιορισμό ή την εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Από το βίντεο προκύπτει ότι όσο και αν στον αέρα πετά η βιτρίνα της ανθρώπινης εφευρετικότητας, με όπλα τέτοιας ακρίβειας που ποτέ δεν υπήρξαν στον ανθρώπινο πολιτισμό, η μάχη στο έδαφος συνεχίζει να γίνεται με κανόνες και τρόπους που σε τίποτα δεν θυμίζουν τον 21ο αιώνα.
Κλείσιμο

Η αυτοσχέδια βόμβα από ένα «παιδικό» κανόνι-σωλήνα είναι ενδεικτική της περιπλοκότητας στην μάχη της Συρίας, και αναδεικνύει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επίλυσή της: το ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τα στρατεύματα που θα φθάσουν -αν φθάσουν- στο κατεστραμένο Χαλέπι να καταλάβουν μέσα από τα Playstation όπλα τους, πόση οργή και απόγνωση κάνει αυτούς τους ανθρώπους να χτυπούν αδιακρίτως με μία «πανάρχαια» αλλά εξίσου φονική φιάλη υγραερίου.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι τις δυο-τρεις τελευταίες δεκαετίες (για να μην φθάσουμε στο Βιετνάμ) όποτε ο σύγχρονος πόλεμος συναντήθηκε με τον παλιό της απόγνωσης και του αντάρτικου, σχεδόν ποτέ δεν βγήκε νικητής. Κάτι που γνωρίζουν οι στρατηγοί στις χώρες που δρουν από αέρος αυτή την στιγμή στην Συρία και που αποφεύγουν προς το παρόν να συζητήσουν για επιχειρήσεις στο έδαφος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης