Ισπανία: Καταλονία και οικονομία κυριάρχησαν στο πρώτο ντιμπέιτ

Ισπανία: Καταλονία και οικονομία κυριάρχησαν στο πρώτο ντιμπέιτ

Σάντσεθ, Ριβέρα και Ιγκλέσιας διασταύρωσαν τα ξίφη τους απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων - 


Ισπανία: Καταλονία και οικονομία κυριάρχησαν στο πρώτο ντιμπέιτ
Το θέμα της Καταλονίας κυριάρχησε στο πρώτο ντιμπέιτ που διεξήχθη χτες στην Ισπανία εν όψει των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την εφημερίδα "El Pais" με κοινό και ερωτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα.

Στο διαδικτυακό ντιμπέιτ συμμετείχαν οι οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων, εκτός από τον Μαριάνο Ραχόι ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι. Οι πρόεδροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, των "Ciudadanos" Άλμπερτ Ριβέρα και του "Pοdemos" Πάμπλο Ιγκλέσιας άδραξαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Λαικού Κόμματος για την αδιαλλαξία του με τον πρόεδρο της Καταλονίας Αρτουρ Μας. 

Στο καυτό ζήτημα της συμμετοχής της Ισπανίας στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Ο Ριβέρα τάχθηκε υπέρ της βοήθειας στην Γαλλία, αλλά στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών επίσης τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Θαπατέρο άλλαξε τη νομοθεσία, ώστε να απαιτείται η συναίνεση του Κοινοβουλίου, προτού ληφθεί μία τέτοια απόφαση. Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ιγκλέσιας του Podemos υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του Αφγανιστάν, οι βομβαρδισμοί δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και τάχθηκε υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν.

Στην οικονομία οι προτάσεις του προέδρου των Ciudadanos για ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και μείωση των εισφορών δέχθηκαν τα πυρά, τόσο του Σάντσεθ όσο και του Ιγκλέσιας. 

Oι Podemos του Ιγκλέσιας πρότειναν μείωση του ΦΠΑ, στροφή στην καθαρή ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές, φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών δεσμεύτηκε να καταργήσει όλες τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι υπουργοί του Ραχόι και να προστατέψει πιο αποτελεσματικά τους ανέργους. 
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τους αναγνώστες της El Pais, νικητής στο ντιμπέιτ ήταν ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας με ποσοστό 47%, στη δεύτερη θέση ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos με 29% και τρίτος ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE με 24%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης