Τι κρύβει η έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία

Τι κρύβει η έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία

Η Μόσχα λέει ότι υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντά της - Αναλυτές βλέπουν προσπάθεια αύξησης της επιρροής στην περιοχή - Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι αυτή ηγείται της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών

Τι κρύβει η έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία
Σε αγώνα bras de fer επιδίδονται Ρωσία και ΗΠΑ για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στις μη συντονισμένες αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιούν στη Συρία με στόχο να εξοντώσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η Ρωσία ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του εμφύλιου που μαίνεται στη χώρα του Μπασάρ αλ Ασαντ επιδιώκοντας πιθανόν να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής της στην Συρία, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη ρωσική επέμβαση στη Μέση Ανατολή των τελευταίων δεκαετιών. Με τη Δύση να εκφράζει καχυποψία για το αν οι Ρώσοι έχουν πράγματι στόχο τους τζιχαντιστές στη Συρία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Γαλλίας. 

Η έναρξη των ρωσικών αεροπορικών στο συριακό έδαφος με θύματα - σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - 36 πολίτες έγινε μετά την απόφαση της ρωσικής Βουλής να εγκρίνει αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων. Από την πλευρά της η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι η έναρξη των εναέριων επιδρομών έρχεται μετά από επίσημο αίτημα του Άσαντ με επιστολή προς τον Πούτιν.



Ουάσινγκτον και Μόσχα δεσμεύτηκαν πάντως ότι θα ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο για τις «παράλληλες επιχειρήσεις» τους με επιδρομές στη Συρία, ώστε να αποφευχθεί θερμή συνάντηση των δυνάμεών τους, συγκρουόμενες όμως για το ποιους πλήττουν πραγματικά τα χτυπήματα που έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές δυνάμεις. 
Κλείσιμο

«Σε συμφωνία με την απόφαση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η ρωσική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε "χειρουργικής ακριβείας" αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», γνωστοποίησε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Την ίδια ώρα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, σε συνεργασία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, πραγματοποίησαν τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών» που βρίσκονται σε τρεις επαρχίες της Συρίας.

«Τα ρωσικά και συριακά μαχητικά διεξήγαγαν σήμερα πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων των τρομοκρατών στη Χάμα, τη Χομς και τη Λαττάκεια» στο βορειοδυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η ίδια πηγή. 




Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
 
Η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν χτες 20 πτήσεις, πλήττοντας οκτώ στρατηγικούς στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το κέντρο διοικήσεως των τζιχαντιστών, ενώ παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα η Ρωσία αποστέλλει με σταθερό ρυθμό ολοένα και περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη στη βάση Τορτούς που βρίσκεται στη Λαττάκεια ενώ ήδη έχει αποστείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες σε ένα νεοσύστατο κέντρο διοίκησης στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τα χερσαία στρατεύματα στη Συρία, όπως είπε Ρώσος αξιωματούχος στο Reuters. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το κέντρο χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. 

Ο Σεργκέι Ιβανόφ εξήγησε ότι οι εν λόγω αποστολές της Ρωσίας θα είναι περιορισμένες και όχι ανοικτού τύπου, αποκλείοντας τη χρήση χερσαίων δυνάμεων. «Όπως έχει ήδη πει ο πρόεδρός μας, η χρήση των χερσαίων δυνάμεων έχει αποκλειστεί. Ο στρατιωτικός στόχος των επιχειρήσεών μας θα είναι αποκλειστικά και μόνο η παροχή αεροπορικής υποστήριξης στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

Συνομιλίες για την διεξαγωγή παράλληλων επιχειρήσεων
 
Στις παράλληλες επιχειρήσεις κάποιος θα πρέπει να δίνει οδηγίες, όμως, με Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο να τονίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι αυτή που ηγείται του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ώρες, Ουάσινγκτον και Μόσχα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Ρωσία και ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε συνομιλίες το συντομότερο δυνατό προκειμένου να βρεθεί λύση αφού οι δύο χώρες επιμένουν στη διενέργεια αντίπαλων και μη συντονισμένων εναέριων επιθέσεων στη Συρία, Χθες πάντως λίγο πριν ξεκινήσει η Ρωσία τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέσω ενός Ρώσου στρατηγού ζήτησε από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη να μην ξεκινήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί γιατί η Ρωσία θα ξεκινούσε τους δικούς της.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν «άκουσαν» την προειδοποίηση παρά το γεγονός ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι τα αμερικανικά πληρώματα που είναι στον περιορισμένο συριακό εναέριο χώρο δεν είναι ασφαλή όταν αντίστοιχα ρωσικά πετούν με μεγάλες ταχύτητες γύρω τους. «Δεν έχεις χρόνο να το μεταφέρεις σε επίπεδο προέδρου όταν δύο αεροπλάνα πλησιάζουν το ένα το άλλο με ταχύτητα 20 μιλίων την ώρα» είπε Αμερικανός αξιωματικός και πρόσθεσε: «Σε κάθε  περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός εκτέλεσε τουλάχιστον μια επίθεση χθες και δεν είπε στους Ρώσους πότε ή πού θα μπορούσε να συμβεί». «Ο διεθνής συνασπισμός θα συνεχίσει τις εναέριες επιχειρήσεις πάνω από το Ιράκ και τη Συρία όπως συμφωνήθηκε» είπε ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Άστον Κάρτερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι περιμένουν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, ίσως και σήμερα, για να βρεθεί τρόπος να κρατήσουν οι δυνάμεις τους απόσταση η μία από την άλλη.




Ο ρόλος της Ρωσίας
 
Η απόφαση να εμπλακεί η Ρωσία στρατιωτικά στη Συρία θα αποτελέσει μια ακόμη πρόκληση για τη Μόσχα, η οποία έχει ήδη παρέμβει στην Ουκρανία σε μια εποχή που η οικονομία της πλήττεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις «δυτικές» κυρώσεις. Δυνάμεις καθοδηγούμενες από την Αμερική έχουν ήδη βομβαρδίσει το Ιράκ και τη Συρία, αλλά η Ρωσία επισημαίνει ότι έχει αποφέρει μόνο πενιχρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ο Ιβανόφ τόνισε πάντως ότι η Ρωσία ενεργεί μόνο για την προστασία των συμφερόντων της στη Συρία, όπου διατηρεί μια ναυτική εγκατάσταση από τη σοβιετική εποχή, στο Ταρτούς, που έχει μόνη πρόσβαση από τη Μεσόγειο. «Μιλάμε συγκεκριμένα για τη Συρία. Δεν μιλάμε για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής ή για την ικανοποίηση των φιλοδοξιών μας. Αποκλειστικά, για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκεί», ξεκαθάρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί πριν από λίγα 24ωρα, η  ιστοσελίδα Politico ανέφερε ότι οι δύο πλευρές - ΗΠΑ και Ρωσία - έχουν ήδη καταλήξει σε μία μυστική συμφωνία που προβλέπει την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία και την κοινή στρατηγική Μόσχας - Ουάσινγκτον κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονταν οι αλεπάλληλες συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.


Ρωσική μπότα στη Συρία;
 
Η Μόσχα είχε ξεκινήσει μερικές ώρες νωρίτερα επιδρομές στη Συρία μετά από αίτημα του Μπασάρ αλ Άσαντ για στήριξη, με διακηρυγμένο στόχο τις τρομοκρατικές ομάδες στο συριακό έδαφος. Οι ΗΠΑ, που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν επεκτείνει και στη Συρία τις επιδρομές του συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον της ISIS, δυσπιστούν για τους στόχους των ρωσικών επιδρομών -και το Παρίσι, δια στόματος του υπουργού Άμυνας σημείωσε ότι «περιέργως  δεν χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος».

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,Τζον Κέρι ανέφερε, ότι επανέλαβε στη ρωσική πλευρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη φύση των στόχων, το είδος τους και τη σαφήνεια σε σχέση με αυτούς, «Ανησυχούμε για το έαν όντως πλήττεται η ISIS» ξεκαθάρισε ο  Τζον Κέρι. «Η οδηγία που έχουμε είναι να διασφαλίσουμε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που πλέον επιχειρούν στη Συρία μετά από αίτημα της συριακής κυβέρνησης, θα έρθουν σε επαφή και θα αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας για να αποφευχθούν ατυχή περιστατικά» επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέi Λαβρόφ. Οι ρωσικές επιδρομές γίνονται κατόπιν καλού συντονισμού με την Δαμασκό και σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός. Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην εξορία Χάλεντ Χότζα δήλωσε ωστόσο από τη Νέα Υόρκη ότι τα πλήγματα στη Χομς σκότωσαν χτες 36 "αθώους" αμάχους σε ζώνες «που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος».Από την πλευρά του ο Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής, Ζίαντ Μάτζεντ εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι Ρώσοι επέλεξαν τις περιοχές αυτές επειδή είναι περιοχές στις οποίες το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ (Αλ Άσαντ) έχει υποστεί ήττες». Το Ισλαμικό Κράτος «δεν έχει καμία παρουσία στη Λαττάκεια και τη Χάμα και έχει μια περιορισμένη παρουσία στη Χομς», σημείωσε εξάλλου ο ίδιος. Ντόπιοι, αντάρτες και ακτιβιστές υποστηρίζουν επίσης, ότι οι περιοχές που επλήγησαν στην επαρχία Χομς της Συρίας τελούν υπό τον έλεγχο μιας σειράς οργανώσεων ανταρτών περιλαμβανομένων αρκετών που συμμετέχουν στον "Ελεύθερο Συριακό Στρατό" και πως καμία από τις πηγές αυτές δεν κατονόμασε το Ισλαμικό Κράτος, ως μία από τις οργανώσεις που δρουν στις περιοχές που επλήγησαν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης