Το δρομολόγιο της ντροπής: Η ταρίφα για τη μεταφορά των μεταναστών σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία

Το δρομολόγιο της ντροπής: Η ταρίφα για τη μεταφορά των μεταναστών σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία

Από 500 έως 1.000 ευρώ κοστίζουν τα ταξίδια του θανάτου - Που επενδύουν τα χρήματά τους οι δουλέμποροι - Καταγεγραμμένος πρόσφυγας στη Σουηδία ένας από τους συλληφθέντες διακινητές

Το δρομολόγιο της ντροπής: Η ταρίφα για τη μεταφορά των μεταναστών σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία
Οι κραυγές των ανθρώπων που τείνουν τα χέρια τους προς τους διασώστες συγκλονίζουν, οι αγωνιώδεις προσπάθειές τους να κρατηθούν στη ζωή ενώ δίπλα τους επιπλέουν άψυχα κορμιά φίλων, συγγενών ή απλών συμπολιτών τους ανατριχιάζουν… Οι εκατοντάδες άνθρωποι που καθημερινά επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο συχνά δεν τα καταφέρνουν και βρίσκουν τραγικό θάνατο, ανεβάζοντας ολοένα περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων.

Πίσω από τους ανήμπορους ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από τις λιβυκές ακτές για να σωθούν από την λαίλαπα των εμφυλίων και τις σφαγές των τζιχαντιστών, βρίσκονται αδίστακτοι διακινητές που κερδίζουν τεράστια ποσά πουλώντας ελπίδα.

Οι διακινητές που αδιαφορούν για την τύχη των μεταναστών και τους στοιβάζουν σε υπεράριθμα πλοιάρια έχουν έναν στόχο: να αποκτήσουν νέους «πελάτες».

Επομένως, η ψυχρή ομολογία ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων είναι τουλάχιστον αναμενόμενη.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera σε δημοσίευμά της καταγράφει τις συνομιλίες δύο διακινητών που συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές αποκαλύπτοντας τον στυγνό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ψυχές.
Κλείσιμο


Οι δύο διακινητές που συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές

Ο 34χρονος Μεντάνε Γεντέγκο από την Ερυθραία και ο 40χρονος Ερμίας Γκερμάι είναι μόνο δύο από τους δεκάδες δουλεμπόρους που «φροντίζουν» ώστε οι μετανάστες να επιβιβαστούν σε πλοιάρια με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας.

Σε καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία οι δύο άνδρες μιλούν για τα ποσά που χρεώνουν τους μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν στην Γερμανία, αλλά και τη Σουηδία.
«Μπορώ να τους στείλω στη Γερμανία έναντι 500 ευρώ, ενώ για τη Σουηδία 1.100 ευρώ. Μπορώ να τους στείλω στην Ελβετία, την Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία», ακούγεται να λέει ο ένας άνδρας στον άλλο.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει ότι σε κατοικία στην Κατάνια της Σικελίας μπορεί να φιλοξενήσει δεκάδες ανθρώπων που έχουν φτάσει από τις λιβυκές αρχές.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές ο διακινητής τον Ιούλιο του 2014 άφηνε τους μετανάστες να κοιμούνται όρθιοι στο σπίτι που διατηρούσε, ενώ σε αυτό βρίσκονταν ακόμα και 117 άνθρωποι, από τους οποίους έστειλε 40 στην Ρώμη και 11 στο Μιλάνο.

Τα χρήματα που κερδίζει από τη διακίνηση ο Γκερμάι τα καταθέτει στην τράπεζα, ενώ ο δεύτερος δουλέμπορος τα καταθέτει σε τράπεζες της Ελβετίας, όπως αναφέρει η Corriere della Sera.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική εφημερίδα αποκαλύπτει πως ο Γεντέγκο, η σύζυγος και ο γιος του, είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες στην Σουηδία, ενώ τον Μάιο του 2014 αποκάλυψε πως το ποσό που είχε αποκομίσει από την παράνομη μεταφορά μεταναστών ανήλθε σε 170.000 (χωρίς να διευκρινίζει νόμισμα) που σκεφτόταν να καταθέσει σε τράπεζα του Καναδά.

Μάλιστα, οι δύο άνδρες συζητούσαν ότι η κατάθεση των χρημάτων στην Αμερική είναι καλύτερη λύση καθώς «εκεί κανείς δεν ρωτάει από πού προέρχονται».

Από την άλλη, η μεγαλύτερη ανησυχία των δύο ανδρών είναι να φτάσουν σώοι οι μετανάστες στις ιταλικές ακτές καθώς από εκεί θα κερδίσουν ακόμα περισσότερα χρήματα με την μεταφορά τους στην ιταλική πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Εντούτοις, ο θάνατος των μεταναστών δεν συγκλονίζει τους δύο άνδρες, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν ευθύνονται για το υπεράριθμο των πλοιαρίων αλλά οι ίδιοι οι μετανάστες που «θέλουν να φύγουν». Εξάλλου, όπως παραδέχονται «εμείς κάνουμε μία παράνομη δουλειά, δεν είμαστε κυβέρνηση για να τους βοηθήσουμε και να τους ακούσουμε».

Όταν, μάλιστα, δεν έχουν νεότερα για την άφιξη των μεταναστών λένε ψυχρά «μάλλον πέθαναν».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης