Συνεχίζονται οι συζητήσεις: Χωρίς συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Συνεχίζονται οι συζητήσεις: Χωρίς συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος

Συνεχίζονται οι συζητήσεις: Χωρίς συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Καμία συμφωνία δεν επετεύχθη στις στις διαπραγματεύσεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως τόνισε στο Reuters διπλωμάτης που έλαβε μέρος στις συζητήσεις.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος. «Θα μπορούσαμε να πούμε με αυτοπεποίθηση ότι οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία σχετικά με τα βασικά ζητήματα μιας τελικής συμφωνίας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Θα διατυπωθεί εγγράφως μέσα στις επόμενες ώρες, ίσως κατά τη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι μια πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνςη από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας καθώς και μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Τέλος, πρόσθεσε ότι ειδικοί θα εργαστούν πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

«Κάτι τέτοιο είναι αναληθές», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των 6 παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και τα μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Κλείσιμο

Ενημερώθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημερώθηκε σήμερα σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των 6 παγκόσμιων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι 6 παγκόσμιες δυνάμεις, γνωστές ως Ομάδα 5+1, διεξάγουν εδώ και μία περίπου εβδομάδα συνομιλίες με τον Ιράν προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τις εξελίξεις από την αμερικανική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στη Λωζάνη της Ελβετίας όπου και διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης