ΥΠΕΞ Βελγίου: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

ΥΠΕΞ Βελγίου: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

«Φυσικά θα δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να επιστρέψει σε μια υγιή δημοσιονομική κατάσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»

ΥΠΕΞ Βελγίου: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική τηλεόραση ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέινερς. 

Σύμφωνα με το κείμενο που αναρτάται στην ιστοσελίδα της δημόσιας γαλλόφωνης βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF ο Ρέιντερς αναφέρει σχετικά ότι χρειάζεται λίγη υπομονή έως ότου καταστούν γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης ο Ρέιντερς αναφέρει: «Φυσικά θα δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να επιστρέψει σε μια υγιή δημοσιονομική κατάσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». 

Σχετικά με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, ο ίδιος σημειώνει ότι «έχει ήδη γίνει και μπορεί να γίνει εκ νέου», αλλά υπό τον όρο ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όποια κι αν είναι η [κυβερνητική] πλειοψηφία». Η επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό είναι αναπόφευκτη επιλογή για την Ελλάδα, υπογραμμίζει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας: «Το σημαντικό για τους πιστωτές, δηλαδή τα κράτη και τους φορολογούμενους πολίτες τους, είναι να γνωρίζουμε ότι έχουμε αξιόπιστους συνομιλητές που θα κάνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να θέσουν τη χώρα τους στο σωστό δρόμο». 

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρέιντερς εκτιμά ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να εξάγει τα συμπεράσματά της», με κίνδυνο να απομονωθεί μέσα στην Ευρώπη. 
Κλείσιμο

Σχετικά με τις εντάσεις στην Ουκρανία και σε ερώτηση κατά πόσο το Βέλγιο θα πρέπει να λάβει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Βέλγος ΥπΕξ αναφέρει: «Πρέπει να καταδικάσουμε τις πράξεις των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι δε σέβονται οποιεσδήποτε δεσμεύσεις». Επίσης, σημειώνει: «Πρέπει επίσης να ασκήσουμε πίεση στην Ρωσία ώστε να ασκήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές». 

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι θα ήθελε περαιτέρω ατομικές κυρώσεις [σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων]: Άρνηση έκδοσης θεωρήσεων, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, χρηματικές κυρώσεις κ.α. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει: «Θα δούμε αν μπορούμε επίσης να επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις εξαρτώμενες από την επιδείνωση ή μη της επί τόπου κατάστασης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης