Ολάντ προς Εβραίους: Η Γαλλία είναι η πατρίδα σας

Ολάντ προς Εβραίους: Η Γαλλία είναι η πατρίδα σας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος γιατί δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την Πολωνία

Ολάντ προς Εβραίους: Η Γαλλία είναι η πατρίδα σας
«H αύξηση των αντισημιτικών πράξεων ήταν ανυπόφορη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι (Μemorial de la Shoah), λίγο πριν μεταβεί στην πόλη της νότιας Πολωνίας για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, επεσήμανε πως «Η Γαλλική Δημοκρατία δεν ξεχνά ποτέ» και, απευθυνόμενους στους Εβραίους της Γαλλίας, τόνισε πως «Η Γαλλία είναι η πατρίδα σας».

Επιπλέον, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός παγκόσμιου προγράμματος καταπολέμησης του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο, στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς θα παραστούν σήμερα αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. 

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς, βάζοντας τέλος σε μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την Πολωνία για τις σημερινές τελετές. 

Στις σημερινές εκδηλώσεις στο Άουσβιτς, παρόντες θα είναι και περίπου 300 επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Κλείσιμο

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Άουσβιτς πραγματοποιήθηκαν και στο Βερολίνο. Παρούσα στην εναρκτήρια τελετή ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στην ομιλία της υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Άουσβιτς παραμένει επίκαιρο. 

«Είναι ντροπή που υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία οι οποίοι δέχονται απειλές ή επιθέσεις επειδή είναι Εβραίοι ή επειδή παίρνουν το μέρος του Ισραήλ. Το Άουσβιτς μας αφορά όλους σήμερα, αύριο κάθε ημέρα, όχι μόνο στις επετείους», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης