Υπεγράφη η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Υπεγράφη η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που υπογράφηκε το βράδυ της Πέμπτης - Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων - Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ντονέτσκ

Υπεγράφη η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο
Η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον εφοδιασμό του Κιέβου με αέριο από την Μόσχα χάρη στη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που εγγυάται τη διευθέτηση της διένεξής τους και τον ασφαλή εφοδιασμό και των κρατών-μελών της για τον χειμώνα.

Την συμφωνία υπέγραψαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι δύο χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της συμφωνίας είναι η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην γειτονικής της χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Πία Αρενκίλντε.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2015.

Οι επικεφαλής των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου των δύο χωρών υπέγραψαν ξεχωριστά έγγραφα.

Κλείσιμο
Είναι προγραμματισμένο μετά την υπογραφή να παραχωρηθεί μια συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Πρόνταν, τον ομόλογό του της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, αλλά και τους επικεφαλής των Gazprom και Naftogaz.


Τι προβλέπει η συμφωνία
Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισεκ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή. «Οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν», είπε η ίδια πηγή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η ΕΕ έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως απαιτούσε χθες ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ' όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015. Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί διαρκούσης της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.

Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισεκ. κυβικών μέτρων.


Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων
Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχαν διακοπεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξανάρχισαν απόψε μετά την επιστροφή της ρωσικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, υπήρξαν «εποικοδομητικές» συζητήσεις σήμερα.

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Νόβακ δήλωσε ότι «ελπίζει» η συμφωνία να υπογραφεί απόψε.

Ο Μίλερ είχε δηλώσει χθες ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον αφού η Ουκρανία και η ΕΕ συμφωνήσουν στις οικονομικές εγγυήσεις των Βρυξελλών προς το Κίεβο. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία ανάμεσα στο Κίεβο και τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις «δεν έχουν νόημα», επέμεινε ένας εκπρόσωπος της Gazprom, ο Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Ο Μπαρόζο, στις τελευταίες του 24 ώρες στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνομίλησε επανειλημμένα σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Κάλεσε «όλες τις πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», διαβεβαιώνοντας ότι είναι «πολύ κοντά» η επίτευξη συμφωνίας.

Η Gazprom είχε σχεδόν διπλασιάσει την τιμή ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ζητούσε από την Ουκρανία, μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον οποίο διαδέχθηκε μια φιλοδυτική κυβέρνηση.

Η κολοσσιαία ρωσική εταιρεία είχε διακόψει τις παραδόσεις αερίου στο Κίεβο τον Ιούνιο, εξαιτίας των μεγάλων ανεξόφλητων οφειλών του Κιέβου. Η Ουκρανία ζήτησε από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα μια γραμμή πιστώσεων ύψους 2 δισεκ. ευρώ. Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για να καλυφθεί το κόστος του εφοδιασμού της χώρας του με αέριο, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο στο Κίεβο.


Έτινγκερ: Μέρος της βοήθειας προς την Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά αερίου
Πριν ολοκληρωθεί η θητεία του αύριο Παρασκευή, ο Γκίντερ Έτινγκερ εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποσπάσει μια έστω μεταβατική συμφωνία που θα εγγυάται τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο που θα περνάει από την Ουκρανία για τον χειμώνα.

Η ΕΕ χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 450 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για δική της κατανάλωση. Εισάγει περίπου τα 300 δισεκ., εκ των οποίων αγοράζει 125 δισεκ. από τη ρωσική Gazprom. Περίπου 75 δισεκ. κυβικά μέτρα διέρχονται μέσω αγωγών και εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζοντας ότι το Κίεβο έχει «ήδη λάβει δισεκατομμύρια σε βοήθεια» από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ο Έτινγκερ διαβεβαίωσε ότι «ένα μέρος της» μπορεί να «χρησιμοποιηθεί» για να αγοραστεί αέριο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλες κατεπείγουσες ανάγκες, όπως η «ανακατασκευή του οδικού δικτύου» ή «η αγορά όπλων».

Από τη δική του πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να εννοηθεί σήμερα πως ίσως καθυστερήσει την εκταμίευση της προσεχούς δόσης του δανείου του προς την Ουκρανία, αναμένοντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως μια τέτοια αναβολή δεν θα έχει «κρίσιμες» συνέπειες για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας.


Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ντονέτσκ
Επί του πεδίου, σφοδρά πυρά πυροβολικού ανταλλάσσονταν σήμερα ανάμεσα στις δύο πλευρές γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, μια από τις σημαντικότερες εστίες έντασης στην ανατολική Ουκρανία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο είχε κάνει λόγο για επτά νεκρούς στρατιωτικούς και οι τοπικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία για έναν πολίτη νεκρό, απολογισμός που είναι ο βαρύτερος από τα μέσα του Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης