Βέλγιο: Τέσσερα κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Βέλγιο: Τέσσερα κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Η τελευταία, μαραθώνια διαπραγμάτευση, ολοκληρώθηκε μετά από 28 ώρες - Η κυβέρνηση θα έχει κεντροδεξιό προσανατολισμό

Βέλγιο: Τέσσερα κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού
Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για το σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο αρχηγός των γαλλόφωνων Φιλελεύθερων και επόμενος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποτελείται από τρία φλαμανδικά κόμματα, τους εθνικιστές του N-VA, τους Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και τους Φιλελεύθερους του Open VLD, και το γαλλόφωνο φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) του Μισέλ. Είναι η πρώτη φορά που θα μετέχουν στην κυβέρνηση μέλη του αυτονομιστικού, φλαμανδικού κόμματος N-VA. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά της το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για την κυβέρνηση και σε συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018» είπε στους δημοσιογράφους ο Σαρλ Μισέλ αφού ολοκληρώθηκε η τελευταία, μαραθώνια διαπραγμάτευση, μετά από 28 ώρες.

«Όλοι οι εταίροι πρότειναν να αναλάβω εγώ πρωθυπουργός και θα αναλάβω τα καθήκοντά μου και η κυβέρνηση θα ορκιστεί ενώπιον του βασιλιά εντός των επόμενων ημερών», είπε ο Μισέλ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL-TVI. «Πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» και στόχος είναι «να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», εξήγησε στη συνέχεια ο Μισέλ, στον οποίο είχε ανατεθεί στις αρχές του καλοκαιριού, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στα μέτρα που αναμένεται να προωθηθούν είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια το 2025 και στα 67 το 2030. Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης και «ισχυρά μέτρα αλληλεγγύης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης